IETT-chefer lyssnade på problemet med privata bussförare

iett chefer lyssnade på problemen med privat offentlig buss sofor
iett chefer lyssnade på problemen med privat offentlig buss sofor

Det första mötet med IETT-cheferna och förarna som arbetade i den privata allmänna bussen hölls i IETT Kagithane Garage. 100-föraren förklarade förarens problem och IETT-chefer noterade.

Privata offentliga bussar är de mest klagade ämnena om kollektivtrafik i Istanbul. Från kvaliteten på fordon till renlighet, kläder till förarens inställning till att få många klagomål på Public Bus (ÖHÖ) rullade upp armarna på IETT.

I Istanbul Metropolitan Municipality borgmästare Ekrem Imamoglu order, främst att lyssna på klagomålens problem från första hand, beslutet togs att organisera möten med förare.

Det första av dessa möten hölls på IETT Kağıthane-anläggningarna. IETT-chefer och 100 ÖHO-förare som samlades i konferenssalen utbytte åsikter. IETT: s transportavdelnings ordförande Erol Ayartepe utledde med öppningstalen sina åsikter genom att ta mikrofonen en efter en.

Förarnas prioriterade klagomål var för passagerarna som inte äger korten. ”Medvetet om användningen av någon annans kort skulle kortet hittas som ett enkelt sätt att avbryta, medborgaren och föraren ska inte komma ansikte mot ansikte” var bland de enastående frågorna.

Privata bussförare sa att passagerarnas allmänhetens medvetenhet bör säkerställas med de reklamfilmer som ska förberedas. En chaufför sa: ”Vi har passagerare som vill komma ut genom ytterdörren och komma ut genom ytterdörren.

En av de frågor som förarna tog upp var att medborgarna klagade till Alo 153 Line många gånger. Klagomål som ett resultat av det stora antal påföljder som har skrivits till dem som klagar på förare, klagomål, till exempel foton eller videor, bör be om bevis, sade han.

En annan förare sa: minibuss Minibusschauffören, som vill att jag ska ljuda till hornet och lämna stationen, kan klaga på mig genom att ringa Alo 153 framför mig medan passagerarna kommer på bussen. ”

Vid mötet, som varade i mer än två timmar, fick förarna ett frågeformulär om att de inte skulle skriva sina namn. De krav som nämns i mötena och svaren på de detaljerade frågorna i undersökningen kommer att sammanställas i en rapport. I enlighet med denna rapport kommer IETT att klargöra de åtgärder som ska vidtas för att förbättra privata offentliga bussar.

Möten med förarna kommer att upprepas med jämna mellanrum, vilket ger möjlighet att förklara problemen för alla privata bussförare och förmedla medborgarnas krav.

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar