Mecidiyeköy Mahmutbey Metro Test Drive Made

mecidiyekoy mahmutbey metro testkörning gjordes
mecidiyekoy mahmutbey metro testkörning gjordes

İBB: s president Ekrem İmamoğlu sa: "Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro ”gjorde sin första provkörning i” Mecidiyeköy-Mahmutbey Line ”, som är den första fasen av tunnelbanan. Efter att ha granskat kontrollcentret i Tekstilkent, som är den sista punkten i provkörningen, gjorde İmamoğlu ett tal vid samma punkt och delade teknisk information om linjen med allmänheten.


Ekrem İmamoğlu, ordförande för Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) sa,Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro ”gjorde sin första provkörning i” Mecidiyeköy-Mahmutbey Line ”, som är den första fasen av tunnelbanan. İmamoğlu öppnade också "Mecidiyeköy Metrobus Line Pedestrian Connection", som har tagits bort från användning på grund av konstruktionen av den aktuella linjen och konstruktionen har slutförts. Iväg på M7-testtåget, som designades utan förare, gjorde İmamoğlu en 30-minuters resa från Mecidiyeköy Station till Tekstilkent Station, där linjens kontrollcenter var beläget, tillsammans med İBB: s högsta ledning och generalkonsulat i Frankrike, Bertrand Buchwalter. Efter att ha granskat kontrollcentret delade İmamoğlu teknisk information om linjen och framtida projekt. Imamoğlu besvarade journalisternas frågor efter sitt anförande.

METRO LINJER

”Det förväntas många tunnelbanelinjer i de norra och västra delarna av Istanbul. Vad är situationen på dessa rutter? ”

Den 19 maj hoppas jag att vi kommer att sätta igång denna Mecidiyeköy-Mahmutbey-linje och vi räknar med att Istanbul kommer att känna en riktigt tung belastning, särskilt metrobussen. Åtminstone våra expertvänner ger oss sådana uttalanden. Dessutom är linjen Eminönü-Alibeyköy den första av våra verk som går i örat. Han gör också en intensiv ansträngning mot slutet av 2020 för att möta Istanbulites under det sista kvartalet. Dessa är stationära, stående punkter när vi anländer. Vi kom hit och såg tillståndet för denna plats för 5-6 månader sedan. Vi hade vänner som deltog. Jag minns att det var i slutet av juli. Vi bryr oss mycket. Nästan så gör vi en gång i veckan agenda- och situationbedömning på våra tunnelbanelinjer. t.ex. Bostancı-Dudullu-linjen är en linje som jag är mycket uttråkad och ledsen. Eftersom det var en del av E-5, som har en parkeringsplats på 1000 fordon, rymmer ett antal arbeten i läget som ett mycket viktigt överföringscenter, men ansluter också till havslinjen. Att komma in på investeringsplanen är nu en händelse som banar vägen för oss att hitta finansieringskällan. Som IMM är detta ett mycket speciellt arbete som jag har fokuserat på att ta igång detta mycket snabbt. Det finns en mycket värdefull linje som förbinder människor med affärsområden, överlappande stopp på E-5, går ner till Bostancı, till stranden och passerar genom minibusslinjen. Det var viktigt för oss att ta med kursen i investeringsplanen. Å ena sidan har vi redan beställt våra tre linjer. Låt oss ha våra Göztepe- och Ümraniye-linjer ... Låt oss ha Sultanbeyli-Çekmeköy-linjen ... Låt oss ha Tuzla-Pendik-linjen ... Ansluter dem till Sabiha Gökçen med ett öra, Tuzla-Pendik-linjen ... Viktiga linjer. Vi planerar faktiskt att våra linjer på vår anatoliska sida kommer att leva upp och gå mycket intensivt. Alla dessa arbeten har vi sagt, vi ska ta en snabb körning för att nå vår potential på 3 kilometer 2024, med linjerna från transportministeriet. Det finns delar av dessa linjer som kommer att tas i bruk 600 och 2020. Mycket mycket viktigt, värdefullt. Vi är glada. Vi arbetar för att introducera våra medborgare intensivt till tunnelbanan i Istanbul. Våra nya projekt kommer att vara deras tillägg. Som du sa, väster om Istanbul är lite av ett offer i denna mening. I synnerhet; Vår linje, som passerar genom Başakşehir och möter avsnittet Bahçeşehir-Esenyurt efter Mahmutbey, likaså Beylikdüzü ... Denna tunnelbana Beylikdüzü var ett tunnelbanearbete som väntade på cirka 21 år. Med den del av tunnelbanan Beylikdüzü som ansluter till Sefaköy fortsätter vi våra intensiva studier om hastighet, arbete, projektdesign och finansiering. Jag fick till och med en information om det den här veckan. Förhoppningsvis kommer vi att meddela anbudet till våra medborgare så snart som möjligt.

Effekten av MECIDIYEKOY-MAHMUTBEY LINE PÅ TRAFIK

”Mellan Mecidiyeköy och Mahmutbey når den 1,5 timmar under trafiktimmarna. I genomsnitt, hur många minuter kommer den här linjen att gå efter öppnandet? ”

Enligt informationen som mina vänner gav mig, kommer de att ha slutfört denna linje på 30-35 minuter, som vi talar om 15 stationer, 1 miljon passagerare per dag. Detta är en linje med mycket hög bärförmåga. Senare, när Mahmutbey-Esenyurt-linjen är aktiverad, kommer den också att vara lämplig för 8-fordonsdrift. Detta är inte bara en linje Mecidiyeköy-Mahmutbey, KabataşDet kommer att vara en linje som kommer att inkludera Beşiktaş i Beşiktaş och fortsätta till Esenyurt. Systemet i vårt kontrollrum, som du just såg, kommer att förvandlas till ett projekt som omfattar detta system och har kapacitet och potential att hantera dessa system när det slutar i tid.


Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar