Vanliga frågor om Coronavirus

Vanliga frågor om coronavirus
Vanliga frågor om coronavirus

1. Vad är det nya Coronavirus (2019-nCoV)?


Det nya Coronavirus (2019-nCoV) är ett virus som identifierades den 13 januari 2020, som ett resultat av forskning i en grupp patienter som först utvecklade symtom i luftvägarna (feber, hosta, andnöd) i Wuhan-provinsen i slutet av december. Utbrottet upptäcktes ursprungligen på dem på marknaden för skaldjur och djur i denna region. Sedan spridde det sig från person till person och spriddes till andra städer i Hubei-provinsen, särskilt Wuhan, och andra provinser i Folkrepubliken Kina.

2. Hur överförs ditt nya Coronavirus (2019-nCoV)?

Det överförs genom inandning av droppar spridda i miljön genom nysning av sjuka individer. Efter beröring av ytorna som är kontaminerade med andningspartiklarna hos patienterna, kan viruset tas genom att ta händerna i ansiktet, ögonen, näsan eller munnen utan tvätt. Det är riskabelt att röra ögonen, näsan eller munnen med smutsiga händer.

3. Hur diagnostiseras en ny coronavirusinfektion?

Molekylära tester som krävs för ny diagnos av coronavirus 2019 är tillgängliga i vårt land. Det diagnostiska testet utförs endast i National Virology Reference Laboratory hos Generaldirektoratet för folkhälsa.

4. Finns det ett viruseffektivt läkemedel som kan användas för att förebygga eller behandla en ny Coronavirus (2019-nCoV) -infektion?

Det finns ingen effektiv behandling för sjukdomen. Beroende på patientens allmänna tillstånd tillämpas den nödvändiga stödjande behandlingen. Effekten av vissa läkemedel mot viruset undersöks. Men det finns för närvarande inget viruseffektivt läkemedel.

Kan antibiotika förebygga eller behandla ny coronavirus (5-nCoV) infektion?

Nej, antibiotika påverkar inte virus, de är effektiva endast mot bakterier. Det nya Coronavirus (2019-nCoV) är ett virus och därför bör antibiotika inte användas för att förhindra eller behandla infektion.

6. Hur lång är inkubationsperioden för det nya Coronavirus (2019-nCoV)?

Virusens inkubationsperiod är mellan 2 dagar och 14 dagar.

7. Vilka är symtomen och sjukdomen orsakade av det nya Coronavirus (2019-nCoV)?

Även om det har rapporterats att det kan förekomma fall utan symtom, är deras frekvens okänd. De vanligaste symtomen är feber, hosta och andnöd. I svåra fall kan lunginflammation, svår luftvägsfel, njursvikt och död utvecklas.

8. Vem kommer att påverka det nya Coronavirus (2019-nCoV) mer?

Enligt de uppgifter som erhållits har de som har avancerad ålder och samtidigt sjukdom (som astma, diabetes, hjärtsjukdom) högre risk att utveckla viruset. Med nuvarande data är det känt att sjukdomen utvecklas i 10-15% av fallen och döden i cirka 2% av fallen.

9. Orsakar den nya Coronavirus (2019-nCoV) sjukdomen plötslig död?

Sjukdomen visar en relativt långsam kurs, enligt publicerade data om sjuka människor. De första dagarna observeras mildare klagomål (som feber, halsont, svaghet) och därefter tillförs symtom som hosta och andnöd. Patienterna är i allmänhet tunga för att ansöka till sjukhuset efter 7 dagar. Därför återspeglar inte videor om patienter som finns på sociala medier, plötsligt fallna och blir sjuka eller dör, sanningen.

10. I det nya corona smitta rapporterats från Turkiet (2019-NCover) Finns det ett fall?

Nej, New Coronavirus (2019-nCoV) -sjukdom har inte upptäckts i vårt land ännu (från och med 7 februari 2020).

11. Vilka länder, förutom Kina, är i riskzonen för sjukdomen?

Sjukdomen ses fortfarande främst i Folkrepubliken Kina. De fenomen som man ser i andra länder i världen är de från Kina till dessa länder. I vissa länder har mycket få av medborgarna från Kina smittats av landets medborgare. För närvarande finns det inget annat land än Kina där inhemska ärenden sprider sig snabbt. Vetenskapliga rådgivande nämnden för hälsoministeriet varnar endast för Kina att ”inte gå om det inte är nödvändigt”. Resenärer bör följa nationella och internationella myndigheters varningar.

12. Vilka aktiviteter utförs av hälsoministeriet i denna fråga?

Utvecklingen i världen och den internationella spridningen av sjukdomen övervakas noggrant av vårt ministerium. The New Coronavirus (2019-nCoV) Science Board har skapats. Möten om riskbedömning och vetenskapliga styrelser hölls för den nya sjukdomen Coronavirus (2019-nCoV). alla sidor av frågan (Turkiet Border och kust Generaldirektoratet för hälsa, offentliga sjukhus, Generaldirektoratet för Emergency Medical Services Generaldirektoratet för yttre förbindelser Directorate-General, som alla berörda parter) genom att inkludera händelser som inte följs och mötet inte fortsätter att ske på regelbunden basis.

Lag som arbetar på 7/24-basis har inrättats i folkhälsooperatörens centrum för nödläge inom Generaldirektoratet för folkhälsa. I vårt land har nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtagits i enlighet med rekommendationerna från Världshälsoorganisationen. Vid ingången till vårt land, som flygplatser och sjöinfartsplatser, har man vidtagit försiktighetsåtgärder för att identifiera sjuka passagerare som kan komma från riskfyllda områden och de åtgärder som ska vidtas vid misstankar om sjukdom har fastställts. Direktflyg med Kina stoppades fram till 1 mars. Applikationen för termisk kameraskanning, som ursprungligen implementerades för passagerare från Kina, har utvidgats till att omfatta andra länder från och med den 05 februari 2020.

En riktlinje för diagnos av sjukdomen, de förfaranden som ska tillämpas i möjliga fall, förebyggande och kontrollåtgärder har utarbetats. Hanteringsalgoritmer för identifierade ärenden har skapats och de närstående parternas skyldigheter och ansvar har definierats. Guiden innehåller också saker som människor som kommer till eller kommer från länder med ärenden bör göra. Den här guiden och presentationer om guiden, svar på vanliga frågor, affischer och broschyrer finns på den officiella webbplatsen för Generaldirektoratet för folkhälsa. Dessutom tas prover i andningsvägarna från personer som följer definitionen av möjliga fall och isoleras i sjukvårdsförhållanden tills provresultatet har uppnåtts.

13. Är skanning med en termisk kamera en lämplig åtgärd?

Värmekameror används för att upptäcka personer med feber och för att utföra ytterligare undersökningar av om de har sjukdom genom att skilja dem från andra människor. Naturligtvis är det inte möjligt att upptäcka patienter utan feber eller de som fortfarande är i inkubationsfasen och som ännu inte är sjuka. Men eftersom det inte finns ännu en snabb och effektivare metod som kan användas för skanningsändamål använder alla länder värmekameror. Förutom värmekamerorna informeras passagerare från det riskfyllda området på olika språk i flygplanet och informationsbroschyrer utarbetade på främmande språk distribueras vid passpunkter.

14. Finns det ett nytt Coronavirus-vaccin (2019-nCoV)?

Nej, det har inte utvecklats något vaccin än. Det rapporteras att ett vaccin som kan användas säkert på människor trots teknikutvecklingen kan produceras tidigast året.

15. Vad är förslagen för att inte fånga sjukdomen?

De grundläggande principerna som föreslås för att minska den totala risken för överföring av akuta luftvägsinfektioner gäller också för New Coronavirus (2019-nCoV). Dessa är:

- Handrengöring bör övervägas. Händerna ska tvättas med tvål och vatten i minst 20 sekunder, och alkoholbaserade handantiseptika bör användas i frånvaro av tvål och vatten. Det finns inget behov av att använda tvål med antiseptisk eller antibakteriell, normal tvål är tillräckligt.
- Munnen, näsan och ögonen ska inte beröras utan att tvätta händerna.
- Sjuka människor ska undvika kontakt (om möjligt vara minst 1 m bort).
- Händer ska tvättas ofta, särskilt efter direktkontakt med sjuka människor eller deras miljö.
- Idag finns det inget behov av friska människor att använda masker i vårt land. Den som lider av någon viral luftvägsinfektion bör täcka näsan och munnen med en pappersduk för engångsbruk under hosta eller nysningar, om det inte finns pappersvävnad, använd armbågen inuti, om möjligt, inte komma in trånga platser, om nödvändigt, stänga munnen och näsan, använda en medicinsk mask om möjligt. rekommenderas.

16. Vad ska människor som måste resa till länder med hög patienttäthet, till exempel Folkrepubliken Kina, göra för att förhindra sjukdomen?

De grundläggande principerna som föreslås för att minska den totala risken för överföring av akuta luftvägsinfektioner gäller också för New Coronavirus (2019-nCoV). Dessa är:
- Handrengöring bör övervägas. Händerna ska tvättas med tvål och vatten i minst 20 sekunder, och alkoholbaserade handantiseptika bör användas i frånvaro av tvål och vatten. Det finns inget behov av att använda tvål med antiseptisk eller antibakteriell, normal tvål är tillräckligt.
- Munnen, näsan och ögonen ska inte beröras utan att tvätta händerna.
- Sjuka människor ska undvika kontakt (om möjligt vara minst 1 m bort).
- Händerna bör rengöras ofta, särskilt efter direktkontakt med sjuka människor eller deras miljö.
- Om möjligt bör det inte besökas till hälsocentraler på grund av det stora antalet patienter, och kontakten med andra patienter bör minimeras när det är nödvändigt att gå till hälsoinstitutionen.
- När du hostar eller nysar, bör näsan och munnen täckas med en silkespapper för engångsbruk, i fall där det inte finns silkespapper, bör insidan av armbågen användas, om möjligt bör den inte matas in på trånga platser, om det är nödvändigt att komma in, ska munnen och näsan stängas och en medicinsk mask ska användas.
- Att äta råa eller underkokta animaliska produkter bör undvikas. Välkokta livsmedel bör föredras.
- Högriskområden för allmänna infektioner, såsom gårdar, djurmarknader och områden där djur kan slaktas, bör undvikas.
- Om det finns andningssymtom inom 14 dagar efter resan ska en mask bäras till närmaste hälsoinstitution och läkaren ska informeras om reshistoriken.

17. Vad bör människor som reser till andra länder göra för att förebygga sjukdomen?

De grundläggande principerna som föreslås för att minska den totala risken för överföring av akuta luftvägsinfektioner gäller också New Coronavirus (2019-nCoV). Dessa är:
- Handrengöring bör övervägas. Händerna ska tvättas med tvål och vatten i minst 20 sekunder, och alkoholbaserade handantiseptika bör användas i frånvaro av tvål och vatten. Det finns inget behov av att använda tvål med antiseptisk eller antibakteriell, normal tvål är tillräckligt.
- Munnen, näsan och ögonen ska inte beröras utan att tvätta händerna.
- Sjuka människor ska undvika kontakt (om möjligt vara minst 1 m bort).
- Händerna bör rengöras ofta, särskilt efter direktkontakt med sjuka människor eller deras miljö.
- När du hostar eller nysar, bör näsan och munnen täckas med en mjukpapper för engångsbruk. I fall där det inte finns silkespapper bör insidan av armbågen användas, om möjligt bör den inte matas in i folkmassor och platser.
- Kokta livsmedel bör föredras framför råa livsmedel.
- Högriskområden för allmänna infektioner, såsom gårdar, djurmarknader och områden där djur kan slaktas, bör undvikas.

18. Finns det risk för överföring av koronavirus från paket eller produkter från Folkrepubliken Kina?

I allmänhet kan dessa virus förbli livskraftiga under en kort tidsperiod, så ingen förorening med paket eller last förväntas.

19. Finns det en risk för ny coronavirussjukdom i vårt land?

Det finns fortfarande inga fall i vårt land. Liksom många länder i världen finns det en möjlighet att fall inträffar i vårt land. Hälsoorganisationen har inga begränsningar i denna fråga.

20. Finns det några resebegränsningar för Kina?

Alla direktflyg från Kina stoppades från 5 februari 2020 till mars 2020. Vetenskapliga rådgivande nämnden för hälsoministeriet varnar endast för Kina att "inte gå om det inte är nödvändigt". Resenärer bör följa nationella och internationella myndigheters varningar.

21. Hur ska turbilar rengöras?

Det rekommenderas att dessa fordon är väl ventilerade och att allmän rengöring görs med vatten och tvättmedel. Det rekommenderas att fordonen rengörs efter varje användning, om möjligt.

22. Vilka försiktighetsåtgärder ska beaktas när du reser med turfordon?

Det bör säkerställas att fordon ofta ventileras med frisk luft under användning. Vid fordonsventilation bör det föredras att värma och kyla luften med luften från utsidan. Omvandling av luft i fordon ska inte användas.

23. Hotell, vandrarhem etc. för gästerna som anländer kollektivt. Finns det en risk för sjukdom för den anställda personalen när de kommer till sitt boende?

Gäster, som bär personliga ägodelar, såsom resväskor, förväntas inte bli smittsamma (utgör en risk för sjukdomsspridning) även om viruset inte kan överleva på livlösa ytor under en lång tid. Men i allmänhet bör händerna tvättas omedelbart efter sådana procedurer eller handrengöring bör förses med alkoholbaserat antiseptiskt medel.

Dessutom, om det finns gäster som kommer från regionerna där sjukdomen är intensiv, om det finns feber, nysningar, hosta hos gästerna, är det att föredra att bära en medicinsk mask för denna person och föraren att bära en medicinsk mask för självskydd. Det bör säkerställas att 112 ringas och information ges eller att hälsoinstitutionen riktas informeras i förväg.

24. Vilka åtgärder ska vidtas på hotell?

Standardstädning med vatten och tvättmedel räcker i boende. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt de ytor som ofta berörs av händer, dörrhandtag, batterier, ledstänger, toalett och tvättstädning. Det finns inga vetenskapliga bevis för att användningen av ett antal produkter som påstås vara specifikt effektiv för detta virus ger extra skydd.

Man bör uppmärksamma handrengöring. Händerna ska tvättas med tvål och vatten i minst 20 sekunder, och alkoholbaserade handantiseptika bör användas i frånvaro av tvål och vatten. Det finns inget behov av att använda tvål med antiseptisk eller antibakteriell, normal tvål är tillräckligt.

Den som lider av någon viral luftvägsinfektion bör täcka näsan och munnen med en pappersduk för engångsbruk under hosta eller nysningar, om det inte finns pappersvävnad, använd armbågen inuti, om möjligt, inte komma in trånga platser, om nödvändigt, stänga munnen och näsan, använda en medicinsk mask om möjligt. rekommenderas.

Eftersom viruset inte kan överleva på livlösa ytor under en lång tid, förväntas ingen förorening för personer som bär patientens resväskor.

25. Vilka åtgärder ska flygplatsanställda vidta?

Allmänna åtgärder bör vidtas för att förhindra infektion.

Man bör uppmärksamma handrengöring. Händerna ska tvättas med tvål och vatten i minst 20 sekunder, och alkoholbaserade handantiseptika bör användas i frånvaro av tvål och vatten. Det finns inget behov av att använda tvål med antiseptisk eller antibakteriell, normal tvål är tillräckligt.

Den som lider av någon viral luftvägsinfektion bör täcka näsan och munnen med en pappersduk för engångsbruk under hosta eller nysningar, om det inte finns pappersvävnad, använd armbågen inuti, om möjligt, inte komma in trånga platser, om nödvändigt, stänga munnen och näsan, använda en medicinsk mask om möjligt. rekommenderas.

Eftersom viruset inte kan överleva på livlösa ytor under lång tid, förväntas ingen överföring till personer som bär patientens resväskor. Det är lämpligt att lägga antiseptisk hand på alkohol på tillgängliga platser.

26. Vilka typ av försiktighetsåtgärder bör de anställda som arbetar i restaurangerna och butikerna där turisterna kommer från?

Allmänna infektionsskyddsåtgärder bör vidtas.

Man bör uppmärksamma handrengöring. Händerna ska tvättas med tvål och vatten i minst 20 sekunder, och alkoholbaserade handantiseptika bör användas i frånvaro av tvål och vatten. Det finns inget behov av att använda tvål med antiseptisk eller antibakteriell, normal tvål är tillräckligt.

Standardrengöring med vatten och tvättmedel är tillräckligt för rengöring av ytan. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt rengöring av dörrhandtag, kranar, ledstänger, toalett och diskbänk med händerna. Det finns inga vetenskapliga bevis för att användningen av ett antal produkter som påstås vara specifikt effektiv för detta virus ger ytterligare skydd.

Det är lämpligt att lägga alkoholbaserat hand antiseptiskt på tillgängliga platser.

27. Vilka är de allmänna åtgärderna för att förebygga infektioner?

Man bör uppmärksamma handrengöring. Händerna ska tvättas med tvål och vatten i minst 20 sekunder, och alkoholbaserade handantiseptika bör användas i frånvaro av tvål och vatten. Det finns inget behov av att använda tvål med antiseptisk eller antibakteriell, normal tvål är tillräckligt.

Det rekommenderas att täcka näsan och munnen med en engångspapperspapper under hosta eller nysningar. Om vävnaden inte är tillgänglig, använd armbågen inuti, om möjligt, för att inte komma in på trånga platser.

28. Jag skickar mitt barn i skolan, kan det nya Coronavirus (2019-nCoV) smittas?

Den nya coronavirusinfektionen (2019-nCoV) som startade i Kina har inte upptäckts i vårt land förrän i dag och nödvändiga åtgärder har vidtagits för att förhindra att sjukdomen kommer in i vårt land. Ditt barn kan stöta på virus som orsakar influensa, förkylning och förkylning i skolan, men förväntas inte möta det eftersom det nya Coronavirus (2019-nCoV) inte är i omlopp. I detta sammanhang tillhandahölls nödvändig information till skolorna av hälsoministeriet.

29. Hur ska skolorna rengöras?

Standardstädning med vatten och tvättmedel är tillräckligt för rengöring av skolor. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt rengöring av dörrhandtag, kranar, ledstänger, toalett och diskbänk med händerna. Det finns inga vetenskapliga bevis för att användningen av ett antal produkter som påstås vara specifikt effektiv för detta virus ger extra skydd.

30. När semestern är tillbaka, återvänder jag till universitetet, stannar i en studentbostad, kan jag få sjukdomen New Coronavirus (2019-nCoV)?

Den nya coronavirusinfektionen (2019-nCoV) som startade i Kina har inte upptäckts i vårt land förrän i dag och nödvändiga åtgärder har vidtagits för att förhindra att sjukdomen kommer in i vårt land.

Influensan kan stöta på virus som orsakar förkylning och förkylning, men det förväntas inte möta eftersom det nya Coronavirus (2019-nCoV) inte är i cirkulation. I detta sammanhang tillhandahölls nödvändig information om sjukdomen av institutionen för högre utbildning, kreditvårdsinstitutionen och liknande studenter till sovsalarna.

31. Kan husdjur bära och överföra New Coronavirus (2019-nCoV)?

Husdjur, såsom huskatter / hundar, förväntas inte vara smittade med New Coronavirus (2019-nCoV). Händer ska dock alltid tvättas med tvål och vatten efter kontakt med husdjur. Sålunda kommer skydd att ges mot andra infektioner som kan överföras från djur.

32. Kan tvätt av näsan med saltvatten förhindra en infektion med New Coronavirus (2019-nCoV)?

Nej. Att tvätta näsan regelbundet med saltlösning är inte till någon nytta för att skydda mot New Coronary virus (2019-nCoV) infektion.

Kan vinäger använda för att förhindra ny coronavirus (33-nCoV) infektion?

Nej. Användningen av vinäger är inte till någon nytta för att förhindra infektion från New Coronavirus (2019-nCoV).


Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar