Indigenous Traction Transformator med miljontals euro att stanna i Turkiet

Turkiyede miljoner euro för att stanna hos lokalbefolkningen dragkraft transformator
Turkiyede miljoner euro för att stanna hos lokalbefolkningen dragkraft transformator

Metro Istanbul har insett det inhemska produktionsprojektet för dragkrafttransformatorer som kommer att ge energi till tunnelbana och spårvagnar. Således kommer miljoner euro att förbli inom landets gränser.

Istanbul Metropolitan kommun Istanbul Subway dotterbolag till Istanbul, båda gjorde en stor framgång för Turkiets ekonomi. företag; har realiserat produktionsprojektet för dragtransformatorer som tillhandahåller energi till fordon som används i tunnelbana, spårvagn och ljusbanor. I slutet av september inleddes produktionsprojektet för transformatorproduktionen i Metro Istanbul i 2017 för att öka andelen 3 på basis av transformator och nollkvoten på basis av dragramtransformatorn. 2-enhetstransformator M1 Yenikapı-Atatürk Airport-linje startades i Belpa-stationen och började tjäna.

Den första produktionen i denna egenskap i Turkiet ...

Traktionstransformatorsystem som används i linjerna i Metro Istanbul har levererats från företag med ursprung från Italien, Tyskland och Spanien. undersöker möjligheterna för produktion i samråd med lokala företag 2017 Metro Istanbul undertecknade undersökningsresultat i fast avtal med BEST Inc. för första gången i den inhemska 3.3 MVA krafttransformator dragkraft ett kontrakt för produktion i Turkiet.

Priset på 2 176 tusen euro ...

Metro Istanbul tillhandahåller en arbetsmiljö genom att stödja tillverkningsföretaget med sin erfarenhet av järnvägssystem, och företaget har tagit upp transformatorerna gratis i fältet. Baserat på tidigare inköpspriser är marknadsvärdet på 2 enheter för 3.3 MVA-transformator 176.292 euro. Med tanke på att det totala värdet på transformatorerna i M7-metrolinjen är ungefär 3.600.000 euro, om den inhemska dragkrafttransformatorn används i vårt land kommer produkten värt miljontals euro att levereras inhemskt under de följande åren.

Om Levent Elmastaş
RayHaber redaktör

Var den första att kommentera

Yorumlar

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.