Haydarpaşa station och historisk sabotage

Haydarpaşa station och historisk sabotage
Haydarpaşa station och historisk sabotage

Haydarpaşa tågstation, på den anatoliska sidan av Istanbul, Kadıköy Det är den gamla centralstationen i TCDD som ligger i distriktet. Den togs i bruk 1908 som startstation för Bagdad-järnvägslinjen. Idag är TCDD värd för det första regionala direktoratet. Stationen stängdes för tågtrafik den 1 juni 19. Det var utgångspunkten för järnvägen Istanbul-Haydarpaşa-Ankara när den var i drift.

Haydarpaşa järnvägsstation historia


Ottoman sultan från perioden II. Konstruktionen började den 30 maj 1906 under Abdülhamids regering och den togs i bruk den 19 augusti 1908. Enligt ett rykte, III. Det namngavs efter Haydar Pasha, en av Selims pashor. Byggandet av byggnaden utfördes av ett tyskt företag som heter Anadolu Baghdad. Dessutom byggdes en vågbrytare framför stationen med initiativ från en tysk, och anläggningar byggdes för funktionen att lasta och lossa kommersiella varor från vagnarna som kommer från eller går till Anatolien.

Projektet, utarbetat av två tyska arkitekter Otto Ritter och Helmuth Cuno, trädde i kraft och tyska mästare och italienska stenmästare arbetade tillsammans i byggandet av stationen.

Haydarpaşa Station Sabotage

Kanske en av de mest slående men tyvärr dåliga minnena i Haydarpaşa tågstations historia är sabotagen som en brittisk spion organiserade den 6 september 1917 under första världskriget. Som ett resultat av den brittiska spionens sabotage medan ammunitionen laddades med kranar till vagnarna som väntade på Garda Ammunitionen på tågen som lagrades i byggnaden, väntade på stationen och på väg att komma in i stationen exploderade och en aldrig tidigare skådad brand startade. Hundratals soldater i tågen led mycket av denna explosion och branden som bröt ut. En stor del av Haydarpaşa tågstation skadades av branden som bröt ut. Den rekonstruerade byggnaden tog sin nuvarande form. Denna explosion, som ägde rum för 103 år sedan, påverkade direkt försvaret av Jerusalem med explosionen och förstörelsen av lagren fulla av vapen, ammunition och militärt material som kommer från Tyskland för att skickas till den palestinska fronten under de mest kritiska dagarna av första världskriget.

1979 skadades byggnadens blymålade glas av en mästare vid namn O Linneman på grund av explosionen och värmen som inträffade efter att Independentas tankfartyg kolliderade med ett fartyg 1976. Det reparerades omfattande 1983, och i slutet av XNUMX slutfördes restaureringen av fyra yttre fasader och två torn.

Taket kollapsade på grund av kraftig eld på taket 28 och 2010 i november. fast har blivit oanvändbar.

Som en del av Ankara-Istanbul höghastighetstågprojekt avbröts tågtrafiken från och med den 1 februari 2012 på grund av järnvägsarbetena i sektionen Istanbul-Eskişehir. Stationen var helt stängd för tågtrafik den 19 juni 2013.

Under stationen hittades historiska ruiner av den antika staden Khalkedon.

Takklocka vid Haydarpaşa tågstation

Klockan på stationens tak slutfördes med själva byggnaden 1908, till skillnad från många liknande tak- och fasadklockor i Anatolien. Klockan på den barocka prydda frontonen består av en cirkulär urtavla. Medan klockans ursprungliga rörelse bevarades ersattes de östra arabiska siffrorna på urtavlan med de arabiska siffrorna med Letter Revolution.


sohbet

Feza.Net

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser