Frågor om Mersin Metro förblev obesvarade

Frågor om Mersin Metro förblir obesvarade
Frågor om Mersin Metro förblir obesvarade

Diskussioner ägde rum på det informativa mötet om Metro-projektet, som organiserades för att informera arkitekter och ingenjörer. Prota Engineering General Manager Danyal Kubin, som reagerade på pressen vid mötet, svarade på frågorna från arkitekter och ingenjörer och avslutade mötet.


Ett möte hölls för att få information om tunnelbaneprojektet vid Chamber of Architects Mersin Branch och Chamber of Civil Engineers Mersin Branch, och för att dela sina åsikter. Många arkitekter, civilingenjörer och arkitekt- och ingenjörsstudenter deltog i det informativa mötet som hölls av Prota Engineering, som tilldelades anbudet för tunnelbaneprojektet.

Företaget, som har genomfört Metro-projektet, som upprepade gånger har ändrats och upprepade gånger intresserat Mersin, bad mötet att vara stängt för pressen. Prota Engineering General Manager Danyal Kubin, som uppgav att de ville vara privata och inte rapporteras flera gånger i början av mötet, ansågs vara rädda för att inte svara på frågor och kritik från arkitekter och ingenjörer som är förtjust i ämnet. Trots den speciella begäran, i mötet där pressen också ingick, övergick metroprojektet med kritik och frågor.

EIA-RAPPORT OVANTATT!

Det faktum att MKB-rapporten inte krävdes vid mötet där projektets tekniska detaljer förklarades orsakade kritik. Kubin uppgav att det inte finns något behov av MKB-rapporten och uttalade att Mersins guvernör Ali İhsan Su inte heller såg rapporten. Kubin säger att de gjorde många mätningar på den angivna linjen och 110 personer arbetade i dessa mätningar och utvärderingar, sade Kubin: ”Vi analyserade 370 byggnader på linjen. Eftersom byggnaden inte ska påverkas när man passerar tunnelbanan. När vi undersökte 300 udda byggnader beslutade vi att stärka infrastrukturen på mer än 30 ”.

"HUR JAG HAR FELT TAR jag INTE 5 TÖRRNINGAR I DETTA PROJEKTET"

Abdullah Yıldız sade att ”MKB-rapporten inte begärdes eftersom det tidigare underleverantörs tunnelbaneprojektet kommer att genomföras ovanför marken,” Du har fastställt siffrorna för 10 år i Mersin. Tunnelbanan tar redan åtminstone så mycket. Skulle det inte vara om en spårvagn byggdes över marken istället, och den tiden skulle inte vara så lång? ” frågade hon.

Kubin uppgav hur många som använder kollektivtrafik i Mersin och på vilka rutter de fortskrider, menade att lättbanesystemet skulle räcka för Mersin i tio år. Kubin påpekade att antalet passagerare kommer att öka efter tio år. ”Det finns en diagnos, denna diagnos är mycket tydlig. Mersin har nu 10 10 passagerare dagligen, vilket snart kommer att öka till 16 tusen. Vi måste göra ett projekt i enlighet därmed. Om det är fel får jag inte 20 cent i det här projektet. Det är inte gjort från ytan någonstans över en viss befolkning någonstans i världen. ” Kubin säger att tunnelbanan är dyrare, men Kubin sade: ”För en designer är underjordiska kostnaderna 5 och ovanstående mark är 10. Vi kom och reste i Mersin och såg att det var något fel. Det är inte möjligt att göra denna linje ovanför marken. Jag gör det inte för pengarna. Låt oss göra det för 2 liror, men det blir gammalt efter 2-5 år. Om du kan ta bort den, ta bort den. ”

DET HAR KOMMER ATT SE FRÅGA!

Levent Şehmus uttalade att transportprojekt som lättbanesystem inte och inte tjänar och att sådana transportprojekt är sociala projekt. Verksamheten vinner, men inte byggandet. Vad kommer du att lova för entreprenörerna att de internationella entreprenörerna kommer in? ” frågade hon. Medan Kubin inte svarade på frågan: ”Vi kunde inte få en betalning från ministeriet eftersom Mersin inte är en AKP-kommun. Du måste svara på finansiering, hur kommer det att kosta? ” hon påminde om frågan igen. Tyst om finansierade Kubin frågorna. Abdullah Yıldız uttalade att detta är ett imaginärt projekt.

FÅR TRAFIKINSTRUKTION?

Som svar på frågan om var de utgrävningar som ska tas bort från tunnelbanan byggs ut kommer Kubin att 3 miljoner kubikmeter utgrävning kommer att släppas. Kubin sade att en lastbil kan bära 15 tusen kubikmeter utgrävning och uppgav att 200 lastbilar per dag kommer att ta utgrävning till de norra delarna av staden i Mersin. Kubin sade: ”Alla alternativa rutter beräknas. 100 procent nedskärningar kommer aldrig att ske. I nödsituationer kommer transport definitivt att tillhandahållas. ” Det faktum att han sade brådska situationer skapade idén att trafiken skulle störas när det inte fanns någon nödsituation under dagen.

“DETTA ÄR INTE VÅRT PROJEKT”

Kubin svarade på frågan om hur projektet planeras på en rak linje kommer att handla om universitets- och stadssjukhusförbindelser; "Mersin Metropolitan borgmästare Vahap Seçer gjorde en begäran och sa:" Förkorta linjen, kommunen har en mark, skjut vägen dit och ta den till stadssjukhuset ". Detta är inte vårt projekt, men vi forskade och insåg att vi kan åka dit från ytan. Du kan till och med gå till MEŞOT. Universitetet kan anslutas till ett spårvagnssystem på 7.7 km. Men som sagt, detta är inte vårt projekt för nu. ”

Presentationen av interiörarkitekturen på stationerna, som är specificerade för att vara speciellt utformade för Mersin, avbröts av en arkitekt och det konstaterades att det inte är rätt att prata om detta stadium nu. (Gizem Ekici / Mersin Messenger)

MERSİN METROKART


Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar