Eminönü Eyüpsultan Alibeyköy spårvagnslinje slutar vid 2020

eminonu eyupsultan alibeykoy spårvagnslinje slutar i slutet
eminonu eyupsultan alibeykoy spårvagnslinje slutar i slutet

Istanbul Metropolitan kommuns borgmästare Ekrem İmamoğlu fick först information om ”vinterarbeten Yol på Direktoratet för vägunderhåll och infrastrukturkoordination vid Edirkekapı och flyttade sedan till Eyüpsultan, Eminönü Eyüpsultan Alibeyköy Tramway, vars konstruktion inte kunde slutföras sedan november i 2016. Undersökte byggandet av linjen. Imamoglu, spårvagnslinjen mellan Balat och Feshane stannar ungefär 2 kilometer, gick med personalen. Imamoglu som utför svetsprocessen mellan rälsaxen, svarade på frågor från journalister här. Imamoglu, "Tidigare minister för skogsbruk och vattenfrågor Veysel Eroglu, efter din torrförklaring i Istanbul," Jag har arbetat i en vecka, mina planer är redo om de begärs, vi kommer att hjälpa till med presidentens ordning, ”sade han. Kommer du att ha en begäran ”,” Tidigare İSKİ General Manager, minister. Mitt råd till dem är att om det finns en möjlighet eller möjlighet, kan han dialoga med oss ​​utan att vänta på en order. Vi letar efter honom. Sådana brådskande och viktiga offentliga frågor väntar inte på beställningar. ”

Ekrem İmamoğlu, borgmästare i Istanbul Metropolitan Municipality (IMM), deltog i presentationen som hölls vid direktoratet för samordning av vägunderhåll och infrastruktur i Edirnekapı. IMAMOGLUs ledning åtföljdes av en full personal. Seyfullah Demirel, chef för avdelningen för vägunderhåll och infrastrukturkoordinering, gav teknisk information om Imamoglu och den åtföljande delegationen om arbetsprocesserna för vinterförberedelserna i Istanbul och den arbetskraft och byggmaskiner de har. Imamoglu, som ville att IMM: s medlemsförbund ska producera gemensamma bord för att lösa problemen, sa "Mina vänner gjorde förberedelser för att betjäna våra medborgare samtidigt och störa de störningar de kommer att leva på vägen. Jag tror inte att vi kommer att ha några brister. Detta inkluderar byarna. Vi är redo från hela vårt landskap till centrum av vår stad. 39 sa, milyon Vi arbetar för miljoner. Efter presentationen mötte İmamoğlu personalen och gjorde undersökningar i fältet.

HANDSKAR FÖLJANDE GLASSAR SVÄLSNING

İmamoğlu flyttade senare sina undersökningar i Edirnekapı till Balat. İmamoğlu, tillsammans med toppledningen för IMM, genomförde byggandet av spårvagnslinjen Eminönü-Eyüpsultan-Alibeyköy, vars konstruktion startade i november av 2016 men kunde inte slutföras under den planerade tiden. Imamoglu, som gick längs rälsen om 2 kilometer väg från Balat till Feshane stationer, fick information från myndigheterna. İmamoğlu, som sammanföll med svetsprocessen som gjordes av arbetarna mellan skenorna, fick information från de anställda genom att pausa. Imamoglu, bär handskar och skyddsglasögon, svetsprocess, utförs med ledning av anställda. Under denna tid inträffade färgbilder.

Imamoglu, journalister svarade på frågor på dagordningen på rälsen. De frågor som ställts av Imamoglu och svaren från IMM-ordföranden var följande:

"Vi vill avsluta linjen före ölet"


Arbetet startade igen. Visas den som en av raderna?

Låt oss inte sluta, låt oss kalla det lite långsammare. Tidigare fanns det ett planerat bidrag. Det hade avtagit eftersom det var över; men företaget fortsatte att arbeta lite igen. Vi arbetar med ytterligare resurser. Vi vill göra den här platsen klar för 2020. Inte bara den här linjen, utan också passagen av Unkapanı vid 2020 ... Eftersom det saknades design saknade projekt. Mina vänner skulle gå till dem. Fram till sista stoppet, både överföringscentret som ansluter till tunnelbanelinjen och Sirkeci-Eminönü-sektionen, fortsätter alla konstruktioner av korsningspunkterna med gång- och järnvägssystemet. En linje som vi accelererar och bryr oss mycket om. Det finns en mycket upptagen transport av människor från Alibeyköy till Eminönü och Sirkeci. Men viktigare för oss, vi talar om ett turistområde hela dagen. På ena sidan designades en vacker linje för att se Guldhornet. Men tyvärr fortsatte det långsamt. Vi vill avsluta det så snart som möjligt. Det finns fantastiska destinationer här. Vi har museer på stranden av Golden Horn. Vi designar vackra gröna utrymmen. Det finns också historiska områden från Balat till Eyüpsultan. Det är en mycket produktiv linje som bidrar till både den turistiska och samtida mänskliga transporten och även den som stannar vid linjen Mecidiyeköy-Mahmutbey. Därför arbetar vi hårt för att föra denna vackra linje till befolkningen i Istanbul på 2020.

När du säger 2020, när?

På tal om optimism är det sensommaren. Lite mer realistiskt, det är som i slutet av året. Vi kan påskynda. Naturligtvis handlar det också om finansiering. Det finns några tekniska problem inuti, mina vänner koncentrerar sig på dem. Men jag hoppas att vi ska sluta här med uppoffring.

“ALLAHS RÄTT ÄR TRE”

Vi har sett Kadir Topbaş i ceremonier om denna linje tidigare, sedan Mevlüt Uysal. Nu, som den tredje borgmästaren, undersöker du den här linjen. Hur mycket finans behöver jag? Hur mycket finns kvar i procent?

Du vet att Allah har tre rättigheter. Faktum är att 35 ligger i utkanten av den totala kostnaden. Ingen finansiering har utformats tidigare. Cirka procent 60 designades och en finansiering hittades. När det var klart pausade företaget före valet och när vi anlände, med några motiveringar, fortsatte processen gradvis; men för slutet av dagen kräver entreprenören med rätta finansiering. Så vi kommer att avsluta det återstående 35. Vi lägger särskild vikt vid denna linje. Eftersom han är tillräckligt upptagen med det historiska tyget. Vissa platser har uppenbarligen missbrukats för att vara försummade och upptagna. Och vi eliminerar dessa missbruk snabbt. Detta är en av de vackraste platserna i världen. Vi har en hög grad av betydelse för honom.

Kommer finansieringen med utländska lån?

Naturligtvis söker vi i alla källor. Utländska källor verkar lämpligare under denna period. Vi har mer produktiva samtal. Det finns några källor som står vid. Men här, efterlevnad, efterlevnad, längre sikt, vissa tillstånd ... Allt viktigt. En del av vårt arbete kommer att komma på församlingens dagordning. Vissa frågor har Ankara-godkännande. Vi följer det holistiskt.

“TRAFIK YA TILL GÖKSU,” VATTEN ”-SVAR PÅ EROĞLU

Tevfik Göksu har haft ett trafikproblem i Istanbul under 6-månaden, 25 har inte varit där på många år?

Han ville nog göra ett skämt. Men jag antar att han gick lite för mycket på gräsmattan. Han kunde inte göra det barfota. Hur som helst. Allmänheten har förstått vad du menar. Jag behöver inte svara på det.

Tidigare minister för skogsbruk och vattenfrågor Veysel Eroğlu, efter din torkförklaring i Istanbul, "Jag har arbetat i en vecka, mina planer är redo, om så begärs, kommer vi att hjälpa till med presidentens ordning," sade han. Kommer du att ha en förfrågan?

Tidigare ISKI-chef, minister. Mitt råd till dem är att om det finns en möjlighet eller möjlighet, kan han dialoga med oss ​​utan att vänta på en order. Vi letar efter honom. Sådana brådskande och viktiga offentliga frågor väntar inte på order. Det är mitt första råd. Den andra frågan är att; Det finns ett Melen-problem. Titta, idag är det år som borde vara klart nu, året 3 är året som de tillkännagav. Med andra ord, slutdatumet för 2016, som de tillkännagav som den första veckan i december, som måste sluta i 3, har passerat året. Varför är det inte över? Det finns fortfarande ingen chans att ta slut, eftersom det finns extra investeringar. Den investeringen borde komma ut. Och vi pratar om det. Melen är klar. Vi sa inte: "Inget har gjorts. Tack så mycket för det arbete som gjorts. Naturligtvis kommer det. Är 25 lätt i flera år? Du har styrt i ett kvart århundrade. Vi applåderar och uppskattar det. Men Melen är inte över. Detta Melen problem med att inte sluta, problem kommer att lösas så snart som möjligt kommer att tas i bruk. Med andra ord bör det inte finnas några förseningar eller ekonomiska problem. Det måste övervinnas så snart som möjligt. Jag sa att presidenten borde redogöra för eventuella misstag. Jag sa inget annat. 3 är det datum de kallar året kommer att öppna tidigare. Andra än det, som sagt; Om han vill ge oss information, tror jag att det inte finns något behov att beställa, detta är den offentliga tjänsten, vår dörr är öppen. Vi letar efter honom. Min chef för İSKİ ringer dem och ber om den information de har. Om det finns, kommer vi att använda ett bidrag med glädje. Så varje idé, varje god förståelse som produceras i detta land är öppen för vår dörr.

“VARFÖR MELEN DAM INTE FÖR FULLT”

I beslutet sägs att Melen spelar in i varje diskurs. Melen sägs ha levererat vatten till Istanbul. Är Melen in eller ut?

Melen översvämmar, men vi pratar om dammen. När översvämmar Melen? Det skrivs ut nu. Men det kan inte skrivas ut på mitten av sommaren eller så kommer det till ett minimum. Varför? Att Melenfloden var låg då. Varför är Melen-dammen konstruerad? Alltid där för bildning av vattenreserver. 30 är ett årligt projekt, alla har ett arbete. Jag menar, någon tänkte på det under 80-åren. Sedan tog någon detta beslut utan statlig planering och så vidare och så vidare. Det sägs att; Det är över vid 2016. Och vatten kommer att samlas där, även i det mest oroliga ögonblicket, kan vatten översvämmas därifrån, även i det torraste ögonblicket. Men nu när Melenfloden rusar, kommer vatten från oss. Vatten kommer från Istırancalar. Alla är inblandade. Så det är inget fel med det. Problemet är: Varför slutade inte Melen Dam? Vilka hinder ska slutföras, vilka är hinder? Och hur kommer dessa att lösas? Låt oss veta snabbt om detta. Det är så enkelt.

Efter att ha avslutat utredningarna, bad İmamoğlu fredagsböner i Valide Sultan Mosque i Aksaray.

KONSTRUKTION FORTSÄTTER SIDAN 2016

Arbetet med spårvagnslinjen Eminönü-Eyüpsultan-Alibeyköy startade i november 2016. När 10,1 kilometer 14 station järnvägsstation är klar kan 15 transportera tusen passagerare i en riktning per timme. Linjen som täcker distrikten Fatih och Eyüpsultan fortsätter längs Guldhornskusten på den historiska halvön till Eyüpsultan och därifrån till IMM Alibeyköy Pocket Bus Station. I spårvägsinje kontinuerlig energiförsörjningssystemet från marken tillämpas för första gången i Turkiet (catenery fri) appliceras. Systemet, som kommer att eliminera bildföroreningar orsakade av "ledningstrådar", baseras på det faktum att spårvagnen får energi från en tredje skena placerad mellan två räls. På detta sätt styrs fordonet genom ett helt elektroniskt system. Spårvagnslinje som ligger inom gränserna för Fatih och Eyüpsultan distrikt; Kabataş-Bağcılar spårvagns- och stadslinjer vid Eminönü-färjbryggor vid Eminönü-stationen, Hacıosman-Yenikapı tunnelbanelinje och Küçükpazar-stationen, tunnelbanelinjen Eyüpsultan-Piyer Loti och linbanan Eyüpsultan, Mecidiyeköy-Mahmutbey och Alibeyk kommer också att integreras med Metrobus Line på Ayvansaray Station. Linjen kommer också att ge integration med sjötransporter från bryggorna Eminönü, Fener, Balat, Ayvansaray och Eyüp.

Aktuella järnvägsanbud

tsar 15

London Transport-Led Development

Januari 15 @ 08: 00 - 17: 00

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar