Orsays berättelse ser ut som tågstationen Haydarpaşa

orsayin berättelse ser ut som haydarpasa garina
orsayin berättelse ser ut som haydarpasa garina

Orsays berättelse liknar Haydarpaşa tågstation: 1939 är en värdelös byggnad som har tappat sin stationskaraktär eftersom den inte är lämplig för långa tåg. På 1970 funderar de på att riva byggnaden och bygga ett hotell istället. När parisierna invänder beslutar regeringen att förvandla byggnaden till ett museum på 1977. Orsay Museum 1986 öppnade på 32 och har varit värd för mer än en miljon 93 besökare årligen.

Tidningsväggfrån Melishan Devrim; Musée d'Orsay är en av de mest besökta adresserna i Paris, inte bara på grund av dess samling, utan också för att det är ett konstverk. När Orsay-palatset (Palais d'Orsay) byggdes under Napoleon-eran brändes ner under 1810 Paris-kommunen byggdes en stor stationsbyggnad på platsen för palatset. Stationsbyggnadens öppning sammanföll med öppningen av 1871 Paris Universal Exhibition, och ankomstplatsen för gästerna som anlände från utlandet var Paris Orsay Station. Den 1900 meter långa stationsbyggnaden var den mest "industriella" byggnaden under denna period när det gäller 175 tusen ton metall, men hela metallstrukturen doldes bakom en utsmyckad stenfasad som matchade Louvren. Stationsbyggnaden, som har varit i drift i nästan 12 under hela året, har förlorat sin funktion som ett resultat av införandet av längre tåg på 40.

Fransmännen var allvarligt intresserade av vad de kunde göra med den kultur och konst de hade efter 2.World War. För första gången under ordförandeskapet för Charles de Gaulle inrättades kulturministeriet. André Malraux, den första som utsågs till detta ministerium, var en konsthistoriker, särskilt intresserad av konstpsykologin. Även om det inte fanns någon anmärkningsvärd utveckling under perioden av Malraux, som tjänade som landets första kulturminister mellan 1959-1969, var parisierna alltid mycket starka i att skydda sin stad.

Orsay Station, som inte har använts sedan 1939, låg mittemot Louvren, i hjärtat av staden. Den nya regeringen, störd av det faktum att en byggnad i mitten av staden har blivit dysfunktionell, har gjort det möjligt för rivningen av stationen på 1970 att ersätta ett modernistiskt hotell. Jacques Duhamel, kulturminister efter Malraux, som ledde detta beslut, riktade regeringens kulturpolitik mot centralism. Det antog en politik för att upplösa minoritetskulturer till en gemensam nationell kultur. Duhamel, som lyckades överföra den budget som tilldelades de lokala förvaltningarna till sitt ministerium, förlorade sin plats vid 1973 och det skedde en förändring i Frankrikes kulturpolitik och därmed undviker kollaps av Orsay-tåget.

CIVILER REVISERADE MUSEUMKONSTRUKTION

Vid 1977 beslutades det att förvandla stationen till ett museum. Vid 1975 kom det franska museidirektoratet med detta förslag och syftade till att göra detta område till ett "museumsutrymme" där byggnaden blev ett museum mellan Louvren och Nationalmuseet för modern konst vid Georges Pompidou-centret. 1978 fick en civil kommission för att övervaka ombyggnaden av byggnaden, som fick status som historiskt monument, till museet, och museet invigdes av François Mitterrand, tidens president.

MUSEUM SOM AUTOMOTIV STATINSTITUTION

Förändringen i Frankrikes kulturpolitik har bidragit mycket till den nationella ekonomin. I 1990 förklarades museerna Louvren och Versailles slott för ”autonoma statliga institutioner”, och dessa museer fick skapa sina egna budgetar och använda sina egna inkomster. I 2000 erbjöds olika incitament som skattesänkningar till privata institutioner som finansierar nationella museer. Under ministeriet för konsthistoriker Malraux nådde kulturindustrin, som endast bidrog med 0.39 till landets ekonomi, en volym av 1981 miljarder franc i 2,6 och 1993 miljarder franc i 13,8. Idag beloppet av franska kulturinkomster 7,3 miljarder euro.

GÖRA MUSER UTAN TAPA GAR-ARKITEKTUR

Under ombyggnaden av järnvägsstationen Orsay till ett museum lämnades de viktigaste arkitektoniska elementen som blev byggnadens signatur. Glastäckta tak, stora hallar med högt i tak, monumentala klockor inuti stationen och klockformade fönster omvandlades till ett museum utan att förlora något från 19-talets arkitektur. Med tanke på det faktum att byggnaden är 19-talet, överfördes fyra våningar museet till museet som en impressionism. 1848.yüzyıl-statyer finns i stationens huvudhall och möbler och fotografier från perioden visas i museet. De mest kända impressionistiska verken finns på översta våningen. De monumentala klockorna på Orsay-museets fönster är turisternas favoritområde att ta fotografier.

Orsay-museet, som har genomgått två års omfattande restaurering på 2011, kostar $ 27 miljoner dollar, är värd för mer än 3 miljoner besökare varje år. Under den senaste restaureringen tillämpades en metod genom att måla väggarna i pastellfärger i harmoni med målningarna och avslöja färgerna i målningarna. Mer än en miljon människor har besökt museet sedan det öppnades i 1986. Museet, som inkluderar verk av de mest kända franska mästarna som Edouard Manet, Gustave Courbet, Vincent Van Gogh, Renoir och Rodin, är också värd för tillfälliga utställningar för att utvidga sin samling. Inne i museet finns ett auditorium och en biosal.

Som en autonom statlig institution, låt oss säga museer till Haydarpaşa tågstation när det gäller att lämna museerna till förvaltningen av experter och föra byggnaderna från 19-talet till landet med nya funktioner.

Nuvarande järnväg anbudskalender

Poäng 18

Tendermeddelande: Biluthyrning

November 18 @ 14: 00 - 15: 00
arrangörer: TCDD
+444 8 233 XNUMX
Poäng 18

Anmälan om upphandling: Service- och reparationstjänster för IT-system

November 18 @ 14: 00 - 15: 00
arrangörer: TCDD
+444 8 233 XNUMX
Poäng 18

Anbudsinfordran: Privat säkerhetstjänst kommer att tas (TÜLOMSAŞ)

November 18 @ 15: 00 - 16: 00
arrangörer: entreprenören
+90 222 224 00 00
Om Levent Elmastaş
RayHaber redaktör

Var den första att kommentera

Yorumlar