Glöm fisk i Marmara havet om Canal Istanbul

Kanal istanbul-projektet kommer att påverka klimatbalansen i regionen
Kanal istanbul-projektet kommer att påverka klimatbalansen i regionen

Förhållandet mellan Kanal Istanbul och Montreuxkonventionen, dess finansiella redogörelse och dess inverkan på passagerandet av fartyget i Bosporen har diskuterats i stor utsträckning.


Både de möjliga effekterna av vattenvägen som kommer att förbinda Svarta havet och Marmara havet och de meteorologiska förändringarna som ska skapas i staden verkar dock i hög grad överskuggas.

Under sin mandatperiod vid METU och Hacettepe universitet, Tidigare vice ordförande för TÜBİTAK, som genomförde många undersökningar i Bosphorus och hanterade många forskningsprojekt i Svarta havet. Dr. Cemal Saydam hävdar att MKB-rapporten är långt ifrån den vetenskapliga nivå som förväntas av honom.

professor Saydam: "Barn fött med Marmara astma, Kanal Istanbul MKB-rapport freaking"

VOA på turkiskaProfessor talar. Saydam, "Denna rapport är en katastrof när det gäller marinvetenskap. Vid utarbetandet av rapporten mottogs inget yttrande från en marinforskare. Så det finns ingen d av havet. Inte så freaking. De som utarbetade denna rapport förstår inte havsvetenskap alls. Ännu mer katastrofalt om de förstår. Mitt liv har gått i Marmara i 15 år. Jag var antingen chef eller medlem av teamet som målade botten på Bosporen och målade flaggan röd. Sedan var jag Tübitak vice president. Jag var marinforskningskoordinator. Det finns inget arbete här utan min vetskap. Jag skulle beskriva Marmara som ett barn som föddes med astma. Detta barn är medfödd brist på syre, sade han.

'' Om kanalen tillverkas i Istanbul kommer Marmarahavet att lukta som ruttna ägg ''

Enligt professor Saydam kommer Marmarahavet, som är det "astmatiska barnet" i Medelhavet med lågt syre och Svarta havet med lågt syre, att dö över tiden om Canal Istanbul byggs.

'' När Kanal Istanbul kom på dagordningen, sa jag tänka på det som ett poolproblem. En pool med Svartahavet häller tre eller fyra hav och en kran töms. Du installerar en annan kran utan att öka flödet av inkommande vatten, sedan frågar du vad som händer. Det nummer jag fick från MKB-rapporten bekräftar poolproblemet. 21 kubikmeter mer vatten kommer till Marmara från Svarta havet. Om 21 procent av 10 kubik kilometer är en organisk belastning kommer 2 kubik kilometer organisk last att komma till Marmara. Marmara är för närvarande bortskaffat med 2,2 kubik kilometer Istanbul och kan inte hantera det. Hon lider av syrebrist eftersom hon inte klarar det. Du tar med dig 2,2 kubik kilometer extra belastning till systemet, som inte klarar 2 kubik kilometer. Du kallar mannen (Marmara havet) tydligt att han säger att jag inte kan rengöra jag dör. Vad händer efter att han dör? När den organiska laddningen bryts ned, om den hittar syre, använder den den, om den inte kan hitta den, använder den sulfat och blir vätesulfid. Namnet på detta i samhället är den ruttna ägglukten. ”

'' Om kanalen är gjord i Istanbul, glöm fisken ''

Men hur kan fisket i Marmarahavet, som har dragit ihop beståndet av blåfisk, bonito och ansjovis under de senaste åren, påverkas efter Kanal Istanbul? professor Saydam anser att den nya vattenvägen, som kommer att kosta 75 miljarder lira med beräkningarna av regeringen som planeras vara ett alternativ till Bosporen, också kommer att ha en mycket negativ inverkan på fisket.

"Glöm fisken, ju mer du lyckas leva på toppen av Everest som människa, desto mer kommer fisken att kunna leva i Marmara havet, så exakt." Framtida generationer kommer att glömma hur fisken är. Fisk kan inte nämnas i Marmarahavet. ''

professor Kadıoğlu: "Kanalen kan öka Istanbul stadens värmeö med halva graden"

En annan kritik om Kanal Istanbul kommer från meteorolog Mikdat Kadıoğlu.

Professor vid Meteorologiavdelningen vid Istanbuls tekniska universitet, precis som professor. Liksom Saydam säger han att MKB-rapporten är otillräcklig inom sitt område.

Professor som svarar på frågorna från VOA Turkish. Kadıoğlu, '' Kanal Istanbul kan inte förändra makroklimatet i regionen. En mycket tunn smal vattenväg. Byggnader, städer som ska byggas runt detta. Det sägs att det kommer att nå 1 miljon. Det kan öka stadens värmeö minst en halv grad i Istanbul. Detta är ett stort problem. Den kalla luften från väst orsakar dimma. Denna dimma kommer naturligtvis att påverka utsikten på flygplatsen. Att passera fartyg skapar problem med folkhälsan och luftföroreningar i regionen med vindar från väst. Även om det påverkar historiska artefakter förväntas tidiga dödsfall med föroreningar och cancertyper öka. Det här är saker som inte har tagits upp i MKB-rapporterna men har glömts bort. ''

Att säger att Istanbul Airport, som är den tredje flygplatsen i staden som startade verksamheten förra året med delar av Kanal Istanbul nära Svarta havet, är mycket nära. Kadıoğlu säger också att både de höga broarna som ska byggas på kanalen och belysningen av kanalen utgör en risk för flygplanet som landar och startar vid flygplatsen.Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar