Nationella tåg kommer att vara på spåren nästa år

nationella tåg kommer att vara på banorna nästa år
nationella tåg kommer att vara på banorna nästa år

en av Turkiets höghastighetståg kan nå en maximal hastighet tyst genom ingången till huvudstaden Ankara förra veckan. Tåget passerade Arifye första gången. Cemal Yaman, ordförande för järnvägsfackföreningen, sade: yerine Istället för att beställa från Tyskland kunde vi få bättre resultat och påskynda vår produktion. Sendika

Bosphorus Express, som kommer att möta transportbehovet mellan Ankara och Sakarya, där höghastighetstågen inte stannar, kom till Arifiye för första gången. Höghastighetståg, av vilka några levererades av inhemska tillverkare, tillverkades i Tyskland. I 12 tågsätt som ska levereras till Turkiet och finns tillgängliga på en hög hastighet tåglinjer Chamber of Mechanical Engineers Chamber president Yunus sade att kvaliteten på tåget slår tåg från Tyskland betonar att det finns ett problem.

Yener sa: ”Vi vet att dessa tåg inte är ett problem. Det här är 350 km / h hastighetståguppsättningar. Men vår Konya-linje 300 är en linje enligt hastigheten på km / h. De andra linjerna är 250 km. Av säkerhetsskäl kan 250 km / h-hastigheten också uppnås på dessa 300 km-linjer och tågsatsen går inte av vägen. Det finns dock ett värde för passagerarnas komfort. Denna komfortacceleration kan till exempel ges genom att passageraren kan dricka te utan att hälla från koppen. Därför, enligt komfortacceleration, kör höghastighetståg med 250 km / h. ”

Måste vara nationellt och lokalt

Hüseyin Kaya, generalsekreterare för Railroad Trade Union, kritiserade köpet av nämnda tåg från Tyskland. The Rock ", Turkiet Wagon Industry Co. Han hade arbetat för den nationella eltågproduktionen ett tag. 160 var ett tåg som går mil. Därefter gjordes olika förändringar för att öka hastigheten på tåget till 225 kilometer. I 2020 tillkännagavs att den kommer att ligga på rälsen. Vi vet inte varför detta tåg inte förväntades vara beredd.

Linjerna är nya, personalen saknas

Turkiet Wagon Industry Corporation (TÜVASAŞ) installeras i Sakarya Järnvägar Workers' Union, som tjänstgjorde som grenspresident Cemal Yaman SözcüHan gjorde utvärderingar om tågprojekt och höghastighetståglinje. Yaman sade att hög hastighet inte kunde göras på rutten mellan Istanbul och Eskisehir. Yaman hävdade att det var onödigt att köpa tåg som kunde snabba 300 kilometer från Tyskland.

Yaman sa: ”Efter Eskişehir är 250 ett effektivt arbete med en hastighet på kilometer. Av denna anledning är tåg som är kapabla med 300-350 kilometer hastighet onödiga i detta skede. Vi producerar vårt inhemska och nationella tåg med EMU-projekt i Sakarya. Han kommer på banorna nästa år. 225 kan snabba miles. Istället för att beställa från Tyskland kan vi få bättre resultat och snabba upp om vi fokuserade på vår egen produktion. (Sözcü)

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar