BTS Ankara YHT Olycksfall Beskrivning

btsden ankara yht olycksfallsbeskrivning
btsden ankara yht olycksfallsbeskrivning

United Transport Workers Union (BTS) igår, avslöjade den första rättegången mot höghastighetstågolyckan det verkliga ansvaret för kampen för att avslöja det sade.

Det skriftliga uttalandet från BTS är som följer; 13. Höghastighetståg på samma linje som Ankara-Konya-tåget kraschade den 2018 december 3 i Ankara-Marsandiz, varav 9 dödades och 92 skadades i tågolyckan (1 januari 13) Han sågs i Ankara 2020: e tunga straffdomstolen igår.

I åtalet som utarbetats av domstolen, dödsfall och skador på mer än en person "på anklagelser om fängelse upp till 15 år, deltog tre av de tre tilltalade i förhandlingen av totalt 10 åtalade.

Efter identitetsundersökningen av de tilltalade och klagande började förhandlingen med uttalanden från de tilltalade och domstolen och advokaternas frågor fram till sena timmarna.

I det aktuella fallet, i uttalanden och uttalanden som gjordes mot tågorganisationen och maskinisterna som förlorade sina liv i olyckan, begärdes TCDD: s generaldirektör och biträdande generaldirektörerna att bli prövade utan någon verklig rättvisa.

I slutet av förhandlingen beslutade domstolen att fortsätta kvarhållandet av tågorganisationens tjänsteman Osman Yildirim och avbröt förhandlingen till 24 januari 2020 och beslutade att frigöra Sinan Yavuz och trafikkontrollör Emin Ercan Erbey.

Först och främst bör det noteras att det saknas signalsystem som orsakar denna olycka. Med andra ord, en liknande olycka är möjlig när som helst. Det bekräftades av generaldirektoratet för turkiska statliga järnvägar (TCDD) att avgångspunkten och tiderna för tågtrafiken ändrades efter olyckan.

Det har varit många olyckor på våra järnvägar hittills, hundratals medborgare har dödats och skadats i dessa olyckor.

Vi är det verkliga skälet till dessa olyckor varje gång; Under AKP-perioden med de metoder som genomförts sedan 2003 under namnet omstrukturering i TCDD, utöver de anställdas individuella misstag; politiker och byråkrater vidtar vetenskapliga åtgärder, personal som inte är meriterande för att komma till arbetet, otillräckligt antal anställda, mer än en titel till en enda titel och så vidare.

Dessa skäl förklarades i detalj i rapporten som utarbetats efter olyckan av vår fackförening om ämnet och i vår rapport; ”Det är uppenbart att det politiska trycket på institutionen att öppna ofullständiga linjer för den politiska showen är en av de främsta orsakerna till att höga byråkrater tystar och instruerar sina underordnade att framställa dessa konstiga order, istället för att hindra dem från att bli pressade till förmån för institutionen. ”Det uppgavs vart huvudansvaret skulle sökas.

Enligt oss är det verkliga ansvaret för denna olycka mycket uppenbart. Och tyvärr ser vi än en gång att de verkliga ansvariga inte har förts till rättsväsendet efter denna olycka.

Det bör vara känt att åtalet i allmän samvete inte kommer att säkerställas fullt ut innan signalsystemet är klart innan linjens beslut öppnas.

Det bör vara känt av all vår allmänhet att vi kommer att fortsätta vår kamp med beslutsamhet för att avslöja det verkliga ansvaret för denna olycka.

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar