Boğaçay 38 bogserbåt jubileet

bogacay trailern togs i bruk
bogacay trailern togs i bruk

Minister Turhan sade i sitt tal vid driftsättningen för bogserbåten med avancerat framdrivningssystem från Sanmar Shipyard, att det en gång var en varvsaktivitet som fastnat nästan i Tuzla och att turkisk sjöfart genomgick svåra tider.


deras arbete för att återuppliva den maritima sektorn Turhan förklarade att de hittat en bra plats i dagens "Turkiet, den turkiska nationen, har vi alla typer av stöd för funktionalitet folk minns seglare. Som vårt havsministerium har vi gjort allt som krävs för att rensa våra sjöfolkers väg. Vi har insett mycket viktiga initiativ och policyer. Vi har gjort åtgärder för att bana väg för den privata sektorn. Vi har transporterat våra fartyg till den vita listan, det vill säga till superligaen med de granskningar och praxis som vi har insett. För att dela bördan på våra sjöfolk implementerade vi den SCT-fria bränsletillämpningen. Sedan 2004, det årliga genomsnittet av 496 miljoner pund till sektorn, har vi tillhandahållit nära 8 miljarder pund. Vårt antal internationella hamnar ökade från 152 till 181. Vårt antal småbåtshamnar ökade från 41 till 62, och vår båtförmögenhetskapacitet ökade från 8 500 till 19 2003. Vår turkiska ägda sjöfartsflotta växte mer än tre gånger jämfört med 3 och nådde 8,9 miljoner DWT från 28,6 miljoner DWT. Vår 19-ägs turkiska flottan rankas som 15: e i världen idag. Med förstärkningen av vårt lands roll i sjöfarten i världen ökade containerhanteringen med fem gånger och nådde 5 miljoner TEU. Den totala lasthanteringen uppgick till 11 miljoner ton och 190 miljoner ton. ”

”Idag är vi ett av de ledande länderna i världen inom varvsindustrin”

Turhan påpekade att det var en revolutionerande utveckling inom varvsindustrin och att det var ett mycket strategiskt verksamhetsområde med sina produkter med högt mervärde. Den arbetsintensiva karaktären hos varvsindustrin och dess brett utbud av aktiviteter bidrar också till ökad sysselsättning. Lyckligtvis är vi idag ett av de ledande länderna i världens varvsindustri. I detta spelar vår varvs roll för att täcka alla våra stränder från Tuzla, där den sitter fast, en viktig roll. Under åren ökade investeringarna som gjorts av vår stat och designstödet ökade hyresperioden till 49 år, öppnandet av investeringar, regeringen betalade tusentals intäkter istället för den hyresbetalning, borttagandet av ecrimisil betalningsförpliktelser, varven fram till kredit. och godkännandet av MKB-rapporter och utvecklingsplaner för våra varv. ”

Turhan uppgav att den turkiska varvsindustrin har blivit en viktig sektor som kan bygga miljökänsliga fartyg med den senaste tekniken och att 81 varv förtjänar uppskattning.

Med betoning på att FoU och innovation måste utvecklas för att säga något på världsmarknaden, sade Turhan, inom Ett av de bästa exemplen på detta arbete är BOĞAÇAY 38 Hybrid bogserbåt.

Bland de andra tekniska egenskaperna i bogserbåten är det mycket viktigt att den har världens första AVD, det avancerade framdrivningssystemet med variabler. Sanmars framgång är naturligtvis inte av misstag. Sanmar är en pionjär i världen som byggde den första bogserbåten för naturgas och sedan den första autonoma bogserbåten. Idag är den första hydrauliska hybridbåten som bygger ytterligare en i namnet på vårt land och vår sektor en stolthet för situationen.

Världens första bogserbåt med hydraulisk hybrid ”med avancerad teknik för variabel frekvensomriktare

Bogserbåten byggd vid Sanmars Altınova varv byggdes genom att integrera Advanced Variable Drive-teknik i bogserbåten.

Denna innovation, utvecklad tillsammans med Caterpillar Propulsion, kommer att ha lägre utsläpp och lägre bränsleförbrukning. Bogserbåten, klassad av ABS och som vinkar den turkiska flaggan, producerades med helt datoriserad modellering.

BOĞAÇAY, som är 24 meter lång, har en dragkraft på 70 ton och har ett propellsystem som kan rotera runt sin egen axel och har en brandsläckningsförmåga på 2 ton per timme.

Ali Gürün, vice ordförande i Sanmar styrelse, sade att BOĞAÇAY 38 kommer att exporteras till Mexiko.

Minister Turhan besökte varv

Turhan, Sanmar Shipyard av det avancerade framdrivningssystemet efter bogserbåtsceremonin i Altinova Besiktas Shipyard, Hat-San Shipyard och Altinova Shipyard Entrepreneurs Industry and Trade Inc. informerades om arbetet.


Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar