Agenda Trabzon Railway på TSIAD

tsiadda gundem trabzon järnväg
tsiadda gundem trabzon järnväg

Agenda Trabzon Railway på TSIAD; Trabzon Industrialists and Business People Association: s veckovis styrelsemöte för Trabzon Erzincan Railway Platform-medlem, Ortahisar och Metropolitan Municipality Council-medlem Mustafa Yaylalı deltog.

TSRI: s president Sirri Eren sa, biri En av uppgifterna för icke-statliga organisationer är att skapa allmän opinion i frågor som rör staden och att bidra till stadens vision. Vi organiserade detta möte för att utbyta information om järnvägsprojektet som vi anser vara mycket viktigt i framtiden för vår stad och för att få information om ämnet och den punkt vi har kommit från, Mustafa Yaylalı, medlem av järnvägsplattformen, som har uttryckt denna fråga sedan 2010.

Jag vill tacka Yaylalı, före detta presidenten för kammaren för civilingenjörer, för hans deltagande i styrelsemötet. Investment Island, South Ring Road, Railway City är de projekt som vi behöver göra kontinuerlig gymnastik för att fylla vår stads framtidsvision. Återigen för vår stad måste turism, lätta järnvägssystem, frågor om transportplaner som gemensamt sinne arbeta tillsammans, tänkande kommer att vara mycket användbara frågor. Som TSIAD kommer vi att fortsätta de möten där våra medlemmar kommer att vara medvetna om problemen med Trabzon. På detta sätt kommer alla att bidra till lösningen av problem på olika plattformar.

Mustafa Yaylalı, en medlem av järnvägsplattformen som gjorde en presentation till styrelsen för Trabzon-Erzincan om TSIAD, sa att för första gången åkte ett godståg från Kina och åkte till Prag med Marmaray. ”Världen förändras. Rutorna i världshandeln rekonstrueras. I dag planerar Kina nu att nå de baltiska länderna.

Trabzon och Kherson är mycket viktiga hamnar i denna plan. Det är uppenbart att 230 km och Trabzon hamn är det kortaste avståndet till Svarta havet som kommer att sätta in huvudtåglinjen som passerar genom Erzincan Erbaş i denna plan. En sådan rörlighet kommer att återuppliva Trabzon hamn och kan också vara en källa till nya linjer och planer med Ryssland. Du måste titta på evenemanget genom godstransport. Samsun Sarp-järnvägen betraktas som persontransporter och höghastighetståg, men vår prioritering borde vara att ansluta till världsmarknaden som passerar vår last, inte passagerare. Med järnväg kan Trabzon vara ett centrum igen. Vi måste ansluta till Erzincan och därmed ansluta till världens största handelslinje och därför direkt till världen.

Denna linje stöds av Diyarbakır och GAP-produkter kommer att vara tillgängliga för de nordliga marknaderna. Erzincan Railway är i en viktig position som förbinder alla axlar. Våra städer bör planeras enligt denna linje och handelsvolym, och förbindelser bör upprättas med de norra hamnarna i Svarta havet via denna stora handelslinje. Arsin Investment Island, som kommer att vara en industriområde baserad på högteknologi, bör läggas på bordet genom att fastställa relationen mellan produktionen och världen och den linje vi talar om. När denna vision är etablerad kommer grannprovinser också att dra nytta av denna situation. Rize, Hopa, Batumi-järnvägen kommer också att bildas mer ekonomiskt. ”

TSIAD-ordförande Sirri Eren Trabzon-Erzincan järnvägsplattformmedlem Mustafa Yaylalı tackade honom för hans detaljerade presentation. Mötet avslutades efter frågan och svaret. (xnumxsaat)

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar