Här är den nya Metrobus ..! Ekrem İmamoğlu testat

istrem metrobus ekrem imamoglu testad
istrem metrobus ekrem imamoglu testad

Här är den nya Metrobus ..! Ekrem İmamoğlu Testat; İBBs president Ekrem İmamoğlu deltog i provkörningen för lokalt produktionsmetrobusfordon. İmamoğlu, som har kommit långt från stoppet 29, sa om det inhemska produktionsfordonet de överväger att köpa, ”De befintliga fordonen var lite gamla. Detta är en något försenad investering. Vi vill agera snabbt. Vi kommer att fatta rätt beslut. Vi kommer att se till att Metrobus blir ett säkrare, bekvämare och snabbare transportmedel. ”

Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) President Ekrem Imamoglu, den lokala produktionsbussen planerade att läggas till företagets tunnelbaneflotta, Beylikdüzü TÜYAP och Edirnekapı deltog i provkörningen. Imamoglu åtföljdes av CHP Istanbul-suppleant Ozgur Karabat, IMM: s vice generalsekreterare Orhan Demir, IMM: s rådgivare Murat Ongun och IETT: s generaldirektör Hamdi Alper Kolukisa. Ta emot teknisk information om fordonet från företagets tjänstemän och Kolukısa İmamoğlu, utformad som en oberoende del av passagerarna i förarhytten som finns i kabinen. Totalt medborgare i fordonet som passerar 28 stoppar Imamoglu'nu några, skakande hand hälsade IMM: s president.

BIR EN UTSATT INVESTERING ”

İmamoğlu gjorde sin första bedömning av sina undersökningar i testfordonet. Är vi testar ett metrobus fordon designat med dess fördelar. Metrobusfordon vi anser köpa är hög kapacitet, några av stoppen i båda riktningarna kan ge mer rymliga fordon. Därför finns det en processdefinition som förhindrar ansamlingar och transporterar fler passagerare med färre fordon. Mina vänner gör sina testkörningar nära en månad. De ville ha en testversion med mig. Vi kommer att göra vårt test från Beylikdüzü till Edirnekapı. Tillsammans kommer vi att observera fordonets prestanda. Förarhytten är också säkrare som ett separat fack. En fordonstyp utformad för att tillgodose alla behov. Naturligtvis var fordonen lite gamla. Detta är en något försenad investering. Vi vill agera snabbt. Vi kommer att fatta rätt beslut. Vi kommer att se till att Metrobus blir ett säkrare, bekvämare och snabbare transportmedel. ”

KÖRERSKABIN

Testbil tillverkad i Bursa İnegöl har 510 hästkrafts dieselmotor. Designad med två bälgsitsar, 29. Fordonets totala 291 passagerarkapacitet på båda sidor av fordonet har landnings- och boardingdörrar. Det finns totalt 4 inaktiverade ramper på fordonets högra och vänstra sida. Ett stort antal USB-portar är utformade i fordonet, som skiljer föraren och passagerarna i en oberoende kabin. Kabinen, som har utformats med förarens grundläggande behov, har värme- och kylsystem oberoende av fordonet.

Den här bildspelet kräver JavaScript.

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar