Karamürsel Kent Square är byggt på Bridge Interchange

Kocaeli Metropolitan Municipality genomför enskilda projekt som kommer att underlätta stadstrafiken. Korsningar som görs speciellt på gränsöverskridande motorvägar gör trafikflödet och förhindrar trafikbelastning i städerna. En av dessa korsningar, som tillämpas på viktiga punkter i staden, kommer till Karamürsel. D-130-motorvägen, som är en av de viktigaste vägarna för passagerar- och logistiktransporter mellan städer, sänks på torget Karamürsel. Den banbrytande ceremonin hölls för Karamürsel City Square Bridge Junction där centrum av staden kommer att få integritet. Kocaeli borgmästare İbrahim Karaosmanoğlu sa att de skulle öppna en korsning för det nya året.

INTENSIVT INTRESSE PÅ FONDENS KEREMONI
Vice premiärminister Fikri Işık, borgmästare i Kocaeli Metropolitan Municipality İbrahim Karaosmanoğlu, biträdande borgmästare i Metropolitan Municipality Zekeriya Özak, biträdande borgmästare i Metropolitan Municipality İlhan Bayram, biträdande generalsekreterare Doğan Erol, Ak Party vice guvernör i Kocaeli-provinsen Ahmet Erinarsoy, Karamürsel guvernör i Karamürsel, Karamürsel Borgmästare Ismail Yildirim, protokoll och medborgare deltog.

LIGHT: TRANSIT TRAFFIC SKALL REDUCERA KARAMURSELS LAST
Vice premiärminister Fikri Işık, som kom till den banbrytande ceremonin från martyrens begravning i Kastamonu, sa att terroren skulle krossas varhelst han kan vara. Işık sa, "Jag är en bror som studerade i Karamürsel i gymnasiet i ett år. Jag gick på så sätt i ett år. När AK-partiet kom till makten hade vi inte en delad väg här. Kom ihåg att de startade en väg från Izmit till Golcuk. Han var halvvägs genom många anklagelser om korruption. Rummet var en väg gjord med jordbävnings pengar. Så snart vi kom till makten, vände vi vägen in i en dubbel väg upp till Yalova. Nu möter rummet inte behovet. Tack vare vår storstads borgmästare İbrahim Bey utförs detta projekt för detta centrum i Karamürsel med våra samråd. Detta centrum i Karamürsel är fast. Trafikljus Karamürsel ger en mycket allvarlig börda. Beslutet om detta projekt togs för att minska belastningen på transittrafik med den sänkade utmatningen som ska göras här. "

FÖRSÄLJARE: VI KOMMER ÖPPNA DENNA TUNNEL FÖR NYTT ÅR
Med tanke på banbrytande ceremoni sa borgmästare Karaosmanoğlu, uz Vi tror att vi gör goda tjänster med infrastruktur, sociala och pedagogiska tjänster från sina städer till våra byar. Vi mottar uppskattning, tack och bön från våra människor. Vi uppfyller också våra löften och löften. Vi har inte lämnat något arbete vi har börjat till idag. Förhoppningsvis kommer detta att sluta före årets slut. Vi öppnar denna tunnel till jul. På så sätt kommer denna tunnel att föra samman övre och nedre delen av Karamürsel. Våra människors önskemål och krav är väldigt viktiga för oss. Vi producerar projekt enligt våra människors önskemål och krav ".

Slutfört i slutet av året
Projektet, som kommer att kombinera D-290-sidorna med den stängda delen av 130-mätare, kommer att öka integriteten till distriktet. I det här sammanhanget hade anbudet till Metropolitan Municipalitys 41 miljoner 967000-projekt med det lägsta budet i anbudsföretaget redan börjat arbeta. Entreprenörsföretaget, som färdigställde byggarbetsplatsinstallationen och startade trafiköverföringsarbetena före tillverkningen, kommer att slutföra projektet före årets slut.

290 METER STÄNGD DEL
Byggandet av Dalcık-projektet i Karamürsel Town Square kommer att genomföras på D-130-motorvägen. Den 19-mätare breda korsningen av tunnelövergångsbroen kommer att ha en sluten sektion av 290-mätare. Projektet kommer att genomföras som 2 × 2 randig dart. Dessutom kommer tusen 130-meter på D-710-vägen att omorganiseras med projektet.

21 THOUSAND 700 TONE ASPHALT
Under projektet planeras 17 tusen 470 kubikmeter av olika betong, 5 tusen 650 ton järn, används 18 tusen 250 meter hög. 28 tusen 500 ton av baslager, 21 tusen 700 ton asfalt, 52 tusen 500 kvadratmeter stenmastisk asfalt läggs i projektet. Vid korsningen kommer 4 tusen 750 meter parkettgolv, 6 tusen 500 meter curb användas. 3 bin 110 meter dränering, 2 bin 450 meter kloak och 2 bin 640 meter dricksvatten linje kommer att byggas i studien.

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar