Crazy Projekt kostar 320 miljarder lira

Kostnaden för galna projekt miljarder pund
Kostnaden för galna projekt miljarder pund

President Tayyip Erdoğans "galna projekt", som definierats i dagordningen för kanalen i Istanbul, medan kraften i Fatih-projektet under de senaste åren, Yavuz Sultan Selim-bron, Osmangazi-bron, tredje flygplatsen och stadssjukhus var i fokus. Den totala kostnaden för 3 investeringar var 5 miljarder pund.

Oğuz Gündoğdu från BirgünUtvärderade de 5 projekt som realiserats under de senaste åren efter Kanal Istanbul-agendan. Projekt introducerade med namn som "århundradets projekt" listas enligt följande:

Fatih Project

Fatih-projektet lanserades 2010 och budgeterade 8 miljarder 500 miljoner pund. Enligt planen skulle alla studenter i landet utbildas med surfplattor inom fyra år. Rally rutor "århundradets projekt", introducerade han projektet kom först på dagordningen med oregelbundna kostnader. Sedan, i september 4, avskedades Birol Ekici, biträdande sekreterare för ministeriet för utbildning. Projektet, som borde slutföras 2013, förlängdes 2014 fram till 2015. Från och med 2017 januari 8 var det underförstått att datorkursen hölls i kartonger i Diyarbakır.

Yavuz Sultan Selim Bridge

Bosphorus Bridge, som öppnades 1974, kostade 21 miljoner dollar och Fatih Sultan Mehmet Bridge, som öppnades 1988, kostade 125 miljoner dollar, medan den tredje bron byggdes för 3 miljarder dollar. Hälften av broens aktier överfördes dock till kineserna för 3 miljoner euro. ”Offentliga fickor kommer inte ut ur ett enda öre” kallas projektet efter att budgetbördan öppnats strax efter att öppningen förstås. Enligt svaret från generaldirektoratet för motorvägar, heders Adıgüzel, CHP, passerade 658 miljoner 135 tusen fordon från 3: e bron, vilket är 2016 tusen fordon per dag, från september 2019 till juni 41. Följaktligen kunde inte ens en tredjedel av fordonsgarantin som givits på nära tre år nås. Eftersom kostnaden för bron sedan öppningen i genomsnitt 805 miljoner pund per dag.

Istanbul flygplats

Den tredje flygplatsen öppnade den 29 oktober 2019 orsakade stängningen av Atatürk Airport. Denna stängning rusades till Ataturk flygplats tills 3 januari 3 för att driva rätten till TAV 2021 miljoner euro kommer att betalas ersättning förstås. Hamdi Topçu, presidenten för Turkish Airlines mellan 389 och 2010, sa i sin bok 'Från lokalt till globalt', det skulle räcka till 2015 om en ytterligare landningsbana byggdes på Atatürk flygplats.

Osmangazi-bron

Osmangazi Bridge till det operativa företaget med garanti för övergången av fordonet i utbyte av dollar förstås. Otoyol AS: s generaldirektör Bülent Esendal, som driver bron för broavgiften, som ökas med 2019 procent när de går in i 50, sa att de inte kunde ändra tullarna på grund av skillnaden i dollarkurs. Broavgiften för bilar 2018 var 72 pund, medan detta belopp ökade till 2019 pund 103 och 2020 pund 118. Enbart för 2018 är kostnaden för Osmangazi och Yavuz Sultan Selim Bridges till budgeten 1,8 miljarder TL enligt informationen från transportminister Cahit Turhan. Detta belopp är ungefär 2018 gånger 2,5 års presidentbidrag.

Stadssjukhus

Stadssjukhusprojektet presenterades 2017 för allmänheten. President Erdoğan vittnade för stadssjukhusen genom att säga, alim Min dröm om 14 år är det projekt jag älskar. ” Under 2018 och 2019 utsattes stadssjukhusen, som öppnades efter varandra, på kort tid som andra galna projekt. I slutet av 2019 överstiger den 25-åriga kostnaden för stadssjukhus i tjänst över $ 142 miljarder. Detta belopp är tillräckligt stort för att finansiera byggandet av 800 sjukhus. Kritik i örat, sedan den styrande makten, "där, skada", gick han för att säga. Hälsominister Fahrettin Koca gjorde ett uttalande angående denna kritik den 26 november 2019: ”Enligt vår mening är sjukhus inte en kommersiell institution utan en hyra som vi betalar, ska vi inte betala den? Açıklama

Cyperns vattenlinjeprojekt

planerar tillhandahållandet av vatten från Turkiet och norra Cypern "talet projektet" kallas öppnandet av projektet hölls den 17 oktober 2015. President Recep Tayyip Erdogan och premiärminister Ahmet Davutoglu deltog i ceremonin i Mersin. Davutoğlu beskrev projektet som ett världsomspännande verk och sade: uz Vi bygger en magnifik vattenbro i världen. Det är nationellt med allt och infödda med allt .. Avslutat i fokus för diskussioner exploderade projektet så snart som 5 år. 5 mil utanför Anamurs kust exploderade rören som dykte upp. Cirka 250 meter djupa rör kan ses från havsytan. Vattnet ser strömma genom rören. Projektet hade kostat 1,6 miljarder pund.

Total investeringskostnad: 320 miljarder pund

1-Fatih-projekt:
Investeringskostnad: 8,5 miljarder pund

2-Yavuz Sultan Selim Bridge:
Investeringskostnad: 3,5 miljarder euro
Dagens valuta: 23,5 miljarder pund

3- Osmangazi Bridge:
Investeringskostnad: 2,5 miljarder
Dagens valuta: 17 miljarder pund

4- 3. Flygplats:
Investeringskostnad: 35 miljarder dollar
Dagens valuta: 206,5 miljarder pund

5- 20 stadssjukhus:
Investeringskostnad: 11 miljarder dollar
Dagens valuta: 64 miljarder pund

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar