Imamoglu tillkännager Mecidiyekoy Mahmutbey tunnelbanelinje

imamoglu mecidiyekoy mahmutbey genomförde det första testpaketet på tunnelbanelinjen
imamoglu mecidiyekoy mahmutbey genomförde det första testpaketet på tunnelbanelinjen

İBB: s president Ekrem İmamoğlu sa: "Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu”nun birinci etabı olan “Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattı”ndaki ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. Test sürüşünün son noktası olan Tekstilkent’teki kontrol merkezinde incelemelerde bulunan İmamoğlu, aynı noktada bir konuşma yaparak, hatla ilgili teknik bilgileri kamuoyu ile paylaştı.


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Kabataş-Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu”nun birinci etabı olan “Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattı”ndaki ilk test sürüşünü gerçekleştirdi. İmamoğlu, söz konusu hattın yapımı nedeniyle kullanımdan süreli olarak çıkarılan ve inşası tamamlanan “Mecidiyeköy Metrobüs Hattı Yaya Bağlantısı”nı da yeniden hizmete açtı. Sürücüsüz olarak tasarlanan M7 Test Treni’ne binen İmamoğlu, İBB üst yönetimi ve Fransa İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter ile birlikte, Mecidiyeköy İstasyonu’ndan, hattın kontrol merkezinin bulunduğu Tekstilkent İstasyonu’na, yaklaşık 30 dakika süren bir yolculuk yaptı. Kontrol merkezinde incelemelerde bulunan İmamoğlu, sonrasında yaptığı konuşmada hatla ve gelecekte eklenecek projelerle ilgili teknik bilgiler paylaştı. İmamoğlu, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

METRO LINJER

”Det förväntas många tunnelbanelinjer i de norra och västra delarna av Istanbul. Vad är situationen på dessa rutter? ”

Den 19 maj hoppas jag att vi kommer att sätta igång denna Mecidiyeköy-Mahmutbey-linje och vi räknar med att Istanbul kommer att känna en riktigt tung belastning, särskilt metrobussen. Åtminstone våra expertvänner ger oss sådana uttalanden. Dessutom är linjen Eminönü-Alibeyköy den första av våra verk som går i örat. Han gör också en intensiv ansträngning mot slutet av 2020 för att möta Istanbulites under det sista kvartalet. Dessa är stationära, stående punkter när vi anländer. Vi kom hit och såg tillståndet för denna plats för 5-6 månader sedan. Vi hade vänner som deltog. Jag minns att det var i slutet av juli. Vi bryr oss mycket. Nästan så gör vi en gång i veckan agenda- och situationbedömning på våra tunnelbanelinjer. t.ex. Bostancı-Dudullu-linjen är en linje som jag är mycket uttråkad och ledsen. Eftersom det var en del av E-5, som har en parkeringsplats på 1000 fordon, rymmer ett antal arbeten i läget som ett mycket viktigt överföringscenter, men ansluter också till havslinjen. Att komma in på investeringsplanen är nu en händelse som banar vägen för oss att hitta finansieringskällan. Som IMM är detta ett mycket speciellt arbete som jag har fokuserat på att ta igång detta mycket snabbt. Det finns en mycket värdefull linje som förbinder människor med affärsområden, överlappande stopp på E-5, går ner till Bostancı, till stranden och passerar genom minibusslinjen. Det var viktigt för oss att ta med kursen i investeringsplanen. Å ena sidan har vi redan beställt våra tre linjer. Låt oss ha våra Göztepe- och Ümraniye-linjer ... Låt oss ha Sultanbeyli-Çekmeköy-linjen ... Låt oss ha Tuzla-Pendik-linjen ... Ansluter dem till Sabiha Gökçen med ett öra, Tuzla-Pendik-linjen ... Viktiga linjer. Vi planerar faktiskt att våra linjer på vår anatoliska sida kommer att leva upp och gå mycket intensivt. Alla dessa arbeten har vi sagt, vi ska ta en snabb körning för att nå vår potential på 3 kilometer 2024, med linjerna från transportministeriet. Det finns delar av dessa linjer som kommer att tas i bruk 600 och 2020. Mycket mycket viktigt, värdefullt. Vi är glada. Vi arbetar för att introducera våra medborgare intensivt till tunnelbanan i Istanbul. Våra nya projekt kommer att vara deras tillägg. Som du sa, väster om Istanbul är lite av ett offer i denna mening. I synnerhet; Vår linje, som passerar genom Başakşehir och möter avsnittet Bahçeşehir-Esenyurt efter Mahmutbey, likaså Beylikdüzü ... Denna tunnelbana Beylikdüzü var ett tunnelbanearbete som väntade på cirka 21 år. Med den del av tunnelbanan Beylikdüzü som ansluter till Sefaköy fortsätter vi våra intensiva studier om hastighet, arbete, projektdesign och finansiering. Jag fick till och med en information om det den här veckan. Förhoppningsvis kommer vi att meddela anbudet till våra medborgare så snart som möjligt.

Effekten av MECIDIYEKOY-MAHMUTBEY LINE PÅ TRAFIK

”Mellan Mecidiyeköy och Mahmutbey når den 1,5 timmar under trafiktimmarna. I genomsnitt, hur många minuter kommer den här linjen att gå efter öppnandet? ”

Arkadaşlarımın bana verdiği bilgiye göre, 30-35 dakikada bu hattı bitirmiş olacaklar, ki 15 istasyondan, günde 1 milyon yolcudan bahsediyoruz. Çok yüksek taşıma kapasiteli bir hat bu. Daha sonrasında, Mahmutbey-Esenyurt hattı devreye girdiğinde de burası, 8’li araç çalışmasına uygun hale de gelecek. Sadece burası bir Mecidiyeköy-Mahmutbey hattı değil, Kabataş’ı, Beşiktaş’ı içine katan ve devamında da Esenyurt’a kadar devam eden vagonları da içinde barındıracak bir hat olacak. Az önce gördüğünüz kontrol odamızdaki sistem, bütün bu sistemi içine alan ve zaman içinde de bittikçe, o sistemleri de yönetebilecek kapasiteye ve potansiyele sahip bir projeye dönüşecek.

KANAL ISTANBULS EFFEKT PÅ PROJEKTER

"Förhindrar Kanal Istanbul dessa tunnelbaneprojekt förresten?"

Kanal Istanbul är naturligtvis ett hinder. Det förutser också många förändringar beträffande projekten. Kanal Istanbul har en kostnad på cirka 20 miljarder liror endast med ändring av befintliga verk från İSKİ. så; ISKIs linjer, kanaler, reningsverk, till och med skiftande och överförande av dem, 20 miljarder lira. Vet du vad 20 miljarder pund betyder? Just nu betyder det att göra alla våra tunnelbanelinjer som stannar. Bara bördan av ISKI. Jag säger mycket tydligt: ​​Kanal Istanbul är i tanken på "frånvarande" i Istanbul. Enligt pengar på fickan 'nej' det är tillhandahållandet av Turkiet öre av de pengar som på uppdrag av 'nej' är bestämmelsen. Processen att möta Istanbul med ett sådant projekt på uppdrag av våra tunnelbaneavgifter är i frånvaro av "nej".


Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar