Vad är Kuvayi Milliye? Vem varg?

Kuvâ-yi Milliye är namnet på en nationell motståndsorganisation som föddes under de dagar då Anatolien ockuperades av grekiska, brittiska, franska, italienska och armeniska trupper och tunga förhållanden infördes av vapenstilleståndet i Mudros, när vapnen från den ottomanska armén togs och distribuerades i olika regioner. Kuvâ-yi Milliye är den första försvaret av självständighetskriget.

Historik


Antalet nationella styrkor varierade mellan 1919 och 6.500 i västra Anatolien fram till slutet av 7.500. Vid mitten av 1920 beräknas detta antal nå cirka 15.000 19 personer. Den första gnistan från de nationella styrkorna (det första väpnade motståndet) startade vid södra fronten i Dörtyol den 1918 december XNUMX mot franska. Den viktigaste anledningen till detta är att fransmännen delade armenierna i sin ockupation vid södra fronten.

Andra effektiva väpnade motståndsrörelsen (den första organiserade National Forces-rörelsen) efter ockupationen av Izmir; Några nationalistiska och patriotiska officerare organiserade National Forces-rörelsen och startade den officiellt i Egeiska regionen. National Forces trupper i västra Anatolien kämpade mot de grekiska trupperna med hit and run-taktiken tills den ordinarie armén upprättades. I södra fronten (Adana, Maraş, Antep och Urfa) kämpade regelbundna och disciplinerade Kuvâ-yi Milliye-enheter självständighetskriget. Kuvâ-yi Milliye, som verkade i Ulukışla, var en av de första som grundades, och de sprutades från denna innersta punkt, som fransmännen nådde bakom Taurusbergen, på kort tid. En beslutsbok som dokumenterar hans arbete har nått idag med ansträngningar av M. Ali Eren.

Kuva-yi Milliye, som framkom som lokala civila organisationer och gäng, genomförde ett gerillakrig, som det kallas idag, mot de invaderande styrkor som består av vanliga arméer. Även om de första motståndshändelserna sågs mot fransmännen i sydöstra Anatolien, började det organiserade motståndet som Kuvâ-yi Milliye i Egeiska regionen efter det fientliga tillfångetagandet av İzmir och spred sig som oberoende lokala organisationer. Regionala organisationer kombinerades senare med inrättandet av den turkiska stora nationalförsamlingen och förvandlades till en vanlig armé under det första slaget vid İnönü.

Ett av de främsta syftena med de nationella styrkorna var att etablera den turkiska nationens rätt att leva under sin egen flagga och dess oberoende genom att inte acceptera någon stats eller nationers suveränitet.

Mustafa Kemal Pasha förklarar grundandet av de nationella styrkorna enligt följande: ”Regeringssätet var i en våldsam krets av fiender. Det fanns en politisk och militär krets. I en sådan krets beställde de styrkor för att försvara hemlandet och skydda nationens och statens oberoende. Med de order som gjordes på detta sätt kunde staten och nationens verktyg inte utföra sina grundläggande uppgifter. De kunde inte heller. Armén, som var den första som försvarade dessa medel, var dock, med bibehållet namnet 'armé', naturligtvis oförmögen att fullgöra sitt grundläggande uppdrag. Det är därför det är upp till nationen själv att fullgöra huvuduppgiften att försvara och skydda hemlandet. Vi kallar det nationella styrkor ... ”

Anledningar till bildandet av de nationella styrkorna 

 • Det osmanska rikets nederlag från första världskriget.
 • Utsläpp från den turkiska armén i enlighet med Mondros vapenstillståndsavtal.
 • Damat Ferid Pashas regering tar inget annat initiativ eller aktivitet än att förespråka nykterhet och förbli en åskådare till invasionerna. 
 • Ockupationen av Izmir av grekerna och grekiska grymheterna. 
 • De allierade makternas invasion av Anatolien, som förblev försvarslös, genom att ensidigt tillämpa bestämmelserna i Mondros vapenstillståndsavtal.
 • Ockupationens förföljelse av folket.
 • Den osmanska regeringens misslyckande med att skydda det turkiska folks liv och egendom.
 • Folket har ett nationalistiskt och patriotiskt medvetande.
 • Folkets önskan att uppnå sin oberoende, sin flagga, suveränitet och frihet genom att skydda sin nation.
 • Människans önskan att leva fritt.

Fördelar och funktioner 

 • De blev den första beväpnade motståndskraften i National Struggle.
 • Det är regionala rörelser som började vid ockupationen av Anatolien efter Mondros armistice Agreement.
 • Förhållandet mellan Kuvâ-yi Milliye-trupperna var låg och de försökte rädda sina regioner. De är inte anslutna till ett enda centrum.
 • De soldater som demobiliserades av Mondros Armistice deltog också i denna rörelse.
 • Det orsakade skador på ockupationsstyrkorna.
 • Det har sparat tid för den vanliga armén.
 • Det var det sista hoppet för människorna under ockupationen.

Skälen till dess uppdelning 

 • Jag känner inte tillräckligt med militär teknik, kämpar på ett spriddt och oregelbundet sätt.
 • Brist på styrka för att stoppa vanliga fiendens arméer.
 • Deras oförmåga att säkert stoppa yrken.
 • Att straffa de som de anser skyldiga genom att agera mot rättsstaten.
 • Lysten att rädda Anatolia från invasionerna.

Under övergången till den vanliga armén gjorde vissa nationella styrkor uppror. Demirci Mehmet Efe-upproret undertrycktes före det första İnönü-slaget och Çerkez Ethem-upproret efter det första İnönü-kriget.


sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar

Relaterade artiklar och annonser