När Covid-19-vaccin hittas, kommer pandemin att utrotas?

Försvinner pandemin när kovidvaccinet hittas?
Försvinner pandemin när kovidvaccinet hittas?

Att säga att de vaccinstudier som genomförts för att bekämpa Covid-19, som är effektivt över hela världen, är lovande. Dr. Tayfun Uzbay sa att om det vaccin som hittades var effektivt, kunde det vara lättare att kontrollera epidemin.


Prof. Dr. Tayfun Uzbay sa, ”Pandemin skär inte som en kniv och försvinner inom några månader. Men om ett användbart och effektivt vaccin dyker upp blir det mycket enkelt att kontrollera det först.

Üsküdar universitet Medicinska fakulteten, chef för avdelningen för interna medicinska vetenskaper, rektorns rådgivare, NPFUAM-chef Prof. Dr. Tayfun Uzbay sa att studierna om Covid-19-vaccinet, både i vårt land och i världen, är lovande.

Att känna fienden gör det lättare att utveckla strategier

Prof. Dr. Tayfun Uzbay uppgav att vaccinstudier har pågått länge och sade: ”Vaccinationsstudier genomfördes för denna typ av virus tidigare. Världen hade också framsyn och förberedelser inför en sådan viruspandemi (vissa kombinerade tyvärr detta med konspirationsteorier). Kort sagt, det fanns redan en bra infrastruktur och avancerad teknik inom vaccineteknik mot denna typ av virusinfektion i världen. Covid-19 diagnostiserades på kort tid och alla dess funktioner avslöjades. Om du känner fienden är det väldigt enkelt att strategisera mot honom. Därför är det normalt och förväntas att vaccinationsstudier kommer till den punkt vi befinner oss inom ett år. I många intervjuer som jag gav i början av pandemin pratade jag redan om den höga sannolikheten för att vaccinet skulle vara klart runt dessa datum. "Jag tycker att vaccinerna ska användas nu, mycket lovande när det gäller att kontrollera pandemin."

Vaccinstudier består av olika faser

Att notera att den tid som krävs för att ett vaccin ska kunna accepteras vetenskapligt är inte fast utan varierande. Dr. Tayfun Uzbay gjorde följande utvärderingar av den allmänna processen för vaccinationsstudier:

”Den här varaktigheten är variabel, inte fast. Det beror på den mikroorganism som orsakar sjukdomen och hur redo den tekniska infrastrukturen du kommer att utveckla mot den. Oavsett vilken strategi du använder för att producera vacciner finns det dock några steg du måste klara. Vägen till vaccination börjar med isoleringen av viruset och därefter in vitro (utanför kroppen) och in vivo (på levande organismer) djurstudier. Vi kan kalla detta den prekliniska perioden. Först och främst bör det ses att vaccinkandidaten ger ett gott skydd hos försöksdjur utan att orsaka några märkbara biverkningar eller reaktioner. Om detta har uppnåtts börjar studier på människan, som vi kallar det kliniska stadiet. Detta består av flera faser där antalet försökta personer ökar och så småningom skyddskapaciteten bestäms i en större befolkning i olika regioner och centra. "

Det kan användas i stor utsträckning i världen

Om att flera vacciner, som för närvarande talas om i världen, verkar ha framgångsrikt slutfört dessa processer, säger Prof. Dr. Tayfun Uzbay sa, ”I nästa steg kan den användas i utbredd användning genom att få en licens. Hittills har det ryska hälsoministeriet licensierat ett vaccin de producerar och används i Ryssland. Det är glädjande och lovande att uppnå skyddsnivåer på 90% i ett stort antal ämnen, särskilt med en tillförlitlig metod som vi kallar dubbelblind kontroll ”.

vaccinstudier i Turkiet ger också hopp

Med hänvisning till prof.vaccinstudier i Turkiet Dr. Typhoon Uzbay sade: "Turkiet med cirka 6 månaders vacciner för närvarande licensierade för att få upp till ett år efter schemat. TÜBİTAK samlade grupperna som arbetade med vacciner under ett tak. Detta kan påskynda processen. Men om några månader i Turkiet verkar det svårt att använda den i stor utsträckning, som i Ryssland, vilket bekräftar dess vaccin. Det är dock för närvarande de mest lovande vaccinprojekten, som vi kallar fas III så vitt jag vet väl, inklusive Turkiets Hacettepe och Istanbul University. Detta kan ge en fördel för vår enkla och billiga leverans av det vaccin som finns på marknaden. Tillräckliga doser kanske inte är tillgängliga för en utbredd vaccination i första hand. I denna process kan den tillämpas på dem som utför kritiska uppgifter som hälsopersonal, polis, soldater och vissa högriskpersoner. Det är särskilt viktigt att skydda vårdpersonalen. Jag tror att det kommer att ta lite längre tid att tillämpa det allmänt på allmänheten. Allt beror på mängden dos som ska produceras och under vilka förhållanden den kommer att erbjudas dig. Även om det finns tillräckligt med dos kan det höga priset vara begränsande, men jag tror inte att priset kommer att hållas högt. "

Pandemin försvinner inte omedelbart

Att notera att om Covid-19-vaccinet är tillgängligt, om det är effektivt, kan det vara lättare att kontrollera epidemin. Dr. Tayfun Uzbay sa, ”Pandemin skär inte som en kniv och försvinner inom några månader. Men om ett användbart och effektivt vaccin dyker upp blir det mycket lätt att kontrollera det först. Tillhandahållandet av tillräcklig dos och omfattande vaccination är de inflytelserika faktorerna här. Ju längre vaccinet ger skydd och ju fler människor det kan administreras, desto kortare är elimineringstiden för pandemin. "Det är svårt att ge en viss tid just nu."

De flesta vaccinmotståndare får också Covid-19-vaccin

Att säga att i Covid-19-processen var anti-vaccinmotståndare tysta. Dr. Tayfun Uzbay sa, ”I Covid-19 gaspade vaccinmotståndarnas röst. De vet att de kommer att få mycket reaktion. När ett effektivt vaccin dyker upp tror jag att de flesta av dem definitivt kommer att få sina vaccinationer och fortsätta sin verksamhet efter att pandemin är över. Motståndet mot vacciner ger olika källor. Tyvärr finns det också forskare som försöker använda den och bli populär. "Vad händer med okunniga människor" sa han.


sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser