Låt Atatürk flygplats öppna igen för inrikesflyg

Ataturk flygplats är öppen för inrikesflyg igen
Ataturk flygplats är öppen för inrikesflyg igen

Experter utvärderade flygsäkerheten på tre flygplatser i Istanbul: "Den andra banan är ett måste för Sabiha Gökçen." "Det vore en bra idé att stänga Atatürk flygplats helt och klippa ut gyllene äggläggningen."


Olyckan som inträffade den 5 februari på Sabiha Gökçen flygplats orsakade oro för flygsäkerheten. Bilderna som Boeing 737-flygplan som tillhörde Pegasus, som gjorde Izmir-Istanbul-expeditionen, kunde inte stå på banan och föll på grov mark, orsakade olika tolkningar och många påståenden. DW Turkish frågade experterna om flygsäkerheten på Istanbuls tre flygplatser.

Några av experterna som delade sina åsikter med DW Turkish ringde då och bad att inte skriva sina namn. För under denna period avslutades flyginstruktören för den före detta jaktpiloten Bahadır Altan i Pegasus. Altan kom på dagordningen i ett tv-program som han deltog efter olyckan i telefonen och kopplade bort den från sändningen eftersom han sa "Som en lastbil med en landsbroms exploderade". Altan delade följande meningar från twitter: ”Det jag har sagt i flera år har aldrig nått så många människor. Om denna medvetenhet förhindrar en olycka och räddar en persons liv, kommer jag att betala alla typer av kostnader om och om igen. ”

Varför är inte den andra banan över?

Transportminister Cahit Turhan sade två dagar före olyckan: ”Vi har en landningsbana vid Sabiha Gökçen. Det här spåret är väldigt trött. Banan servas nästan varje natt under de timmar då det inte finns några flygningar. ” Dessa ord tog upp frågan om varför den andra banan fortfarande inte är över. Sözcü Enligt tidningen om nyheten har AKA Construction, som etablerades sex månader efter anbudet, och företagen som driver Istanbul flygplats är desamma: Kalyon Construction och Cengiz Holding. Landningsbanan, som har åtagit sig att vara klar på 14 månader, har inte avslutats på 43 månader, Istanbul flygplats har avslutats på 42 månader.

Så är Sabiha Gökçens enda brist på banan? En erfaren kaptenpilot som passerade till ett privat företag efter att ha arbetat i THY i flera år och nu tillhandahåller flygutbildning, listar bristerna på flygplatsen enligt följande:

”Trött på att använda golvet; en böjd bana som är tillräckligt dålig för att förhindra att däcken kommer i kontakt med dem. Detta är ett stort handikapp när det gäller landningsavstånd. Den mest primitiva utmaningen att arbeta under förhållanden med låg sikt. ” Kaptenpiloten, som säger att enheterna som mäter vinden inte räcker, pekar på frågan om dessa brister utgör en fara eller inte, "Det finns enheter som kommer att ge de enklaste minimistandarden" enligt följande:

”Towerers bör också väljas bland dem som har fått tillräckligt med luftfartsuppfattningar och har kunskap. Även bärare som laddar resväskor måste upplevas. Förtjänst krävs vid varje punkt i luftfarten. Det görs aldrig med bön, torpedo, gåva. ”

Flygplatser i Turkiet, staten Flygplatser Administration (SAMA), beroende på att betjäna. Sabiha Gökçen å andra sidan till HEAŞ under ministeriet för försvar, eftersom det ursprungligen planerades som ett militärt industrikomplex. (Aviation Industries Inc.) HEAŞ-tjänstemän, som vi vill få information om flygsäkerhet på flygplatsen, lämnade vår begäran om en intervju obesvarad.

”Det finns ingen fara om det finns ett flygtillstånd”

Abdullah Nergiz, en luftfartsekspert och redaktör för webbplatsen för flygbolag 101, håller inte med: "Vi kan inte säga att ett flygtillstånd är farligt utan information."

Han tillägger att ingen kommer att riskera det, eftersom den minsta glitch får allvarliga konsekvenser: ”Men det är också ett faktum att banan följs noggrant. Så det behöver underhåll. Hur som helst, när det andra spåret öppnades, skulle det första spåret stängas och översynas. När det först kom på dagordningen sades det att det skulle avslutas 2012, då hände det 2017 ... Det är fortfarande inte slut. ”

Eftersom den nya flygplatsen inte föredras respekterar inte Nergiz tanken på att det finns en ansamling i Sabiha Gökçen och därför kan banan skadas. Han sade att civil luftfart inte kan överskrida de gränser som fastställts av myndigheterna i världen och sa: ”Det här är 40 rörelser per timme. Sabiha Gökçen går ändå inte över detta. ”

"Skötsel betyder inte osäker"

Hava-Sen president Seçkin Koçak säger att det inte finns någon fara när det gäller flygsäkerhet. Koçak sade att spåret används med stor intensitet och sa: ”Du gör dina kontroller och du öppnar spåret igen. Det finns människor som signerar guld efter varje transaktion. Den andra banan måste vara klar så snart som möjligt men det betyder inte att det är osäkert att tas om hand. ”

Sedat Cangül, generalsekreterare för Hava-Iş Union, sade: ”Vi är inte de som tillhandahåller flygsäkerhet. Vi arbetar med våra medlemmars rättigheter. ”

Ny flygplats: Är riktningen på landningsbanorna fel?

Den tredje flygplatsen, som har varit föremål för stora kontroverser sedan projektet och inledde sin verksamhet i maj 2019, kritiseras officiellt för Istanbul flygplats när det gäller flygsäkerhet. Landningsbanor är i centrum för kritik och varningar. Experterna, som säger att landningsbanorna är byggda i fel riktning, påminner om att många flygplan måste passera landningsbanorna till Çorlu eller till och med Bursa även om det inte fanns en hård vinter.

En kaptenpilot som utvärderar flygsäkerheten med sin erfarenhet av mer än 3 år säger att den nya flygplatsen, som han kallar "en katastrof när det gäller hans plats", tar en vind utanför landningsbanorna som är öppna för de nordliga och fuktiga vindarna i Svarta havet, och vars domare riktningar är fel. Av denna anledning uttalade han att det finns många vindkraftverk runt honom och sa: ”Platsvalet är fel. Det är alltid 5-XNUMX grader kallt jämfört med Istanbul; en plats där det finns mycket is och dimma. Men utöver detta är landets nivå kolgruvor. Jordens struktur är lämplig för att absorbera vatten och kollapsa. "Krasch har redan börjat på parkeringsplatserna," säger han.

Kaptenpiloten förklarade att de vill att Atatürk flygplats ska hållas minst en sommar och en vinter på det nya torget. ”Varför stänger vi? Det skulle vara en kvadrat som för närvarande har 3 spår, som vi kan använda vid behov. Vi sa mycket, men vi kunde inte lyssna. ”

“En flygplats är byggd överallt, så länge den görs rätt”

Luftfartseksperten Abdullah Nergiz är inte så orolig för valet av plats. Ge exempel från Osaka, Hong Kong, Sydkorea och påminna om att det finns flygplatser byggda helt ovanför havet, fem kilometer utanför kusten, ”Det finns ingen fel plats. Byggteknik har blivit sådan att du kan göra det var som helst. Endast kostnaden går upp. ” Enligt Nergiz, som inte håller med kritiken om vinden, är det bra att ha en vind vid landningen. Det enda villkoret är att bestämma de dominerande vindarna och göra riktningarna på banan i enlighet därmed. "Vi kan inte säga fel, men banans riktning är inte idealisk", säger han.

“Vi har inget lås på dörren”

Hava-Sen president Seçkin Koçak, som accepterar att det finns fel eller saknas saker, företräder att se efter detta:

”Finns det en chans att slå nyckeln efter så mycket investeringar? Jag önskar att det inte hade gjorts där, jag önskar att vi kunde ha varit en smartare nation, men det gjorde det inte. Sabiha Gökçen är ett torg som borde växa, och det är nödvändigt att försöka fylla kapaciteten på Istanbul flygplats utan för mycket envishet. Åtgärder behövs för att komplettera bristerna. Han tolererar inte försening. En minut extra bränsle betyder miljoner dollar varje år. ”

Enligt Koçak, som sa "Båda flygplatserna bör arbeta med maximal kapacitet", kommer Istanbul att behöva en annan flygplats tio år senare.

”Det skulle vara att skära guldläggande ägget”

Koçak, Nergiz och alla kaptenpiloter som delar sina åsikter antyder att Ataturk flygplats öppnas igen för inrikesflyg. Att säga att det är möjligt att starta inrikesflyg igen i det område som redan används för fraktflyg, protokoll och privata flygplan, påminner experter om att det finns flygplatser i stadens centrum i metropoler som London, New York och Paris.

"Helt avskurna gyllene gås", säger Narcissus, han säger att Turkiet inte är ekonomiskt i stånd att göra en sådan bonkörlük. Påminde om att vissa delar av den internationella terminalen hölls 2015, 2017, sade han, "Det finns en inhemsk terminal, det finns ett begränsat antal inrikesflyg, båda passagerarna slappnar av, slösar inte tid och de andra två flygplatserna kopplar av".

Experter som sa att tre flygplatser kan användas tekniskt när luftrumskontroll är arrangerad för att transportera trafiken på ett säkert sätt, ”Det ser på ett beslut. Det löses genom ett avtal mellan DHMI och IGA. ”(Deutsche Welle Turkish)Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar