Den tredje landningsbanan i Istanbul flygplats öppnades med en ceremoni

Istanbul flygplats tredje landningsbanan öppnades med ett tåg
Istanbul flygplats tredje landningsbanan öppnades med ett tåg

Transport- och infrastrukturminister Adil Karaismailoğlu talade vid ceremonin som organiserades med deltagande av president Recep Tayyip Erdoğan vid öppningen av State Guest House och moskén med den tredje banan för att öka landnings- och startkapaciteten på Istanbul flygplats.


Karaismailoğlu tilldelar ett globalt varumärke av den turkiska luftfarten, Turkiet är i huvudkontoret i transit med en betydande andel, han sade att den nuvarande storleken och dess lovande möjligheter eftersom ekonomin ger mervärde till Istanbul flygplats på ett stort nöje att vara i fred.

Istanbul flygplats planeras så fort landet med de argument som framförts fram till den dag idag turism och det största beviset för den rekorden Karaismailoğlu utvecklas med tillförsikt mot ledarskap inom luftfartsindustrin, detta fantastiska projekt genom att genomföra på en rekordtid på 42 månader, eftersom Turkiets makt har gett landet landet Han sade att det är mycket värdefullt när det gäller att visa för världen.

Ministrarna Karaismailoğlu, "Min ärade president! Din tillbedjan invigdes den 29 oktober 2018, i vilken årsdagen för Republiken Turkiet, Istanbul flygplats, liksom du framhäver din ofta; är ett segermonument snarare än en flygplats. Detta framkom med en djupare vision om det framtida arbetet med Turkiets luftfartsregler har också tillät det att skriva om och fortsätter att växa större med varje år som går, eftersom du understryker din vikt. Idag öppnar vi med ditt deltagande vår tredje landningsbana, flygledningstornet, statens pensionat och moské, vilket kommer att ge ett stort bidrag till utvecklingen av Istanbul Airport. Lycka till vårt land. ” han talade.

Karaismailoğlu konstaterade att en stor förändring har påbörjats i luftfartssektorn med den vision som president Erdoğan framförde från det förflutna till idag, och vid slutet av 18 år är de stolta över att realisera många projekt och investeringar.

årsdagen för upprättandet av Republiken Turkiet den 29 oktober 2018 öppnade i Istanbul flygplats President Recep Tayyip Erdogan, ofta från en flygplats, såsom framhävts ovan Victory noterade att minnesmärket Karaismailoğlu, "framkom med en ny vision för framtiden för detta arbetsregler i luftfarten Turkiet igen Han tillät honom också att skriva. När ni betonar fortsätter det att växa varje år. ” sa.

Påminnande om att de kommer att öppna den tredje banan, flygledningstornet, statens pensionat och moské som kommer att ge ett stort bidrag till utvecklingen av Istanbul flygplats, sa minister Karaismailoğlu: ”Herr president, en stor utveckling har börjat inom flygindustrin med den vision du har skapat från tidigare till nutid. Just nu är vi stolta över att kunna realisera många projekt. På vägen betonade du alltid: 'Flygbolaget kommer att vara människans väg.' Det var så. Alla våra medborgare bor i alla hörn av Turkiets luftvägar som är enkla att få tillgång till och komfort. " använda uttryck.

"Namnet på vårt spår har varit banan 18/36."

Minister Karaismailoğlu lade fram information om Istanbul flygplats och den nya banan:

"Vår Istanbul flygplats, 150 flygningar i flygbolaget och den enorma kapaciteten att ge möjligheter till över 350 destinationer, har Turkiet gjort ett internationellt omlastningscenter. Med sin fysiska infrastruktur, teknikinvesteringar, servicekvalitet har det blivit kronen för flygindustrin. Denna situation förde vårt land till toppen inom den globala luftfarten. Vår tredje spår, som vi öppnade idag, är placerad enligt den dominerande vindriktningen och har namnet 3 (norr), 18 (söder) landningsbana. Så namnet på vårt spår har varit banan 36/18. Vår bana har en längd på 36 3 60 meter, en kropp på 45 meter och en axelbredd på 15 meter på båda delarna. Den totala belagda delen är 75 meter inklusive axlar. Banan är i 4F-kategorin, vilket gör att de största passagerarflygplanen kan landa och starta. Taxibanorna som hör till banan är 23 meter långa och 10,5 meter breda täckta axlar i båda delarna. Totalt är taxibanans bredd 44 meter. Detta möjliggör säkra taxirörelser även för de största passagerarflyg i kategori F. Den innehåller totalt 25 taxibilar. I den södra delen av banan finns ett avisningsförkläde för att förhindra isbildning av planet för att ge trafik under kalla väderförhållanden. Avisningstjänster kan tillhandahållas de största passagerarflygplanen i detta område. Dessutom har vår tredje landningsbana elektriska och elektroniska navigationssystem som tillåter landning och start vid de tuffaste väderförhållandena som kallas CAT-III i luftfarten. ”

Karaismailoğlu uppgav att med den tredje landningsbanan på Istanbul flygplats kommer både flygbolag och medborgare att spara tid, och en minskning med cirka 50 procent kommer att uppleva i inrikesflyg, särskilt inom inrikesflyg.

Den andra "End-Around Taxi Road" kommer att tas i bruk med det nya spåret

Karaismailoğlu, som syftar till att lindra trängseln på flygplatserna med hög lufttrafik och säger att den andra "End-Around Taxi Road" kommer att tas i drift tillsammans med den nya banan, "På detta sätt kommer det inte att finnas några begränsningar i flyttningen på marken vid landningen och avgången samtidigt. Förutom vårt spår har vi tre andra viktiga öppningar här idag. Vårt flygkontrolltorn som vi öppnade tillsammans med banan; Den är 45 meter hög och har 10 kontrollpositioner. Det andra tornet, som kommer att betjäna banan och öster om terminalen, kommer att fungera samtidigt med det första tornet. Det faktum att de två tornen är aktiva samtidigt är en funktion på mycket få flygplatser i världen. ” gjorde utvärderingen.

Minister Karaismailoğlu uttalade att det statliga gästhuset fick uppdraget som en anläggning med hög representationskapacitet, med en hedershall, 2 konferensrum, ett foajéområde på 502 kvadratmeter och 3 separata mötesrum.

Med sin estetiska arkitektur och ornament; Karaismailoğlu, som uttalade att Istanbul-flygplatsens moské, som tilltalar ögonen och hjärtan, kommer att öppna sina dörrar i ett stängt område med 4 tusen 163 personer, och totalt 6 tusen 230 personer, tillsammans med dess innergård, sa: "Missa inte Koranens bön från minaret och kupolen i minareten." sa.

Minister Karaismailoğlu, som talar mot president Erdogan, sa: ”I ditt ledarskap undertecknar vi enorma projekt både för vårt hemland av himlen och för vårt Istanbul. Våra Izmir-Istanbul motorväg, Istanbul flygplats och Canal Istanbul-projekt, inklusive Marmaray, Eurasia-tunneln, Ankara-Istanbul höghastighetståglinje, Yavuz Sultan Selim-bron, Osmangazi-bron, är en källa till stolthet för oss alla. Som ministerium för transport och infrastruktur har vi ett stort ansvar gentemot vårt land, som är på väg att bli en av de största ekonomierna i världen. Vi kommer att föra traditionen med transport och infrastruktur, som har varit känd i 18 år, med jätteprojekt, till framtiden genom att stärka den. Innan varje hörn i Turkiet tillsammans, då kommer vi att fortsätta att ansluta världen. Vi kommer att arbeta och producera dag och natt, värda vårt vackra land och nation. Medan jag slutar mina ord med dessa känslor och tankar, hoppas jag att State Guest House, Istanbul Airport Mosque, den tredje landningsbanan och Control Tower kommer att vara till nytta för vårt land. Kasta ljus på Turkiets framtid är med oss ​​i varje projekt, min tacksamhet för ministeriet för transport och infrastruktur för att stödja dig, jag erbjuder min respekt. " använda uttryck.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan, "Istanbul flygplats är en av symbolerna för Turkiets 2023-mål."

President Recep Tayyip Erdoğan sade i sitt tal här att den nya flygplatsen kommer att ta Istanbuls världsmärke attribut ett steg längre. Erdogan konstaterade att Istanbul flygplats, som har blivit landets stolthet sedan den tas i bruk, har fått sin tredje oberoende landningsbana, andra tornet och nya taxibana. Erdogan noterade också att de kommer att öppna moskén med State Guesthouse och anläggningarna på flygplatsen.

Med önskan att alla tre verk ska vara till nytta gratulerade Erdoğan de som bidrog till att föra dessa verk till landet. President Erdoğan förklarade att de genomförde denna process tillsammans med transportminister Binali Yıldırım, Mehmet Cahit Turan och minister för transport och infrastruktur Adil Karaismailoğlu:

"I hela byggnadsperiodens verkliga mening är vår kapacitet till denna flygplats, som är ett mästerverk, en av symbolerna för Turkiets 2023-mål. Vi öppnade den officiella öppningen av Istanbul Airport den 29 oktober 2018, men vår flygplats började fungera den 14 april 6, med full kapacitet, för cirka 2019 månader sedan. Vår flygplats har varit värd för totalt 107 tusen flygningar och 316 miljoner passagerare, inklusive 423 tusen inrikesflyg och 65 tusen internationella flygningar. Dessa nummer kommer att öka snabbt när väntetiderna på inhemska och internationella linjer kommer att förkortas av den tredje banan, det andra tornet och taxibanan som kommer att tas i bruk. En annan egenskap hos vår landningsbana som vi öppnat är att till och med världens största plan lätt kan landa, starta, parkera. Dessutom finns det ett andra torn intill denna landningsbana i världen och väldigt få flygplatser som styr lufttrafik med hög densitet. Vårt spår är också exemplifierande med sin tekniska infrastruktur som gör det möjligt att använda det i alla väderförhållanden. Med öppningen av tunnelbanelinjen, som fortfarande är under uppbyggnad, förkortas förbindelsetiden för vår flygplats med staden. ”

"Kan utvecklas upp till 200 miljoner passagerare"

President Recep Tayyip Erdoğan uppgav att Istanbul flygplats har en kapacitet på 90 miljoner passagerare per år i sin nuvarande form och sa:

”Vår flygplats byggdes med en plan som kan utvecklas upp till 200 miljoner passagerare årligen om det behövs. För att lägga bort brottet orsakat av epidemin finns det nästan inga viktiga centra från Istanbul flygplats som inte kan nås. En ny era i global och regional lufttransport har börjat med introduktionen av vår flygplats, som har uttryckt beundran för alla som använder den. Så mycket att många länder var tvungna att granska statusen för befintliga flygplatser och nya flygplatsinvesteringar. Medan vissa länder växer med den koloniala ansamlingen från det förflutna och vissa länder med de naturresursintäkter som de får utan problem skapar vi våra egna utvecklingsmodeller. ”

President Erdoğan, i sitt tal vid ceremonin som hölls på grund av öppningen av den tredje banan, State Guesthouse och moskén, som hölls för att öka landnings- och startkapaciteten på Istanbul flygplats, som det land som genomför de mest framgångsrika offentlig-privata partnerskapsprojekten i världen, särskilt inom transport och hälsa varje dag. Han sa att de bar det högre.

Erdogan konstaterade att State Guesthouse och moskén har tagits i bruk och uppgav att de har slutfört ytterligare två viktiga brister på flygplatsen och sa att de tror att dessa två verk kommer att bidra till varumärket på Istanbul Airport.

President Erdogan, medan han gjorde åtaganden om makten för nästan 18 år sedan, påminde allmänheten om att de lovade att höja landet över fyra pelare, ”Vi uttryckte dem som utbildning, hälsa, rättvisa och säkerhet. När vi tittar tillbaka på Hamdols idag ser vi att vi har hållit vårt löfte om dessa fyra områden genom att lägga till många ytterligare tjänster inklusive transport från energi till jordbruk, industri till handel. Jag tror att även det vi gör endast inom transportområdet är tillräckligt för att göra vårt ansikte ensamt. ” han talade.

2002 uppgick det totala antalet flygpassagerare inte ens till 34 miljoner ”

Erdoğan fortsatte att säga att han ville påminna tjänsterna med start från flygplatsen:

”Under 2002 nådde det totala antalet flygpassagerare i vårt land inte ens 34 miljoner. Denna siffra var 209 miljoner förra året. Medan vårt flygplatsnummer var 26, ökade vi detta nummer till 30 med 56 tillägg. Detta antal kommer att öka ännu mer med våra flygplatser, som fortfarande är under uppbyggnad, som Yozgat, Rize, Artvin Bayburt och Gümüşhane. Vi ökade passagerarkapaciteten för våra terminaler från 60 miljoner till 258 miljoner till 318 miljoner. Vår flygkapacitet, som är 303 ton per dag, har nått nivån på 2 500 60 ton. Under tiden lyckades vi öka flygningarna till endast 290 destinationer utomlands, med 350 tillägg. Vi ökade omsättningen från sektorn från 3 miljarder dollar till 165 miljarder dollar. Det här är precis vad vi gör inom lufttransporter.

På motorvägarna har vi alltid sagt vår delade väglängd, säger jag igen, vi ökade från 6 tusen 100 kilometer till 21 tusen 100 kilometer med tillägget av 27 tusen 200 kilometer. Vi bar vårt nätverk på 1714 kilometer på våra motorvägar över 1400 kilometer med ytterligare 3100 kilometer. Vi ökade antalet tunnlar från 83 till 395 och deras längd från 50 kilometer till 523 kilometer. På järnvägar väver vi vårt land med höghastighetståg och höghastighetstågnätverk som aldrig har varit tidigare. För närvarande tjänar 1213 kilometer höghastighetsjärnvägar. Detta antal kommer att öka till 2 tusen med de linjer som snart kommer att tas i bruk. Dessutom fortsätter byggandet av den nya höghastighetståglinjen, som ligger nära 2 tusen kilometer. Många av dem planerar. Dessutom har vi förnyat 11 600 kilometer linjen, vilket motsvarar nästan hela vårt befintliga järnvägsnät. ”

“Var och en av våra transportinvesteringar i Istanbul fungerar över hela världen”

President Erdoğan uttalade att var och en av sina transportinvesteringar i Istanbul, landets största stad och korsningen mellan de två kontinenterna, är artefakter i världsklass.

Erdogan uppgav att genom att erbjuda verk som Yavuz Sultan Selim Bridge och Osman Gazi Bridge, såsom Eurasia Tunnel, såsom Marmaray, till nationens tjänst, från Nissibi Bridge i Adıyaman till Ilgaz tunnel mellan Çankırı och Kastamonu. Från motorvägen till Istanbul-Izmir-motorvägen, Erkenek i Malatya, Ovit mellan Rize-Erzurum och Sabuncubeli-tunnlarna mellan Izmir och Manisa, har vi utrustat över hela vårt land med verk. Således hitta totalt 880 miljarder pund transportinvesteringar med Turkiets transportinfrastruktur, vi tar utvecklingsmålen. Det finns många delade vägar, motorvägar, ringvägar, broar och tunnlar som fortfarande är under uppbyggnad. ” sa.

"Om du inte har något sätt, inget vatten, kan du inte prata om att vara civiliserad."

Erdogan, som uttryckte att de har gjort eller fortsätter att göra många viktiga investeringar i järnvägssystem från Istanbul till Ankara, från Izmir till Antalya, från Konya till Erzurum, fortsatte sitt tal på följande sätt:

”Ju bättre vi kommer till transportinvesteringar som det grundläggande elementet i utveckling, desto mer öppnar vi vårt lands tillväxt och styrka. Eftersom jag alltid säger två saker, vägen är civilisation, vatten är civilisation. Du kan inte prata om att vara civiliserad om du inte har något sätt, inget vatten. För detta är vi fast beslutna att fortsätta att investera i transport och infrastruktur utan avbrott.

I vår heliga bok, den heliga, befaller vår Herre oss att vända oss till den andra när han är klar med ett jobb. Vi säger aldrig okej till vårt land och nation genom att titta på de tjänster vi har gjort hittills. Tvärtom, arbetena framför oss inspirerar, uppmuntrar och uppmuntrar oss att göra mycket bättre, mycket bättre, mycket större. ”

"Under utbrottet hände, visade att storleken på Turkiets potential"

Vad som hände under epidemin som också drabbar Turkiet tillsammans med hela världen, möjligheter och potential som Turkiet återigen visade storleken på överföringarna Erdogan, fortsatte hans tal:

”Om denna nation står upp om 45 dagar och ett 1008-rumssjukhus är till Yeşilköy och ett 1008-rumssjukhus till Sancaktepe, visar det med Guds tillstånd hur mycket denna nation är bestämd, hur bestämd och kapabel. Å andra sidan, med Çam och Sakura stadssjukhus, återigen i Başakşehir, genom att skapa ett verkligt magnifikt verk, "Vi kan göra det med Allahs tillåtelse, inte bara för vårt land utan också för hela världen. vi sa. Det finns en annan skönhet här. Vad är det där? Vi tog ett steg i hälsoturism. Flygplan kommer att landa i Yeşilköy och passerar till sjukhuset till fots. All avancerad teknik finns där.

På samma sätt är Sancaktepe den gamla militära flygplatsen. Han kommer att landa där, han kommer till sjukhuset från gågatan igen och behandla honom, och därifrån kommer han tillbaka med flyg. Vi berikar turismen med detta. Med vad? Med hälsoturism. Å andra sidan ligger Çam och Sakura City Hospital båda nära IGA och Yeşilköy. Där återigen finns den mest avancerade tekniken inom hälsa. Därför gör vi hälsoturismen mycket stark. Vi kunde komma med pannflödet tack vare denna process, där även de utvecklade länderna var hjälplösa i många aspekter. Naturligtvis är inte allt över. Vår kamp fortsätter. ”

Erdogan, Istanbuls tredje flygplats och det andra tornet, State Guest House och önskar moskén skulle vara fördelaktigt, bidrog till att få nya delar till Turkiets stolthet. Han gratulerade sändarens arbete.

Vid ceremonin deltog transport- och infrastrukturminister Adil Karaismailoğlu, industri- och teknikminister Mustafa Varank, ungdoms- och idrottsminister Mehmet Muharrem Kasapoğlu, kommunikationschef Fahrettin Altun, ordförandeskap SözcüSü İbrahim Kalın, Istanbul-guvernör Ali Yerlikaya, AK-partiets Izmir biträdande Binali Yıldırım, AK-partiets vice ordförande Numan Kurtümüş, İGA-ordföranden Mehmet Cengiz, THY styrelseordförande och verkställande direktör İlker Aycı.

Efter anförandena, med president Erdogans avgångstillstånd, tog tre THY-flygplan med samtalsnamnen TK1453, TK1923 och TK2023 fart på samma gång.

Med koden TK1453 från den första landningsbanan i Istanbul flygplats, flygningen med Airbus-321-flygplan, kapten Serkan Cevdet Tansu, kaptenen Murat Toktar och den andra piloten Begüm Özkan, kaptenen Zeynep Akkoyun Çam med koden TK2 från den andra banan och Boeing-1923 flygplan, den andra piloten Dilek Ayar Kayahan och kaptenen İlyas Çağlar Koçer, kaptenen Murat Gülkanat, kaptenen Murat Gökkaya och kaptenen Volkan Taşan från tredje spåret med koden TK737 och Boeing-3 flygplan.



Var den första att kommentera

Yorumlar