Andra kör på Sabiha Gökçen flygplats

andra landningsbanan på sabiha gokcen flygplatsen
andra landningsbanan på sabiha gokcen flygplatsen

Inom ramen för protokollet som undertecknades mellan DHMİ och Försvarsindustrins ordförandeskap fortsätter byggandet av den andra banan i Sabiha Gökçen flygplats, vars byggnadsarbeten startade i 2015 och utfördes av våra bygginspektionstjänster.


Vid den andra banan på 3 tusen 500 meter, som är byggd parallellt med den befintliga landningsbanan vid Sabiha Gökçens internationella flygplats, Istanbuls stad flygplats, fortsätter arbetet.

Som en del av den andra etappens första etapp, byggdes byggandet av Kemikli Creek Tunnel, TEM Connection Road Tunnel och South Guild Tunnel. Påfyllningen av den andra banan och taxibilar konstruerade inom ramen för andra stegets verk fortsätter.
98-procenten av den första etappen av den andra banan i Sabiha Gökçen flygplats har slutförts och den andra etappen har nått nivån på 67.

X SÄKERHET AV ÅRLIGA 65 MILJONPASSAGRARNA MED ANDRA RUNWAYEN "
Sabiha Gökçen flygplats kommer att vara i trafik med banan i slutet av året. Efter fullbordandet av underhållet av den befintliga landningsbanan kommer två landningsbanor att tas i bruk samtidigt och den timliga landnings- och startkapaciteten vid Sabiha Gökçen flygplats kommer att nå 40 från 80. Med den nya terminalbyggnaden som öppnas i slutet av 2020 och de två banorna samtidigt förväntas den nuvarande kapaciteten öka till 65 miljoner.
Förutom flygplatsens nuvarande luftfartsparkeringsplats kommer ytterligare flygplansparkeringsplats för 94 att tas i bruk. Förutom den andra landningsbanan kommer den nya förvaltningsbyggnaden, tillsynsbyggnaden, förklädeservicebyggnaden, brandkåren, flygledningskontrollbyggnaden att tas i bruk.

"30 MILLION METRECUBE ROCK FILLING AC
Sabiha under andra banan arbetet 30 miljoner kubikmeter berg fylla hålet som orsakas av skillnaden i höjd av den befintliga banan, 2 miljoner 750 tusen kubikmeter krossad sten fyllning, 1 miljoner 650 tusen kvadratmeter svag betong, som ska hållas 1 miljoner 800 tusen kvadratmeter solid betong.

Den totala längden på den andra banan kommer att vara 3 tusen 500 meter. Också bredvid banan kommer 3 parallell taxiway, en anslutande taxiway, 10 höghastighets taxiway, 1 mitt förkläde, 1 lastförkläde och 1 motor test förkläde.


Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar