Privatiseras TCDD passagerar- och godstransport?

Är tcdd-transport anpassad
Är tcdd-transport anpassad

På tal- och budgetkommissionen för 2021-budgeten för ministeriet för transport och infrastruktur sa CHP İzmir biträdande Kamil Okyay Sındır till transport- och infrastrukturminister Adil Karaismailoğlu, 'TCDD A.Ş. Utförs persontransporter och godstrafiktjänster som offentliga tjänster av företaget? Han uppmärksammade korruption och oegentligheter som återspeglas i TCA-rapporterna.

"VARFÖR ÄR INTE ÖPPET?"


Sındır inledde sitt anförande med att kritisera bygg-operera-överföringsmodellen och sade: ”Hälsodepartementet har gett upp offentligt-privata samarbetsprojekt, men jag ser att ministeriet för transport och infrastruktur inte ger upp. Transportministeriet säger att 2023 projekt med en längd på 2.242 kilometer kommer att byggas med build-operera-överföringsmodellen till 14. Motorvägsbyggnad är inte ett jobb som kräver särskilda kvalifikationer. Det finns 5-6 entreprenadföretag, så låt oss få 10. Om du deltar i anbudet kommer dessa företag att delta, varför inte öppna anbud? Med denna bygg-operera-överföringsmodell, varför missas investeringar från myndighetens kontroll och utesluts från lagen om offentlig upphandling? Regeringen betalar 14 miljarder 49 miljoner från motorvägarna, 16 miljarder 392 miljoner från hälsoministeriet, 540 miljoner TL från ministeriet för transport och infrastruktur, vilket innebär totalt 31 miljarder TL från 2021-budgeten över de oavslutade föräldralösas rätt. "Det här är de priser som den ofyllda föräldralösa fick betala när han växte upp."

"VAD GIVS ELLER KOMMER TILL FÖRETAGSFÖRETAG?"

Om att det inte går bra i ministeriet för transport och infrastruktur, finns det stora problem i arbetet med pengar, och att kvaliteten på hållbar service är långt borta, sade Sındır, ”Du kan se skrotkorruption i TCDD i TCA-rapporterna. En kvotgräns på 14 procent har införts för personer med funktionsnedsättning på höghastighetstågslinjer, du kan inte förvänta oss att vi ska vara tysta om denna orättvisa. Transport- och infrastrukturministeriet överförde, inom ramen för transiteringsgarantin till Eurasiatunneln, en total betalning på 2026 miljoner lire till bokföringen som 963 miljoner lira fram till 31,2, 25 miljoner fordon i Eurasiatunneln och ingår inte i bokföringen I generaldirektoratets revisionsrapport samlades inte 568 miljoner lira-fordringar från entreprenörer för bygg-drift-överföring för livränteförhållanden, och många problem inkluderades i TCA-rapporterna. Enligt rapporterna från TCA, 25 bilar, 96 minibussar, 8 datorer, 207 bärbara datorer, 105 surfplattor, 165 mobiltelefoner, 315 tv-apparater, 34 skrivare, 129 projektorer, 23 bindningsmaskiner, 8 dokumentförstörare, 12 UPS och 6 kameror köptes av entreprenörsföretagen. Om dessa kan erhållas från entreprenörsföretaget, vad ges i stället till entreprenörsbolagen, vad har givits eller vad kommer att ges? " sa.

"ÄR TCDD-PASSAGERARE OCH TRANSPORTTJÄNSTER Anpassade?"

'TCDD A.Ş. Utförs persontransporter och godstrafiktjänster som offentliga tjänster av företaget? Sındır fortsatte sina ord genom att rikta sin fråga till Karaismailoğlu, ”En information som jag fick från TCDD-webbplatsen säger:” TCDD Taşımacılık AŞs skyldighet att tillhandahålla allmännyttiga tjänster kommer att avslutas i slutet av detta år. Tjänsten i fråga kommer att utföras av järnvägsföretaget som vann anbudet genom ett öppet anbudsförfarande från och med 2021. Får vi det härifrån? Devlet Demiryolları Taşımacılık AŞ kommer att fullfölja denna tjänst på grund av dess skyldighet att tillhandahålla allmännyttiga tjänster, och kommer att gå in i ett anbud tillsammans med de andra två företagen som är auktoriserade med ett öppet anbudsförfarande från 2021, och kommer denna tjänst att privatiseras? "Är TCDD Transport privatiserad?" Upplys allmänheten i denna fråga, kära minister, sade han.

"LÄNGD AV FIBRINFRASTRUKTUR PER CAPITA ÄR 3,1 METER I ISTANBUL, 700 METER I STOCKHOLM"

Digital konverteringsindex i Turkiet hittills inte lagt fram ett realistiskt sätt beräknat i Sındır sade avslutade sa: "Bland de utvalda länderna i årlig per capita elförbrukning i sondens infrastruktur och 4: e i Turkiet. 'Kilobits per sekund, en av Turkiets prestationer när det gäller de områden där den lägsta internationella internetbredden per internetanvändare är. Värdet av Turkiet 94 tusen 995 kb / s, 429 tusen 665 kb / s, vilket är mycket lägre än världsgenomsnittet. Vi har en dålig position inom infrastruktur och särskilt inom cybersäkerhet. När det gäller fiberinfrastrukturlängd per capita beräknat för städer är fiberinfrastrukturlängden 3,1 meter per person i Istanbul, 4,3 meter i Ankara och 4 meter i İzmir. Fiberinfrastrukturlängd per capita i en stad som Stockholm är 770 meter. Det är 200 gånger högre än våra städer. Du skryter, men du befinner dig faktiskt i en skamlig situation. "


sohbet

Feza.Net

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser