Belastningen av vägar och broar på budgeten växer varje år

belastningen för vägar och broar till budgeten blir större varje år
belastningen för vägar och broar till budgeten blir större varje år

Spenderingsrekord bryts också i år i väg- och brokonstruktioner, där varje år flera gånger budgetbidraget spenderas. Generaldirektoratet för motorvägar, som överförde 2020 miljarder TL som kapitalöverföring och statligt stöd under de första sex månaderna av 21.3, överträffade nästan 70 särskilda budgetadministrationer med de medel som den fick.


Budgetbördan för motorvägs- och brokonstruktioner, som tar första plats i regeringens investeringspreferenser, växer varje år. Medan landet försökte hantera epidemiska förhållanden överfördes ett anslag på 21.3 miljarder TL till General Directorate of Highways som statskasshjälp och kapitalöverföring på sex månader för att betala det belopp som mest kommer att erhållas från entreprenörer.

Enligt nyheterna om Nurcan Gökdemir från BirGün; AKP-regeringens preferens att realisera sina transportinvesteringar med modellen för samarbete mellan offentlig och privat sektor utöver offentliga resurser efter 2010 har börjat återspeglas i budgeten som jättebemyndiganden sedan nästa budgetår 2011. I stora projekt som Yavuz Sultan Selim Bridge, Northern Marmara Highway, Gebze-Orhangazi-Izmir Highway, Eurasia Tunnel överförs stora utsläpp på grund av valet av PPP-modell, byggkostnader samt garantikontrakt. Generaldirektoratet för motorvägar får varje år en stor del av budgeten som kapitalöverföringar och statskassor, bland andra anslag.

I juni genomfördes en kapitalöverföring på 10 miljarder TL till General Directorate of Highways, som gick in under sommarmånaderna med skyldigheten att betala mer än 6.1 miljarder TL till entreprenörer. Nästan alla 70 miljarder TL-anslag för juni, som gavs till nästan 6.9 privata budgetorganisationer, gjordes för entreprenörsbetalningar via KGM. Således avsattes 2020 miljarder TL av de totala 20.2 miljarder TL anslagen till alla organisationer under de första sex månaderna av 15.9 för bro- och vägutgifter.

Förutom kapitalöverföringar, i statskassistöd, överträffade KGM andra organisationer. I slutet av sex månader fick generaldirektoratet också 8.4 miljarder TL från statskassans stöd på 5.4 miljarder till alla särskilda budgetadministrationer.

1.8 miljarder broar

Det rapporterades att detta belopp betalades för Yavuz Sultan Selim Bridge i juni inom ramen för fordonsgarantier som givits till producentföretaget İÇTAŞ-Astaldi Consortium.

Närmaste kunde inte närma sig

Med dessa tilldelningar rankade KGM först bland nästan 70 särskilda budgetadministrationer varje år. Stödbeloppet och kapitalöverföringen som mottagits av institutioner med särskilda budgetar som Undersekretariatet för försvarsindustri, TÜBİTAK, kredit- och vandrarhem, institutioner för regional utveckling och arbetslöshetskassan föll långt efter vad KGM fick. Ersättningar från andra institutioner varierade mellan 0-1.5 miljarder TL. Det högsta beloppet överfördes till TÜBİTAK med 1.5 miljarder TL efter KGM.

10 miljarder TL på 183.5 år

Sedan 2010, när företagen började bygga motorvägar, broar och tunnlar med kontrakt med fordons- och passagerargaranti genom PPP-projekt, har det totala beloppet som överförts till Generaldirektoratet för motorvägar som kapitalöverföringar från budgeten och statskassans stöd nått 183.5 miljarder TL. Detta belopp, som var 2011 miljarder lira 13, ökade till 2019 miljarder lira under 32.2.sohbet

Var den första att kommentera

Yorumlar