Emirates håller sitt löfte till sina passagerare

Emirates håller sitt löfte till sina passagerare
Emirates håller sitt löfte till sina passagerare

Genom att fullgöra sitt löfte till sina passagerare har Emirates genomfört ett hektiskt schema för att rensa eftersläpningsanspråk orsakade av resstörningar.


Under den sju månadersperiod som började i april, mottog Emirates, verifierade och bearbetade cirka 1,7 miljoner återbetalningsförfrågningar. Som ett resultat återbetalade företaget sina passagerare med 6,3 miljarder AED. Av detta belopp återlämnades 4,7 miljarder AED till passagerare som bokade direkt hos företaget, medan återstående belopp återbetalades via resebyråer.

Emirates har också ändrat status på nästan 130.000 miljoner flygkuponger samtidigt som de hanterar över 4 XNUMX förfrågningar angående retur från sina passagerare och resebyråpartner.

På toppen av Emirates-projektet upplevde det en massiv ökning av sitt team på 19 personer före epidemin och nådde 110 anställda som ansvarade för verifiering och bearbetning av retur. Företaget uppnådde detta genom att anställa personal från andra avdelningar för att hjälpa till med arbetet.

Emirates Airline President Sir Tim Clark sa: ”Under de tidiga åren 2020 störde COVID-19 resor runt om i världen kraftigt, vilket ledde till oöverträffade mängder av återbetalningsförfrågningar inom flyg- och resebranschen, inklusive Emirates. Detta var särskilt ovilligt för flygbolag, som strandades av kontanter, eftersom verksamheten minskade drastiskt. Vi har aldrig glömt vårt åtagande gentemot våra passagerare under dessa svåra månader när vi kämpade med epidemins inverkan på våra aktiviteter.

”Tack vare vårt retur- och kundtjänsteams arbete, support och samarbete från våra affärspartners och förståelsen för våra passagerare, som Emirates, rensade vi upp våra eftersläpningar. Jämfört med perioden före epidemin finns det fortfarande höga förfrågningar om returer och flygkupongändringar, men vi har nu kapacitet att hantera dem inom en period på sju dagar. "

Sir Tim tillade: ”På Emirates, förutom att göra återbetalningar, erbjuder vi våra passagerare också flexibiliteten att resa senare. Vi har också hjälpt täta flygblad att behålla sin status och introducerat nya sätt att tjäna och spendera Miles. På Emirates har vi introducerat branschens första kostnadsfria globala COVID-19-försäkring, genomfört biologiska säkerhetsåtgärder på marken och i luften och gjort information om de mest uppdaterade reseförhållandena lättillgängliga på vår webbplats för att göra våra passagerare som fortsätter att flyga ännu mer bekväma. "

Emirates fortsätter att leda vägen genom att erbjuda sina passagerare resesäkerhet och tillförlitlighet.

Tidigare denna vecka tillkännagav flygbolaget ytterligare en första i branschen och erbjöd sina passagerare en gratis multiriskreseförsäkring och COVID-1-försäkring för alla biljetter som köpts den 2020 december 19. Förutom hälsoförsäkring COVID_19 inkluderar Emirates nya överdådiga erbjudande villkor för resstörningar på grund av personolyckor under resor, vintersporttäckning, förlust av personliga tillhörigheter och oväntat stängning av luftrummet, reseråd eller varningar. Klicka här för mer information.

Flexibilitet och säkerhet: Emirates bokningspolicy erbjuder passagerare flexibilitet och förtroende för sina resplaner. Passagerare som köper en Emirates-biljett för att resa före den 31 mars 2021 kan ha generösa bokningsvillkor och alternativ om de måste ändra sina resplaner. Passagerare har möjlighet att ändra sina resedatum eller förlänga biljettens giltighetstid med två år. Klicka här för mer information.

Hälsa och säkerhet: Emirates har genomfört en omfattande uppsättning åtgärder, inklusive distribution av gratis hygienpaket som innehåller masker, handskar, handdesinfektionsmedel och antibakteriella våtservetter till alla passagerare för att säkerställa passagerarnas och deras personals säkerhet, både på marken och i luften, vid varje steg på resan. För mer information om dessa åtgärder och de tjänster som erbjuds vid varje flygning, besök: https://www.emirates.com/tr/turkish/help/your-safety/ .

Dubai har öppnat sina dörrar för internationella affärs- och fritidsbesökare. Med sina soliga stränder, kulturarvshändelser och boende och fritidsanläggningar i världsklass är Dubai en av de mest populära globala städerna. År 2019 välkomnade staden 16,7 miljoner besökare och var värd för hundratals globala möten och mässor samt sport- och underhållningsevenemang. Dubai har blivit en av de första städerna i världen som får en Safe Travel-stämpel från World Travel and Tourism Council (WTTC), med omfattande och effektiva åtgärder som vidtas för att säkerställa besökarnas hälsa och säkerhet.


sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser