Turkiska företaget vinner Bulgariens viktigaste järnvägsanbud

Turkiska företaget vinner Bulgariens viktigaste järnvägsanbud
Turkiska företaget vinner Bulgariens viktigaste järnvägsanbud

Cengiz Construction-Duygu Engineering Partnership vann anbudet på Elin Pelin Vakarel Railway Line, som är känt som det svåraste projektet i Bulgarien.

Linjens anbudspris, som anses vara det svåraste byggprojektet i Bulgarien under det senaste 70-året, är 255 miljoner euro. Linjen 20, som utgör den mest strategiska delen av det bulgariska järnvägsnätet, kommer att byggas av ett partnerskap av turkiska företag.

DZZD Cen-Duy Railway Elin Pelin Joint Venture, inrättat av Cengiz Construction och Duygu Engineering, vann anbudet på den 20 kilometer kilometerliga Elin Pelin-Vakarel järnvägslinjen för järnvägen som förbinder Sofia till Plovdiv.

Cirka 1 miljarder euro har avsatts för järnvägslinjen, kallad Sofia-Plovdiv-linjen, av det bulgariska nationella järnvägsinfrastrukturföretaget (NRIC). Det viktigaste steget i linjen är Elin Pelin-Vakarel-avsnittet.

Kina i anbudsförfarandet, Turkiet, Grekland, Italien, Spanien, Portugal, Polen och Bulgarien 9 företag tävlade. Rope and Cengiz Construction and Duygu Engineering etablerade DZZD Cen-Duy Railway Elin Pelin Business Partnership.

6 kilometer på järnvägslinjen 20 kilometer, som kommer att slutföras årligen, består av dubbelrörs- och 7,68 tunnelbyggnad.

Den nya österrikiska tunnelmetoden (NATM) kommer att vara den längsta järnvägstunneln i Bulgarien.

Utöver dessa tunnlar kommer 8-broar, 11-kulverter och bostäder att byggas med 700-meter. Dessutom kommer Elin Pelin nya stationer och Pobit Kamık station att byggas inom ramen för projektet, medan Vakarel Station och dess omgivningar kommer att omorganiseras. Signal- och videoövervakningssystemen för 20 kilometerlinjen kommer också att upprättas av partnerskapet.

Loading ...

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar