Inhemsk Rock Truck Camel som förbereder sig för serieproduktion

Rock Truck Camel Förbereder för serieproduktion
Rock Truck Camel Förbereder för serieproduktion

Affärsmannen Şuayp Demirel i Afyonkarahisar kunde producera den 22-åriga drömtransportbilen. Förutom motorn och växellådan, som alla är inhemsk produktion och kallas ”Camel kaya, kan lastbilen ha 30 ton last. Industriministeriet stöder också de studier som genomförts för att göra det möjligt för trucken att starta massproduktion.

TURKIET produktionskapaciteten med allt i ETT LAND Förmåga

Industri- och teknikminister Mustafa Varank testade för ett tag sedan fabriken i Afyonkarahisar'daki inspektioner.

Ank Det är ett riktigt kraftfullt verktyg. Våra industriister designade och tillverkade det från grunden. Det faller oss att vara stolta över att använda det. Jag tackar dem väldigt mycket. Turkiet är ett land som har förmågan att producera allt faktiskt. Vårt största värde är våra människor. Vi är ett stort land med 82 miljoner. Speciellt vår unga befolkning är mycket begåvad i den meningen. ”

Turkiet introducerade världens bil betonade också att människor skapar stor entusiasm Varank "Om Turkiet tror på förmågan att producera allt. Ett av de bästa exemplen på detta står bakom oss. ”

Påminde om att hans ministerium alltid är med industristerna, sa Varank: ”Jag säger detta till alla våra industriister; investera i bruden, tillhandahålla produktion, sysselsättning. Vi är med dig ..

Dessa lastbilar är väldigt starka och skulpterande fordon

Inhemsk stenbil, som kan bära mycket stora stenar och stenar "artikulerade", sade han att överföringen av lastbilar Varank, affärsman Şuayp Demirel'in familjeföretag som hanterar detta fordon med sina egna möjligheter och ansträngningar uttryckt.

Minister Varank sa: ”De har designat och producerat detta. De använder för närvarande aktivt i sina egna gruvor. Alla dessa fordon importeras normalt men de har producerat det själva för att sitta ner. Detta företag "Vi gör det. Turkiska folket gör det här, sade han, satte sig ner och producerade och naturligtvis kostar de till och med billigt, även om det inte är ekonomin som den här företagaren vill producera. "Hur som helst kommer jag att producera 20 av dessa om året. Jag säljer, jag säljer, låt mig sluta säger han. De använda fordonen är mycket kraftfulla och imponerande fordon. För närvarande under testning. ”

VI GÖR MED MENNAS PÅ DENNA HEMSIDA

Efter examen från avdelningen för elektrisk och elektronisk teknik började Demirel arbeta med sin far i smeden verkstad och tillverkade verktyg för marmorbrott. Importerad sten och drömmer om att producera lastbilar i Turkiet som arbetar på det sedan 1997, Demirel 2019 har insett denna dröm.

Affärsmannen Demirel, marmorbrott, de producerar maskiner, ett av de största arbetena i dessa stenbrott är transport av stenbilar med lastbilar, sade han.

Demirel sa att denna transportverksamhet hittills har genomförts med importerade lastbilar. Jag bestämde mig för att bygga lastbilen i januari 1997, och den 2011 oktober 2019 byggde jag den på egen hand. De mänskliga resurserna är desamma, de tekniska resurserna jag använder är desamma. Jämfört med andra klassiska lastbilar är det ett fordon utan fel. Det kan fungera i snö, regn, lera och backar. Jag bestämde mig för att göra detta eftersom det är ett välbehövligt strategiskt verktyg. Vi har lyckats med detta genom Allahs ledighet. Vi gjorde det med folket i detta land. ”

FULL AUTOMATISK 6 AVANCERAD GEARBOX

Demirel, den lokala bergstransportbilen har skapat stor spänning och påskyndat arbetet för massproduktion, sade han.

Lastbil, helautomatisk 6-växlad växellåda som beskriver Demirel, sa föraren att alla typer av komfort är tänkta.

Den här bildspelet kräver JavaScript.

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar