Vad är ånglok?

vad är en ånglok
vad är en ånglok

Ångalokomotiv är ångdrivna lok. Ånglok användes från mitten av 19-talet till mitten av 20-talet.


Lok började dras av hästar i vagnen, som började användas i Tyskland i mitten av 1500-talet. Med uppfinningen av ångmaskinen i början av 1700-talet började dessa vägar förvandlas till järnvägar, och den första ånglok tillverkades 1804 av Richard Trevithick och Andrew Vivian i England. Loket arbetade i Wales på spårvagnslinjen "Penydarren" (Merthyr Tydfil), som ligger nära järnvägsstorleken. Under följande period byggdes tvillingcylinderlokomotivet av Matthew Murray 1812 för operatören av Vagonyolu Middleton Railway.

Denna utveckling i Storbritannien påskyndade början av USA och Tom Thumb, den första amerikanska ånglokomotiv som arbetade på Baltimore-Ohio Railway 1829, började arbeta på denna linje. Charlestons bästa vän var den första framgångsrika järnvägslokomotiv.

Utveckling av ånglok

Under 25 år efter byggandet av Trevithick-lokomotivet användes ett begränsat antal ånglok med framgång på kolbärande järnvägar. Mot slutet av Napoleonskrigen hade denna höjning av foderpriserna också en betydande inverkan. Eftersom Ievha-vägarna gjorda i gjutjärn inte var tillräckligt starka för att dra ånglokets vikt, var dessa vägar med ett "L" -snitt där vagnens passande hjul ersattes av platta ytskenor och flänsade hjul.

Ånglokcylinder

George Stephenson utnyttjade erfarenheterna från sina tidigare designers 1814 och gjorde att de platta ytlokomotiven rörde sig på räls. I nästan alla tidigare lok, placerades cylindrarna vertikalt och delades ned delvis i pannan. 1815 patenterade Stephenson och Losh idén att överföra huvuddrivhjulen direkt från cylindrarna via de främre vevarna i stället för att överföra drivkraften från kolven till huvuddrivhjulet. Enheten, som överför drivkraften med kugghjul, orsakade en ryckig rörelse, särskilt när slitage uppträdde på stora tänder. Mekanismen, som överför kraft direkt från cylindern, gav designern en större grad av frihet eftersom den är smalare.

Ånglokpannor

Lokpannorna har också förvandlats till en rörform när det var i form av ett magert rör, och sedan till en rörform där många rör samexisterade, varigenom de gav en bredare uppvärmningsyta. I denna sista form fästes en serie rör på en liknande platta, som hittades på sidan där kaminen brände. Avgasånga från cylindrarna orsakar en explosion när den passerar genom rören och går från slutet av rök till skorstenen och håller elden vid liv medan loket rör sig. Medan en lok stod där den var, användes en knut. Henry Booth, revisor för Liverpool och Manchester Company, patenterade 1827, en mer avancerad olycka med flera rör. Stephenson använde också föreliggande uppfinning på sin lokomotiv som heter Rocket (men först var han tvungen att göra mycket långa försök för att förhindra anslutningsringarna på ändplattorna till vilka kopparrören var anslutna, för att inte läcka).

Efter 1830 tog ånglok den form som den är känd idag. Cylindrarna placerades antingen horisontellt eller lutande i slutet där röken kom ut, och om brandmanens plats var, var den placerad i slutet där kaminen brände.

Ånglokchassi

När rullarna och axlarna kom ut från att vara fästa vid pannan eller placera dem rätt under pannan behövdes en ram för att hålla de olika delarna samman. Stångramen, som användes för första gången på brittiska lok, implementerades snart i USA och bytte från smidesjärn till gjutstål. Rullarna monterades utanför ramen. I England ersattes stångramen av en plattram. I detta är cylindrarna belägna inuti ramen, och det finns fjäderupphängningar (spiralformade eller bladformade) för ramarna, och axellagren (oljade lager) för att hålla axlarna.

Med införandet av stål i panntillverkningen efter 1860 var det möjligt att arbeta vid högre tryck. Mot slutet av 19-talet blev trycket på 12 bar utbredd i lok; Om föreningen är lokomotiv började man använda 3,8 bar tryck. Detta tryck ökade till 17,2 bar under denna tid. År 1890 tillverkades cylindrarna för expresslokomotiven med en diameter på 51 cm och ett slag på 66 cm. Senare i länder som USA ökade cylinderdiametern till 81 cm och både lok och vagnar började bli större.

I de första loken fanns pumpar som drivs med axel. Dessa fungerade emellertid bara medan motorn var igång. Injektorn hittades 1859. Ånga (eller senare avgasånga) från pannan sprutades genom det konformade grova munstycket (diffusor) och fyllde vattnet i pannan vid ett högre tryck. En "backventil" (envägsventil) höll ångan inuti pannan. Den torra ångan togs antingen från toppen av pannan och uppsamlades i ett perforerat rör eller från en punkt överst på pannan och uppsamlades i ångdroppen. Denna torra ånga överfördes sedan till en regulator och regulatorn kontrollerade fördelningen av torrångan. Den viktigaste utvecklingen inom ånglok var införandet av överhettning.

Det sluttande röret, som förde ånga genom ett gasrör till ugnen först och sedan till en kollektor vid pannans främre ände, hittades av Wilhelm Schmidt och användes också av andra ingenjörer. Besparingarna i bränsle, särskilt i vatten, visade sig omedelbart. Exempelvis producerades "mättad" ånga vid 12 bar tryck och 188 ° C temperatur; denna ånga expanderade snabbt i cylindrarna och upphettade ytterligare 93 ° C. På 20-talet blev loket således kapabelt att arbeta i höga hastigheter, även under korta tidstider på 15%. Framsteg som stålhjul, glasfiberpannfoder, kolvventiler med lång tonhöjd, direkta ångpassager och överhettning har bidragit till det slutliga steget för ånglokstillämpningen.

Ånga från pannan användes också för andra ändamål. För att öka dragkraften, istället för att hälla, började "sandblåsning" användas med ånga, vilket ökade friktionskraften 1887. Huvudbromsarna drevs med ett vakuum från maskinen eller med tryckluft från en ångpump. Dessutom tillhandahölls ångvärme som transporterades till vagnarna med rör och elektriskt ljus erhölls från ångdynamo (generator).Var den första att kommentera

Yorumlar