MESİAD: "Light Rail System bör byggas istället för Metro till Mersin"

mesiad mersine tunnelbana istället för lättbanesystem
mesiad mersine tunnelbana istället för lättbanesystem

MESİADs ordförande Hasan Engin betonade att Mersin inte har tid att förlora för att lösa transportproblemet, som är ett av de största problemen i vår stad, sa Hasan Engin i sitt uttalande att lättbanesystemet bör göras istället för tunnelbanan som planeras i Mersin. Att överföra tunnelbanan kommer att bli mer kostsamt President Engin, et Mersins transportproblem med lätta järnvägssteg, bör lösas på kort tid och billiga kostnader, ”sade han.

Mersin Industrialists and Business People Association (MESIAD) Ordförande Hasan Engin sa att transportproblemet i en storstad som Mersin borde lösas på ett brådskande sätt, annars skulle Mersin vara förloraren. President Engin, transportproblemet; luftföroreningar, stadens ekonomi och turism har drabbat ett stort slag mot transportproblemet som har blivit en koldbräda för Mersin som delas med offentliga förslag. President Engin uppmanade lokala myndigheter och alla andra institutioner att vidta omedelbara åtgärder.

“METRO MERSIN ÄR INTE LÄMPLIGA FÖR STRUKTUR”

MESIADs ordförande Hasan Engin, som lämnade ett uttalande för Mersin Metro, meddelade att arbetet kommer att börja vid 2020 i Mersin, sade att metroprojektet inte är lämpligt för topografin i Mersin och att stadsekonomin och budgeten för Metropolitan Municipality kommer att begränsas.

President Engin; Yerine Tack vare det lätta järnvägssystemet som kan genomföras snabbare och mindre kostnader i turiststaden Mersin, kommer passagerarna att resa i bergs- och havsutsikt. Transportproblemet bör lösas med lätta järnvägssystem i steg, på kort tid, till billiga kostnader. Mersin Metropolitan Municipality kan slutföra detta projekt med sina egna resurser utan behov av extern finansiering. Metroprojekt är inte brådskande ”.

PRESIDENT ENGAN ger exemplet på miljöprovinser

Borgmästare Hasan Engin sade att fel val kunde gå förlorat för Mersin genom att jämföra lättvägssystemen i tunnelbanan och de närliggande städerna i Adana och tilllade: ”Mersin Metropolitan Municipality och andra lokala myndigheter måste producera snabba och brådskande lösningar. Radikala beslut bör fattas för att gynna Mersin, om du tar tunnelbanan ingen kan hantera. Till exempel i Adana; på grund av fel rutt och preferenser såg inte önskat intresse. Adana har haft ont i åratal. När vi tittar på exemplet i de omgivande provinserna; människor föredrar lätt järnväg för såväl transport som landskap. Det är inte ett jobb att resa i kilometer i havsstaden utan att resa under jord och titta på havet och bergen. ”

”Slutet på statens JUNCTION VAR ÖVER, PROBLEMET LÖSES INTE”

När han talade om Harbour-Hal-utbytet, uttalade president Engin att Hal Junction, som funktionellt slutfördes, inte fungerade tillräckligt på grund av hamnens inträde och utgångstrafik och använde följande uttalanden: ”Mersin Port management; Inträdesvägarna bör dras in i sitt eget område snarast. Fotgängs trottoarer som inte går förbi fotgängare och hamnväggar kan ändras för att ge en viss vägutbyggnad. Trafiken på vägen till hamnen fastnar ständigt. Hal-korsningen är över men trafikproblemet är inte löst. Återigen fortsätter samma oro. Om Mersin Port inte implementerar denna formel finns det ingen lösning för trafiken där. Funktionell tillståndskorsning fungerar inte som korsning på grund av containerkorsningar. ”

U TRANSPORT FRÅN UTVECKLINGSOMRÅDEN TILL INDUSTRIELLA OMRÅDOR BÖR LÄTTA ”

President Engin betonade att transporten från bostadsområden till arbets- och industriområden borde underlättas, och sade president Engin: ”Det viktigaste som ska sägas är att industristerna har en minsta 45 minuters trafikstörning vid den östra ingången medan de kommer in i staden från OIZ på den östra linjen. Det finns ingen alternativ väg utanför den vägen, så vi säger; 2. 18-zonansökan ska öppnas så snart som möjligt från Industrivägen till Tarsus organiserade industriområde. När denna väg är färdig kommer det att finnas en alternativ ingång till Deliçay som är den enda ingången till Mersin från öster. Intensiteten här kommer att minska. Samtidigt är det mycket viktigt att planera lättbanesystemet till industriområden från denna väg som kommer att utvidgas, med tanke på stadstrafik.

Om Levent Elmastaş
RayHaber redaktör

Var den första att kommentera

Yorumlar

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.