Night Metro i Istanbul 2.5 595 transporterade tusen passagerare per månad

Istanbul natt tunnelbana tåg tusen passagerare per månad
Istanbul natt tunnelbana tåg tusen passagerare per månad

I Istanbul reste mer än tusen 595 människor natt tunnelbanan. Kommunala tjänstemän sade att intäkterna är över förväntningarna.

Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) 30 lanserades i augusti med natt tunnelbanan 595 tusen 481 människor reste hittills. 245 tusen 908-passagerare och Yenikapı-Hacıosman-tunnelbanan var de mest använda linjerna under de flygningar som bara förbinder lördagar och lördagar. Den följdes av tunnelbanan Yenikapı-Atatürk Airport med 146 tusen 746-passagerare och Kadıköy-Tavşantepe (Pendik) tunnelbana med 118 tusen 410-passagerare.

Enligt informationen som erhållits från IMM Press Consultancy genomfördes totalt 9 nattmetroflyg i oktober. Dagligen 11 tusen tusen 110 och timme genomsnitt tusen 852 passagerare reste. Enligt 2018-uppgifter från Metro A.Ş. bär samma tunnelbana 21 tusen 580 personer per timme under dagen. Medan linjerna inte är lika täta som dagen fram till 02.00, görs vissa resor med nästan tomma vagnar efter 03.00.

IMM Press Advisory officer, "natt tunnelbana" inkomst är mycket högre än förväntningarna, sade han.

Om Night Metro

Med tanke på kraven från Istanbul, som är en storstad som bor i 24 timmar, utvärderade Istanbul Metropolitan Municipality kraven från Istanbuls Gece Night Lines på tunnelbanelinjer ”och beslutade att tillhandahålla 24 timmar på helger och helgdagar.

Inom ramen för ansökan, som börjar från och med augusti, ligger 30 i Metro Istanbul; M1A Yenikapı-Atatürk flygplats, M1B Yenikapı-Kirazlı, M2 Yenikapı-Hacıosman (kommer inte att fungera mellan Sanayi Mahallesi-Seyrantepe), M4 Kadıköy-Tavşantepe, M5 çekuy 6 timmars drift kommer att göras.

Hur fungerar Night Metro?

Natt tunnelbana är natten som ansluter fredag ​​till lördag och lördag till söndag, och till och med före helgdagarna, 20 min. tidsintervall. Med denna planering; På helgerna kommer 66 per timme och 1 varje timme, 42 timdrift med normal driftdag före nattetid. Verksamheten kommer att starta vid början av kalenderdagen på helgen och på helgdagar, det vill säga klockan börjar på 00: 00 och slutar vid 23: 59 i slutet av den sista normala driften av dagen eller de aktuella dagarna.

Till exempel: 30 På grund av augusti Victory Day kommer 24 klockaffärer framför helgen;
• 29 På morgonen den augusti 06: 00, som börjar kl 30 på morgonen, kommer att återgå till nattdrift från och med augusti 00: 00,
• 30 augusti morgon 06: Från och med 00 kommer helftariffen att tillämpas,
• 31 augusti 00: 00-06: 00 natttariff, 06: 00 till 1 september 00: 00 helgtariff tillämpas,
• 1 september 00: 00-06: 00 natttariff, 06: 00-00: 00 weekendtariff tillämpas,

Således 29 augusti torsdag 06: 00 till 1 september söndag 00: 00 kommer att tillhandahålla oavbruten 90 timme tunnelbanetransport. Infografisk design av berättelsen och 1 Bilder av helgen och helgdagarna fram till januari 2020 ges nedan.

Hur hanterar jag affärer på sportmöten och specialdagar?

Med Night Metro-drift kommer 24-timmarna att växlas till nattdrift från och med 00: 00: 6: 3: Night-operationen kommer att påbörjas utan någon förändring av tid och frekvens på linjerna som ingår i Night Metro-operationen de dagar då beslutet om att förlänga flygningarna fattas med Sportevenemang, Specialevenemang eller IMM-monteringsbeslut. . För linjerna utanför denna 1-linje görs endast förlängningen av resan och kommer att serveras till slutet av tillägget som i tidigare perioder. Om det inte finns ett speciellt fall och tillkännages; M3 Kirazlı-Olympic-Basaksehir, T4 Kabatas-Bagcilar, T1 Kadikoy-Moda, TXNUMX Topkapi-Mascid-i Selam och FXNUMX Taksim-Kabatas linjer kommer att göra förlängningsflyg med denna princip.

Hur ger man säkerhet?

Inom ramen för projektet kommer 24-linjen att drivas med alla stationer och samma antal säkerhetsvakter som arbetar i alla linjer kommer att användas i nattoperationen. Kontrollcentralerna för varje linje och säkerhetsövervakningscentret ska fungera som vid normala driftsförhållanden. Vissa av ingångarna och utgångarna kommer att stängas under nattoperationerna för att säkerställa att våra medborgare inte har några bekymmer och problem kring säkerheten och för att tillhandahålla hög kontroll- och säkerhetstjänster. Information och vägledning kommer att ges av personalen på stationerna. en lista över tillgängliga poster genom att klicka här Du kan se.

Hur ändrar jag underhållsaktiviteter?

Som Metro Istanbul fäster vi stor vikt vid vårt vårdkoncept för att säkerställa att våra värdefulla passagerare kan resa säkert och bekvämt. Vi lägger också vikt vid underhåll och reparationsaktiviteter för våra linjer och fordon för att upprätthålla den höga punktligheten och framgångsraten för våra verksamheter. För att upprätthålla samma servicekvalitet och inte ha någon negativ inverkan på underhålls- och reparationsaktiviteterna för nattmetroanläggningen har vissa förändringar gjorts i vårt underhållskoncept. Av denna anledning kommer rutinmässiga och planerade underhålls- och reparationsaktiviteter som kommer att utföras i helgen att utföras genom att gå över till nattarbete under veckan. .

Night Metro Pricing

30 Double Fare tariff kommer att tillämpas för natt tunnelbanan som börjar i augusti. När 00: 30, som är början på nattplanen, används för att läsa igenom vändkorsarna, debiteras DUBBEL PASSING-avgift på tulltaxan inklusive det relaterade kortet. System 05 på morgonen: 30 kommer tillbaka till ordinarie biljettpris i slutet av natten.

Karta över Istanbul Metro


Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar