TÜBİTAK 32 Personal att rekrytera

TÜBİTAK 32 Personal att rekrytera
TÜBİTAK 32 Personal att rekrytera

Turkiets vetenskapliga och tekniska forskningsråd (TUBITAK), Industrial Management Institute i Turkiet (TÜSSİDE) kommer att anställa 34 anställda att tjäna.


ANVÄNDNINGSPROCESS

a) För att ansöka om tillkännagivandet är det nödvändigt att anmäla sig till jobbansökningssystemet på "www.tusside.tubitak.gov.tr". (När du skapar ett CV för ansökan måste alla nödvändiga dokument läggas till systemet elektroniskt). Ansökningar accepteras inte förutom ansökningar som görs via jobbansökningssystemet.

b) Ansökningar måste lämnas in senast 30 / 10 / 2020: 17: 00.

c) Ansökningar utvärderas utifrån annonsens referenskod. Kandidater kommer att kunna ansöka genom att välja referenskoden för utstationering från jobbsökningssystemet. Ansökningar som görs utan att välja en referenskod kommer inte att beaktas. En kandidat kommer att kunna ansöka om högst 1 (en) position med en referenskod.

d) Från kandidater med grund- och doktorsexamen för varje position Avsnitt "Allmänna villkor för kandidater"

Enligt artikel (e) kommer kandidaterna att bjudas in till intervju fem gånger det antal personer som ska rekryteras, med utgångspunkt från högsta poäng. Bland kandidaterna med en doktorsexamen i fältet, avsnittet "Allmänna villkor för kandidater"

Enligt (f), med utgångspunkt från högsta poäng, kommer kandidater upp till fem gånger det antal personer som ska ingå i rankningen att bjudas in till en intervju. Om det finns andra kandidater med samma poäng som den senast rankade kandidaten kommer dessa kandidater också att bjudas in till en intervju.

e) Artikel e i avsnittet "Allmänna villkor som krävs för kandidater" för kandidater som har fullgjort sin grundutbildning utomlands, och avsnittet "Allmänna villkor som krävs av kandidater" för kandidater som har avslutat sin doktorandutbildning utomlands.

Objekt (e) och (f) kommer inte att sökas som ett villkor och dessa kandidater kommer att utvärderas separat.

f) Kandidater som är berättigade till intervjun kommer att kunna göra en "teknisk utvärdering" före intervjun.

g) Kandidater kommer att utvärderas enligt deklarationen de har angett i jobbsökningssystemet under sin ansökan, och om den angivna informationen är felaktig eller något av nedanstående dokument saknas, anses ansökan ogiltig.

  • Dokument för universitetsinträdesprov (OSYM-godkänt eller internetutskrift med kontrollkod),
  • University Entrance Exam Placement Document (OSYM-godkänd eller internetutskrift med en kontrollkod),
  • Grundexamen / Exit Certificate / YÖK Graduate Certificate (erhållet genom e-förvaltning och med en kontrollkod) -och högre om tillgängligt- (Equivalenscertifikat för dem som har avslutat sin utbildning vid högskolor utomlands),
  • Grundutbildning - och, om någon, - utskrift av register,
  • Resultatsdokument för främmande språk,
  • Godkänt anställningsintyg (inklusive anställningstillträde, titel och arbete) och försäkringsserviceutlåtande (erhållen via e-förvaltning och med en kontrollkod) erhållen från kandidater med erfarenhet (yrkeserfarenhet).
  • Aktuellt CV (Ditt CV bör förberedas med färgfotografier, turkiska, inklusive TR-ID och telefonnummer.),
  • Dokument som visar militär status (för manliga kandidater).
  • Den kandidat vars utbildning i Turkiet har ansetts motsvara ett av de avsnitt som anges i referenskoden baserat på det ekvivalensbeslut som utfärdats av YÖK, måste lägga till ekvivalensintyget i jobbsökningssystemet.

För detaljer om annons KLICKA HÄR


sohbet

Feza.Net

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser