Flytta till FoU-perioden inom yrkesutbildning

FoU inom professionell utbildning
FoU inom professionell utbildning

Mahmut Özer, biträdande minister för nationell utbildning, berättade för en tidning om sina planer för efter-epidemin för FoU-centra som är etablerade i yrkeshögskolor. Özer sa: ”Vi kommer att ha cirka 20 FoU-centra. Varje centrum kommer att fokusera på ett annat område. ”


Intervjuen med viceminister för nationell utbildning Özer är som följer: "Vi går nu till FoU-perioden inom yrkesutbildning". Biträdande minister för nationell utbildning Özer uttalade att detta kommer att vara en av de viktigaste framstegen i covid-19-utbrottet inom yrkesutbildningen, Vi lägger till nya med tanke på distributionen. Vi kommer att ha cirka 20 FoU-centra. Varje centrum kommer att fokusera på ett annat område. Till exempel kommer ett center endast att handla med programvara, medan ett annat fokuserar på biomedicinsk enhetsteknik. Huvudfokus kommer att ligga på produktutveckling, patent, verktygsmodell, design och varumärkesproduktion, registrering och kommersialisering. Vi kommer ständigt att öka produktsortimentet. Vi kommer nu att genomföra våra lärarutbildningar på dessa regionala FoU-centra. ” Özer med uppgift att läroplanen för yrkesutbildning kommer att uppdateras snabbt efter processen för automatisering, mjukvara, teknik för konstgjord intelligens och digitala färdigheter, betonade Özer att FoU-centra kommer att bidra betydligt i uppdateringen.

Ministeriet för nationell utbildning (MoNE) inledde en stor attack under dagarna av kampen mot kovid-19-utbrottet. Ett stort antal produkter tillverkades från de desinficeringsmaterial som behövdes före skolan, från masken, från ansiktsskyddskaniken till engångsrockar och overall. På detta sätt gav MEB mycket viktiga bidrag till förebyggandet av epidemin under kampens första dagar. Sedan fortsatte han produktionen av maskmaskin, luftfiltreringsapparat, videolaryngoskopapparat från respirator. I denna process, som visar vikten av stark yrkesutbildning, förklarade biträdande minister för MoNE Mahmut Özer vilken typ av yrkesutbildningsplanering som skulle vara efter utbrottet av kovid-19.

"Vi påverkades negativt"

Under dagarna när jag kämpade mot Kovid-19 gav yrkesutbildningen en framgångsrik undersökning. Vad planerar du för yrkesutbildningens framtid, som också har en otrolig upplevelse?

Yrkesutbildning har gjort ett viktigt bidrag genom att utbilda de mänskliga resurserna med de yrkeskunskaper som krävs av arbetsmarknaden i många år i vårt land. Yrkesutbildningen hade en deprimerad period särskilt efter tillämpningen av koefficienten. Under denna period har yrkesutbildningen upphört att vara valet för akademiskt framgångsrika studenter. Under de följande åren upplevdes en andra chock vid tillämpningen av placeringspunkter på alla gymnasier. Vad som hände efter att koefficientansökan började upprepa blev yrkesutbildningen igen ett obligatoriskt alternativ för de relativt misslyckade studenterna. Dessa processer påverkade moralen hos våra chefer och lärare i våra yrkeshögskolor negativt. Yrkesutbildning har blivit känd för problem, frånvaro av studenter och disciplinbrott. Som ett resultat förstärkte kandidaternas oförmåga att möta arbetsmarknadens förväntningar den negativa uppfattningen gentemot yrkesutbildning. Därför var det en allvarlig förlust av självförtroende inom yrkesutbildningen.

"Självförtroende fick"

Återvinnas självförtroende allvarligt i denna process?

Exakt. Det viktigaste bidraget med denna process var att återfå självförtroende under de gamla prestigefyllda dagarna av yrkesutbildningen. Han visade vad han kunde göra när hans problem löstes, fick möjligheter och motiverades. I denna process kom den på dagordningen med sin produktion och produktionskapacitet, inte med problem med yrkesutbildning. När nationella och internationella medieorganisationer ger mer framgång ökade självförtroendet. Eftersom tron ​​på vad de kan göra, producera och vad de producerar är värdefull, kom framgång med det.

"Varje centrum kommer att fokusera på ett område"

Kommer FoU-centren att vara permanent dagarna efter Kovid-19-utbrottet?

Inom yrkesutbildningen går vi nu igenom FoU-perioden. Detta kommer att vara en av de viktigaste framstegen i utbrottet av Kovid-19 till yrkesutbildningen. I denna process kommer vi att lägga till nya till de FoU-centra vi har inrättat, med hänsyn till den regionala distributionen. Dessa studier är på väg att slutföras. Vi kommer att ha cirka 20 FoU-centra. Varje centrum kommer att fokusera på ett annat område. Till exempel kommer ett center endast att handla med programvara, medan ett annat fokuserar på biomedicinsk enhetsteknik. Centrerna kommer att vara i ständig kommunikation med varandra och kommer att stödja varandra. Dessa centra kommer också att vara centra för spetskompetens. Huvudfokus kommer att ligga på produktutveckling, patent, verktygsmodell, design och varumärkesproduktion, registrering och kommersialisering. Vi kommer ständigt att öka produktsortimentet. Vi kommer nu att genomföra våra lärarutbildningar på dessa regionala FoU-centra. Dessa centra kommer också att bidra betydligt i uppdateringen av läroplanen för yrkesutbildning.

Deras förtroende ökade

Kan vi säga att investeringarna som MEB har gjort i yrkesutbildning de senaste två åren har gett frukt?

Ja. Som departement fokuserade vi verkligen på yrkesutbildning. Vi har realiserat mycket viktiga projekt efter varandra. Det viktigaste är att vi för första gången har intensivt och omfattande samarbete med starka representanter för sektorerna inom alla utbildningsområden. Därför har sektorernas förtroende för yrkesutbildning ökat gradvis. Alla dessa steg möjliggjorde ett snabbt, kollektivt och dynamiskt svar i denna process.

Hur planerar du från och med nu?

Vi kommer att fortsätta stärka utbildningsproduktionen-sysselsättningscykeln inom yrkesutbildningen. Vi kommer ständigt att uppdatera utbildningen i ett starkare samarbete med arbetsmarknaden. Vi kommer att göra våra yrkeshögskolor till produktionscentra. Vi kommer kontinuerligt att öka produktionskapaciteten för produkter och tjänster, särskilt inom ramen för roterande fonder. Till exempel ökade vi 2019 inkomsterna från produktionen inom detta område med 40 procent till 400 miljoner TL. År 2021 är vårt mål 1 miljard TL-produktion. Den viktigaste frågan är att förbättra anställningskapaciteten och anställningsvillkoren för akademiker på arbetsmarknaden. De samarbeten vi har etablerat med sektorerna med anställningsprioritet var våra första steg mot detta. Dessa steg fortsätter att bli starkare.

"Alla produkter vi fokuserade på producerades"

Du har inrättat FoU-centra i yrkeshögskolor. Vad var syftet?

Yrkesutbildningens bidrag under kampen mot Kovid-19 var tvåfaldigt. Det första steget involverade massproduktion och leverans av nödvändig mask, desinfektionsmedel, ansiktsskyddgräft, engångsförkläde och overaller. Denna etapp var mycket framgångsrik och produktioner i detta sammanhang pågår fortfarande. Den andra fasen fokuserade på design och tillverkning av apparater som andningsskydd och maskmaskiner som behövs för att bekämpa kovid-19. För att lyckas i andra etappen etablerade vi FoU-centra inom våra yrkesmässiga och tekniska anatoliska gymnasier i våra provinser med stark infrastruktur. Vi stärkte infrastrukturen i våra FoU-centra för design och tillverkning av dessa produkter. Mycket intensiva studier genomfördes i dessa centra som vi etablerade i våra provinser som Istanbul, Bursa, Tekirdağ, Ankara, Izmir, Konya, Mersin, Muğla och Hatay. I dessa centra kunde vi producera alla produkter vi fokuserade på. I detta sammanhang konstruerades och tillverkades många produkter såsom kirurgisk maskmaskin, andningsskydd, N95 standardmaskmaskin, videolaryngoskopanordning, intensivvårdsbädd, luftfiltreringsanordning, provtagningsenhet.

Samarbete med ITU-ASELSAN

Med tanke på läroplanuppdateringen, kommer du att göra nya uppdateringar med tanke på att arbetsmarknaden kommer att visa sig efter Kovid-19-utbrottet?

Självklart. Efter denna process och det kommer att ske en snabb förnyelse av läroplanen för digitala färdigheter. Vi anser inte institutioner för yrkesutbildning och teknisk utbildning som institutioner där endast kunskapsutbildning ges. Vi vill att alla våra studenter ska förvärva nyckelfärdigheter så att de kan anpassa sig till förändrade tekniska och sociala förhållanden. Med tiden vill vi minska skillnaden mellan yrkesutbildning och allmän utbildning. Därför samarbetar vi med både tekniskt och akademiskt starka organisationer som ITU och ASELSAN. De färdigheter som krävs enligt den tekniska nivån på fältet på arbetsmarknaden kommer att läggas till läroplanen i alla yrken vi undervisar. Vi kommer dock inte att vara nöjda med det här, men vi kommer att arbeta för att stärka de allmänna färdigheterna för våra akademiker.Var den första att kommentera

Yorumlar