Två stationer slogs samman i tunnelbanan Izmir Narlıdere

izmir narlidere tunnelbana mötte två stationer
izmir narlidere tunnelbana mötte två stationer

Två stationer slogs samman i İzmir Narlıdere tunnelbana; De två första stationerna var kopplade till varandra på 7,2 kilometerlinjen mellan Fahrettin Altay och Narlıdere, som byggs av Izmir Metropolitan Municipality.

Izmir Metropolitan Municipality fortsätter byggandet av tunnelbanan Narlıdere, som grundades i juni. Fahrettin Altay-Narlıdere Izmir Metropolitan Municipality arbetar vid sju stationer samtidigt, mellan Balçova Station och Contemporary Station 2018 meter avstånd som överskrider tunnelöppningsmaskinen (TBM) anslöt de två stationerna.

TBM: s sista arbete, som också kallas ”Giant Mole birleştir i tunneln som förbinder två stationer, hälsades med glädje av de anställda i İzmir Metropolitan Municipality och tunnelbanebyggning. Bland dem som tittade på tunnelns utgång från TBMM: s generalsekreterare för Izmir Metropolitan Municipality. Buğra Gökçe, vice generalsekreterare Eser Atak och Mehmet Ergenekon, chef för investeringar i förorts- och järnvägssystem, var också närvarande.

När arbetena är klara kommer en passagerare från Bornova EVKA-3 till tunnelbanan att kunna gå direkt till Narlıdere. Längden på järnvägssystemet i Izmir kommer att nå 179 kilometer från 186,5.

Jättemullvad kombinerade två stationer

I tunnelbaneprojektet Fahrettin Altay-Narlıdere, där ungefär 900 människor arbetar, har hittills mer än 4 kilometer öppnats. Izmir Metropolitan Municipality öppnade tunneln 3 tusen 150 meter med den klassiska metoden yöntem New Austrian Method NAT (NATM). 1,5 3 tusen 150 meter tunnel öppnades årligen med NATM, 1,5 meter fortsatte med 860 per månad med TBM. Den andra TBM, som byggdes på linjen, startade utgrävningen och reste 105 meter. Således nådde den totala längden på tunneln 4 tusen 115 meter upp. Izmir Metropolitan Municipality finansierar tunnelbaneprojektet med sina egna medel utan ekonomiskt stöd från staten.

Oavbruten transport från Bornova till Narlıdere

Metro arbetar snabbt och fortskrider utan att störa generalsekreteraren Dr. Bugra Gokce, ”Den här siffran visar att vi går ganska snabbt. Så detta betyder att förkorta våra tunneltider. CPC kommer att leda oss till målet mycket snabbare. I slutet av 2020 planerar vi att avsluta vår tunnelgrävning. Sedan gör vi vårt andra arbete och 2022, om det är ett missöde, syftar vi till att erbjuda vår tunnelbanetjänst till befolkningen i Izmir. På det här sättet kan du åka direkt från Bornova till Narlıdere med tunnelbana. ”

Izmir förbereder sig för framtiden

Gökçe säger vikten av att investera i kollektivtrafik, birinci. Den första prioriteringen av kollektivtrafiken är järnvägssystemet, det finns inget annat alternativ. De städer som skapar järnvägssystem förbereder sig för framtiden, vår kommun fortsätter att förbereda Izmir för framtiden. Det nya målet för vår president Tunç Soyer är Buca Metro och vi förbereder oss för honom. I 2020 strävar vi efter att lägga grunden för Buca Metro, våra anbudsförberedelser fortsätter i denna riktning. Å andra sidan fortsätter förberedelserna för spårvagnen Çiğli med stor hastighet. Återigen i 2020 strävar vi efter att starta arbetena för Çiğli Tram ”.

Izmir Railway Systems Map

Den här bildspelet kräver JavaScript.

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar