TMMOB kräver ett mål mot Kanal Istanbul

samtal mot tmmob-kanal mot istanbul
samtal mot tmmob-kanal mot istanbul

En presskonferens hölls den 1 januari 100.000 av TMMOB Istanbul Provinsiella samordningskommittén om 20 / 2020 Istanbul Miljöplanändring och Kanal Istanbul MKB positiva beslut.


Cevahir Efe Akçelik, sekreterare för TMMOB Istanbul Provinsiella samordningskommittén vid presskonferensen som hölls vid arkitektskammarens Istanbul-filial, Mücella Yapıcı, sekreterare för EIA: s rådgivande styrelse för Istanbul Metropolitan Branch vid Chamber of Architects, professor Dr. Dr. Haluk Gercek, Bahçeşehir University Turkish Straits Application and Research Center Director Saim Oğuzülgen deltog.

Pressmeddelande från TMMOB är som följer; "Den 17.01.2020 tillkännagavs miljökonsekvensbedömningsrapporten för Kanal Istanbul-projektet till allmänheten av ministeriet för miljö och urbanisering, där ett" MKB-positivt "beslut fattades.

Canal Istanbul-projektet har studerats av många vetenskapsmän och yrkesmän sedan den dag det kom på dagordningen, och den miljömässiga och sociala dimensionen som kommer att inträffa vid byggandet av kanalen har avslöjats i alla dess detaljer. Som ett resultat av det utförda arbetet har det upprepade gånger varnat universitet, professionella kamrar, icke-statliga organisationer och offentliga administratörer. Å andra sidan inkluderade cheferna varken allmänheten i planeringsfasen för detta projekt eller följde varningarna. Detta projekt, som har påförts befolkningen i Istanbul från toppen, kommer att sträcka sig från Marmara till Svarta havet, särskilt från Istanbul, och kommer att påverka hela geografin på ett oåterkalleligt sätt, skapa en splittring mellan ekosystem och uppröra en naturlig balans som har bildats på tusentals år. Så finner miljö- och urbaniseringsministeriet “positivt”.

Situationen som miljö- och urbaniseringsministeriet finner positivt. Medan man sätter en stad som en världsarvstad till en obebodd stad genom att sätta den under press av en befolkning, skadar stadens kulturarv, förvandlar staden till en enorm byggarbetsplats och lämnar staden till initiativ av att flytta lastbilar, medan staden avslöjades med de vetenskapliga fakta som den stora jordbävningen i Istanbul närmar sig. det är ansvarslöst att göra den mer ömtålig istället för att förbereda den.

Den verkliga betydelsen av detta projekt, som ministeriet kallar "Rädda Bosphorus", är att skärpa Bosphorus i Marmarahavet. Turkiets 'astma' hav av Marmara, ingripande som orsakar försämringen av Marmara kan påverka syrebalansen i ett format som inte kommer att vända tillbaka. Förverkligandet av denna möjlighet beror på bomullstråden och är inte ett problem som kan övervinnas genom att följa siffrorna, som teoretiskt beräknas såsom förutses i MKB-rapporten, dessutom felberäknade.

Statistik från Istanbulchun motbevisar påståendet att kanalen byggdes för att minska risken för skeppstrafik och olyckor i Bosporen. Tvärtom, på grund av ökningen i fartygsstorlekar och transporter av resurser som olja / naturgas genom rörledningar minskar fartygstrafiken varje år och risken för olyckor i halsen minskar med de åtgärder som vidtas. Det är myndigheternas skyldighet att säkerställa Bosphorus säkerhet, detta är inte ett projekt för att täcka en risk som Kanal Istanbul med en risk. Denna konstgjorda vattenväg medför fler olycksrisker än Bosporen.

29% av stadens totala vattenansamlingskapacitet ligger på kanalvägen. Försvinnandet av dessa resurser motsvarar 6 miljoner människors vattenbehov. På grund av kanalvägen på de viktiga vattenbassängerna i Istanbul kommer bassängområdena att drabbas kraftigt och Sazlıdere-dammen, som tillhandahåller dricksvatten till Istanbul, töms helt. Möjligheten att salta Terkos sjön står fortfarande framför oss som en stor risk. Den del av sjön Küçükçekmece upp till sjön Sazlıdere dammar våtmarker och myriga områden. Det träskområde som bildas av tidvattnet i sjön är en vilande och häckande zon på fåglarnas migrationsväg. I syntes av naturlig struktur för alla miljöplaner som produceras för Istanbul; Detta område har definierats som den första och andra graden kritiska mark- och resursområden när det gäller att upprätthålla vattencykeln, kritiska ekologiska system vars funktioner som måste skyddas absolut inte får störas. På grund av bäcken och dess naturliga topografi är regionen mycket viktigt grundvatten och ett regnvattenuppsamlingsbassäng och Istanbuls viktigaste ekologiska korridor.

Att lämna Istanbul utan vatten i en tid då globala klimatförändringar börjar visa effekten av förbränning är ett ganska vågat och fel val när det gäller den naturliga verkligheten. Det är ett stort misstag att beröva en stad som inkluderar större delen av befolkningen och produktion, till exempel Istanbul, från vattentillgångar, och att tänka att förluster kan elimineras genom att leverera vatten från källorna i andra provinser. Med oplanerad konstruktion och oplanerad projektplanering är Istanbuls vattentillgångar nästan uttömda. Idag är Istanbul en stad som måste leverera 70% av sitt dricksvatten från andra provinser. Stadens egna vattentillgångar förstörs varje dag, och man tror att Istanbels vattenproblem kommer att lösas genom att flytta vatten från andra dalar. Denna situation skapar tryck i andra vattendrag och stör systematiskt ekosystemets balans.

I IMM: s miljöordningsrapport från Istanbul 2009, som tidigare godkändes av ministeriet, inkluderades möjliga effekter av globala klimatförändringar i planen, och det faktum att nederbördsregimen och torka och rent dricksvattentillförsel skulle vara svåra och behovet av vatten skulle öka. Fram till år 2020 ignorerades alla dessa utvärderingar och Istanbuls folk sattes i stor fara. Chefer måste ifrågasätta inte bara ekologi utan också historisk information: I historien byggdes varje stad utifrån dess avstånd till vattentillgångar. Du kan inte hantera en stad och ett land utan vatten.

På grund av den eklektiska planeringen av Istanbuls högskaliga planering förhindrar det den kumulativa (vikta) effekten av de planerade projekten som ska genomföras i staden. Att närma sig Kanal Istanbul-projektet som om det var ett fristående projekt och utföra konsekvensbedömningarna av projektet endast från detta projekt är en icke-vetenskaplig metod som saknar ett helhetsperspektiv. Det tredje flygplats-, tredje bron- och Canal Istanbul-projektet, som tillkännagavs för allmänheten för år sedan med namnet "Crazy Projects", är integrerade projekt. Med alla dessa projekt är Istanbul påverkat av en hel del negativ miljöbelastning eftersom den kan bära norrut. Istanbul har avlägsnats från att vara en livlig stad och har förvandlats till ett spel- och hyresområde med globalt och pro-kapital, som ser dess kortsiktiga politiska och ekonomiska intressen framför allt slags livsviktigt värde.

Effekterna av projektet är inte bara begränsade till naturområden, utan har också en sociologisk effekt som förstås av fastighetsannonserna som föregick själva projektet. Människor som bor på kanalvägen, som kommer att öppnas för byggande, kommer att fördrivas, och de som har förmånen att bo i "Canal View" -hus kommer att föras till sina platser. Med kanalen kommer norra Istanbul att ha en ytterligare befolkningstäthet och staden kommer att upphöra att vara hanterbar.

I projektets MKB-rapport är projektets miljöpåverkan och sociala påverkan nästan begränsad till kanalens start- och slutpunkt. Men denna kanal; det har potential att riva hela Istanbul och regionerna runt de två haven som är förbundna med kanalen med en dominoeffekt.

Inte alla länder som gränsar till Svarta havet i Turkiets intresse att bli föremål för strategisk bedömning av detta projekt är också en fråga för debatt. Eftersom de inte kommer att tvinga några fartyg att passera genom kanalen är den angivna kostnaden för projektet också orealistisk. Offentliga resurser kommer att användas onödigt i detta projekt och framför allt kommer Istanbuls folk att betala för detta med sina bostäder.

TMMOB och dess anslutna rum har all vetenskaplig och teknisk infrastruktur för att bevisa att detta projekt inte bör göras. Under perioden sedan projektet tillkännagavs; hade ingen realistisk vetenskaplig och teknisk motivering och förklaring att diskutera. Därför flyttas Kanal Istanbul-projektet till rättsväsendet.

Ring för det stora Istanbul Citizen Case

Det är vår uppmaning till alla invånare i Istanbul som invänder mot projektet: Du har rätt att stämma av Kanal Istanbul-projektet till den 17 februari 2020. TMMOB är redo att erbjuda all den vetenskapliga och tekniska infrastrukturen som kommer att vara anledningen till fallet. Brud tusentals / hundratusentals människor till ett av dessa fall förvandla det till det största fallet i historien om Turkiet har vi noterat detta samhällsansvar för Istanbul düşelim datum. Det finns ingen annan Istanbul!Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar