När Subway Projects situationen i Turkiet

Hur är det med tunnelbanan projekt i Turkiet
Hur är det med tunnelbanan projekt i Turkiet

Efter tunnelbanan i Istanbul, som fördes upp på dagordningen med resurskrisen och kollapsen, vände ögonen på de pågående metroprojekten över hela landet. Medan CHP Mersin kommun letade efter ett lån till tunnelbanan, antog ministeriet byggandet av tunnelbanan i Bursa och Kocaeli. 2004 året för lanseringen av 2015-året i Konya för den första graven förväntas träffa den första grävningen snart.

SözcüEnligt nyheterna; För två år sedan stoppades tunnelbanan i Istanbul på grund av otillräckliga medel. İBB President Ekrem İmamoğlu har återupptagit arbetena genom att få lån från utlandet. Imamoglu, "tyvärr stängde statsbankerna dörren för oss," efter tillkännagivandet av CHP-kommunerna började diskussionen för att ta bort hinder i källan. Vi studerade också några tunnelbana i storstäder utanför Istanbul. Men vi har stött på anmärkningsvärda resultat. Medan ministeriet åtar sig tunnelbanan i städer som Kocaeli, Bursa och Konya, upplever Mersin en resurskris precis som Istanbul.

KOCAELİ: MINISTERI UNDER METRO

Grunden för Gebze-Darıca Organised Industrial Zone Subway i Kocaeli lades på 20 oktober 2018. 5 miljarder pund till kostnaden för projektet ensam med AKP Metropolitan Municipality of Kocaeli har åtagit sig. De förväntade framstegen i projektet har emellertid inte uppnåtts under det mellanliggande 1-året. 31 marsval överförde AKP-ordföranden Tahir Büyükakın bördan på kommunen till Ankara. 18 oktober Ett protokoll tecknades mellan ministeriet för transport och infrastruktur och Kocaeli Metropolitan Municipality i 2019. Borgmästare Büyükakın sa: bu Med det här projektet som vi överlämnade till transportministeriet kommer vi att överväga resurserna för vår storstadskommune i många andra projekt. ”

Före valet av 31 mars placerade Kocaeli Metropolitan Municipality tunnelbanestopp i regionen, men dessa tecken togs bort efter valet.

BURSA: TRANSPORTMINISTERI

Bursaray Labor Line för att nå City Hospital-projektet kommer att genomföras av transportministeriet. För transport till stadssjukhuset kommer Emek tunnelbanelinje att utökas med cirka 5,5 kilometer. Projektet kommer att anbudas i början av 2020. Konstruktionen av linjen förväntas ta 1,5-2 år. Det har lärt sig att en tydlig kostnadssiffror för vilken genomförbarhetsstudier fortsätter ännu inte har släppts.

MERSİN: KREDIT SÖKER

Borgmästare i Mersin Metropolitan Municipality Vahap Seçer sa att de kommer att träffa grävningen i 2020 för Metro Project som är ett viktigt investeringsprojekt för Mersin.

Man fick veta att tunnelbanelinjen kommer att vara 28.6 kilometer lång, vilket kommer att planeras i form av 7 halv kilometer över mark tunnelbanan, 13.4 kilometer lång tunnelbanesystem och 7.7 kilometer som spårvagn.

Mersin Metropolitan Municipality planerar också en annan spårvagnslinje till universitetssjukhuset och universitetsvägen.

Borgmästare i Mersin Metropolitan Municipality Vahap Seçer uppgav att sökandet efter lån för tunnelbana och spårvagnsarbeten skulle vara från utlandet. Borgmästare Seçer sa: "Låt oss hitta lånet därifrån, låt företaget göra byggandet, vi vill ge finansieringen och byggandet av verksamheten till en plats".

KONYA: LANSERAD I 2015 KOMMER FÖR!

Tahir Akyürek, som valdes till borgmästare i AKP i 2004 lokalval i Konya, hade lovat Metro. I 2015 introducerade premiärminister Ahmet Davutoğlu metroprojektet. Anbudet för Metro-projektet hölls i september förra året. 1 miljarder 196 miljoner tusen 923 Euro, 29 cent vann anbudet med Kina CMC-Taşyapı Construction partnerskap.

Ugur Ibrahim Altay, borgmästare i Konya Metropolitan Municipality, meddelade att arbetet med tunnelbaneprojektet som finansieras av ministeriet för transport och infrastruktur kommer att börja snart.

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar