Iran Railways Map

karta över iran järnvägar
karta över iran järnvägar

Den första järnvägen, som var beständig, öppnade vid 1888 mellan Teheran och templet Shah-Abdol-Azim i Rey. 800km-linjen, byggd på 9mm-mätaren, var mest avsedd för pilgrimer, även om flera stenbrottgrenar lades till senare. Så småningom drogs hästen och konverterades sedan till ångtransport. 1952 fortsatte fram till året. Den ursprungliga rutten är nu parallell med Teheran tunnelbanelinje 1.

Det fanns en lång paus i utvecklingen av järnvägen i 1914, från den tid det tog att bygga en 146 km järnväg från Tabriz till Jolfa, som inkluderade Aserbajdsjan och Ryssland. Den är tillverkad enligt standardmätaren (1435 mm) som följande järnvägar i landet. II. Med utbrottet av andra världskriget var det totala järnvägsnätet mindre än 700 kilometer.

Krigstiden för järnvägen Trans-Iran har nästan tredubblat denna siffra, och efterföljande utveckling har lett till ett standardmätnät under uppbyggnad eller planeras idag, mer än 10000km. Turkiet och har därför en internationell koppling till resten av Europa (om än med sjön Van och tåg färjor på Bosporen). I Kaukasus fanns en internationell förbindelse, som inkluderade en indikation på övergången till Naxchivans aserbajdsjanska bosättningen och bortom Armenien och Ryssland; men detta är för närvarande inte tillgängligt. En ny internationell anknytning till Azerbajdzjan föreslogs vid Kaspiska havet, nära gränsstaden Astara. Detta skulle förbinda Qazvin med en ny järnväg till det befintliga nätet.

En internationell förbindelse med Turkmenistan i Sarakhs inkluderade också en måttändring i 1996. Detta förutses vara en del av potentialen för Kina, även om de pågående politiska spänningarna mellan Turkmenistan och Uzbekistan innebar att vägen inte kunde realiseras. En annan förbindelse med Turkmenistan i Incheh Borun öppnades i 2013 som en del av en ruttplan till Kazakstan. Det finns också en kort rysk (1520mm) mätlinje från Turkmenistan som betjänar anläggningen vid Loftabad-gränsen, men den har ingen direkt förbindelse med resten av det iranska nätverket.

En ny linje till Zahedan slutfördes i 2009. Detta ger en korsning med 84km-linjen i Zahedan, som tidigare isolerats från Pakistans gräns. Den andra linjen är ansluten till Pakistans järnvägsnät och är byggd till 1675 mm-dimensionen för det systemet.

I 2013 öppnades en kort (16km) men viktig linje mellan Khorramshahr (nära Abadan) och Shalamcheh vid den irakiska gränsen. Även om arbetet på den irakiska sidan av gränsen fortsätter, kommer det så småningom att ansluta till det irakiska järnvägsnätverket nära Basra.

I 2015 började huvudstaden bygga i en ny linje nära den irakiska gränsen mellan Teheran och Khosravi. Öppning av linjen vid 2018 fram till Kermanshah. Resterande 263 km till Khosravi förväntas vara klar vid 2020.

Afghanistan En linje mellan Mashhad och Herat är under uppbyggnad. Det iranska avsnittet upp till den afghanska gränsen nära Khvaf slutfördes; Arbetet med järnvägen i Afghanistan fortsätter och den gränsöverskridande länken som började i 2016 har påbörjats.

I 2017 öppnades en ny internationell förbindelse mellan Astara och staden med samma namn i Azerbajdzjan. Det är en dubbel skena (1520mm och 1435mm) avstämd och kommer slutligen att anslutas till en ny linje under uppbyggnad med resten av det iranska nätverket.

Iran Railways Map

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar