Turkisk industri 5-10 miljoner euro exporterar medan anbud på miljarder euro tågsystem går till utlänningar

Medan den turkiska industrin cirkulerar för att exportera miljoner euro, går anbuden på ett miljard euro för järnvägssystem i vårt land till utlänningar
Medan den turkiska industrin cirkulerar för att exportera miljoner euro, går anbuden på ett miljard euro för järnvägssystem i vårt land till utlänningar

Turkiska industrimannen 5-10 miljoner euro för att exportera, kommer jag att skapa sysselsättning i landet i ett bud till en miljard euro i landet kommer till utlänningar.

Kineserna vann 2009-tunnelbiltillståndet i İzmir i 32 utan inhemskt bidrag och för priset på 33 miljoner euro.

2012-tunnelbaneanbudet i Ankara i 324 vann av kineserna med 51% inhemskt bidrag och 391 miljoner dollar.

Tjeckarna vann 2012-spårvagnsanbudet i Konya i 60 utan inhemskt bidrag och för priset på 104 miljoner euro.

Hyundai Eurotem vann 2015 fordonsanbudet i Istanbul i 300 i 50 miljoner 280 tusen euro med 200 inhemskt bidragskrav.

Kineserna vann 2015-tunnelbiltillståndet i Izmir i 85 utan inhemskt bidrag och till priset av 71 miljoner 400 tusen euro.

Kineserna vann 2018 tunnelbaneanbud som hålls i Istanbul i 272 till priset av 50 miljarder 2 miljoner TL med villkor för 448 inhemskt bidrag.

Metro anbud på 1 miljarder 196 miljoner 499 tusen 923 Euro, som planeras hållas i Konya nu, gavs igen till kineser. Varför kom han med kinesiska pengar och han ville producera alla tunnelbana med sin infrastruktur och signaturerna undertecknades. Förhoppningsvis kommer de att lägga till 80% inhemskt tillsatsbehov.

I anbudet för 172 tunnelbilar som ska hållas för Istanbul flygplats kommer fordonen att levereras inom 8 månader. Anbudsvärdet är cirka 300 miljoner euro. Så jag behöver ett nödfordon igen för att främlingen ser antagligen ut som att han kommer till kinesen. Det är nödvändigt att fråga varför den turkiska industrin inte planerade alla dessa saker när flygplatsen byggdes för år sedan.

Dessutom kan den turkiska industrin bygga all infrastruktur och fordon i alla tågsystem.

Planerade vi inte 11 i utvecklingsplanen förrän 2023 kommer att vara 80% inhemskt bidrag och nationellt varumärke? Sa vi inte att inom 2023 Industrial Strategies kommer inhemska varor att prioriteras och strategiska importvaror kommer att ersättas med inhemska?

Det 1 miljarder Euro-anbudet som kommer att hållas inom en snar framtid och det 300 miljoner Euro-anbudet för metrofordon som hålls i Istanbul kommer att vara en skam för den turkiska industrin och industrin om den ges till kineserna eller någon utlänning. Därefter finns det anbud för metro under uppbyggnad och projekt i Izmir, Ankara, Istanbul och Mersin. Det totala priset för dessa 5 miljarder euro.

Jag tror att bli av med kineser och utlänningar, 11. Det finns bara ett sätt att uppfylla de lokala och nationella järnvägssystembesluten som tas i utvecklingsplanen. Hon investerar även i Turkiet och ägnar sig åt produktion TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ, DURMAZLAR, BOZANKA till ASELSAN som TÜDEMSAŞ och ASAS hela skensystemtillverkare vår samlar under ett konsortium tak hela järnvägssystemet fungerar i Turkiet som lokala och nationella y'all I Jag behöver en statlig myndighet och ett statligt incitament för att säga att jag kommer att stödja dig.

Eftersom alla företag i världen blir starkare genom att slå sig samman för att konkurrera med varandra. Det kinesiska CRRC-företaget har utvecklats till en stark struktur genom sammanslagningen av 10, som producerar järnvägssystem. Det tyska Siemens och det franska företaget Alstom gick på fusionens väg för att tävla med det kinesiska CRRC.

På liknande sätt, om vi inte kan bilda ett starkt konsortium i vårt land, kommer dessa företag som producerar alla järnvägstransportsystem och gör stora investeringar i vårt land snart att låsa sina dörrar en efter en och nästan 15.000 anställda som arbetar i dessa fabriker kommer att vara arbetslösa.

Dessa företag kämpar för att vinna 5-10 miljoner euro i Rumänien, Polen, Thailand och 11. Om vi ​​inte följer de beslut som fattats i utvecklingsplanen och levererar anbuden på järnvägssystemet på miljarder dollar i vårt land till utlänningar, kommer det att vara synd för vår nationella industri.

Dr. Kontakta Ilhami direkt

Nuvarande järnväg anbudskalender

Poäng 18

Tendermeddelande: Biluthyrning

November 18 @ 14: 00 - 15: 00
arrangörer: TCDD
+444 8 233 XNUMX
Poäng 18

Anmälan om upphandling: Service- och reparationstjänster för IT-system

November 18 @ 14: 00 - 15: 00
arrangörer: TCDD
+444 8 233 XNUMX
Poäng 18

Anbudsinfordran: Privat säkerhetstjänst kommer att tas (TÜLOMSAŞ)

November 18 @ 15: 00 - 16: 00
arrangörer: entreprenören
+90 222 224 00 00

Järnväg Tender News Search

Om Levent Elmastaş
RayHaber redaktör

Var den första att kommentera

Yorumlar