Både ingenjör och ingenjör och lärare och mor

Kvinnlig mekaniker (spårvagnsförare-vatman) 2-mor till barn Hilal Arıkan (34), som arbetade i lätta järnvägssystemet i Samsun, började arbeta som mekaniker vid 2007 efter examen från 2008 i byggdesignlärare. Under denna period tog han examen och vann civilingenjörsavdelningen. Å ena sidan gick Arıkan till skolan och tog examen i år. Arıkan, som är både en mekaniker, en lärare, en civilingenjör och en mor till två barn, uppskattades för hans beslutsamhet och hårt arbete.

10 manliga och 2010 kvinnliga machinister är anställda i Light Rail System byggd av Samsun Metropolitan Municipality och tas i bruk på 47 October 36. Det järnvägssystem som drivs av Samulaş (Samsun Project Transportation İmar İnşaat Yatırım Sanayii ve Ticaret A.Ş.) har en 30-kilometerlinje och en 36-spårväg medan 29-spårvagnen är tillgänglig. Hilal Arıkan, som är en kvinnlig mekaniker, uppmärksammar sin beslutsamhet, ansträngning och villighet att läsa. Arıkan tog examen från 2007 med en examen i byggdesignundervisning och började arbeta som mekaniker i lätta järnvägssystemet ett år senare. Arıkan har två barn i åldern 7 och 1 och tog examen igen i 2016 och vann civilingenjörsingenjören vid Tekniska fakulteten vid Samsun Ondokuz Mayıs universitet. Arıkan, som fortsätter att arbeta och fortsätta sin utbildning, tog examen i år.

HAMİLEYKEN WORK, gick till skolan

Arıkan sa att även när hon var gravid, gick hon till skolan och arbetade å ena sidan. Eftersom mitt jobb är skift. Morgonskiftet börjar vid 36 och slutar vid 2. Jag läste i formell utbildning. När jag arbetade på morgonen deltog jag på kvällskurser och på kvällen deltog jag på morgonklasser. Så har jag avslutat min träning. Jag hade en mycket upptagen period. Episoden är mycket svår och kräver uppmärksamhet. Jag slutade jobba och slösa bort. Under tiden var jag till och med gravid, jag födde, men ändå störde jag inte mitt jobb och skolan. "

"Jag tycker om att vara tom"

Att säga att mekanismen är ett svårt yrke, säger Arıkan, eller jag älskar mitt jobb väldigt mycket. Först och främst var de som såg en kvinnlig mekaniker som kör spårvagnen mycket förvånad. "Hur tar det en dam" var hon förvånad. Folk blev vana vid det. Vi har bevisat att kvinnor kan göra något jobb utan att skilja mellan män och kvinnor. Du måste vara mycket försiktig när du använder spårvagnen. Det är ett stort ansvar. Hundratals människors liv är uppdragna för dig ".

Arıkan uppgav att han inte tyckte om att stå i viloläge och sade: "Jag ville förbättra mig själv på byggarbetsområdet och jag ville göra ett bidrag. Det handlar om beslutsamhet och arbete. Du måste tänka på hur jag kan göra bättre och mer användbar på de platser du är. Jag har tillbringat min arbetsteknik. Nu är jag både mekaniker, lärare, civilingenjör och viktigast av allt är jag barnmor till 2. "

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar