Kinas Maglev-tåg för att nå 1000 km per timme för att starta vid 2020

Tågen som når km-hastigheten kommer att tas i drift
Tågen som når km-hastigheten kommer att tas i drift

Idag, där höghastighetståg blir utbredda, fortsätter Kina att arbeta oavbrutet för maglev-tåg vars prototyp infördes under de senaste månaderna. I detta sammanhang kommer de första försöken att hållas i början av 2020.

Kina har alltid varit ett land besatt av hastighet när det gäller järnvägstransporter. Vid denna tidpunkt är landet redan hem för några av de snabbaste tågen i världen och förbereder sig för att ta järnvägstransporter till nivån av science fiction-filmer med sin magnetiska levitationspotential.

Nya rapporter säger att maglev-skenor kommer att installeras i de centrala provinserna i Kina, som har förberett de senaste åren, från början av nästa år. Enligt rapporten genomför myndigheterna för närvarande genomförbarhetsstudier för att starta projektet.

Om allt går enligt plan kan en resa från Guangzhou, Kina till Peking genomföras med hastigheter mellan 600 km och 1.000 km per timme, vilket innebär att höghastighetstågen som finns tillgängliga kommer att vara mycket högre än 350 km / h. Asia Times sade dessutom att en 2.200 km-resa från Wuhan till Guangzhou skulle kunna minskas till cirka två timmar.

Maglev-tåg, som tar all energi genom en magnetisk luftkudde, reducerar friktionen till nästan noll och når hastigheter som tidigare var omöjliga. Den maximala hastigheten för maglev-tåg som för närvarande kör i Kina är 430 kilometer per timme. Med den förnyade tekniken förväntas emellertid dessa hastigheter nå 600 till 1.000 kilometer per timme.

Med tanke på ytan i Kina är det möjligt att säga att städerna är mycket avlägsna. Därför gör tåg som arbetar med denna teknik avstånden mellan städer meningslösa och tar dem nästan till en nivå som kan konkurrera med flygplan.

Kina är inte det enda landet i världen som är intresserad av maglev-tåg, men Japan var redan känt för att arbeta med sina maglev-tåg. Men nyligen påstått tyder på att Tyskland och USA också arbetar med sina egna maglev-tågsversioner. (Webtekno)

Om Levent Elmastaş
RayHaber redaktör

Var den första att kommentera

Yorumlar

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.