Minister Arslan gav datum för Istanbuls pendeltågslinjer

Minister för transport, sjöfartsfrågor och kommunikation Ahmet Arslan, Istanbul"Vi ska avsluta hela systemet före slutet av 2018.dag Halkalı`eller kommer att integrera varandra och sätta i tjänst för Istanbuls invånare.

Arslan presenterade "10. I sitt tal vid International Istanbul Transportation Congress och Fair sade han att transport är en del av livet för dem som bor och växer i Istanbul.

Arslan sa att han hade kommit till Istanbul för första gången på 1977 och att de hade stora problem från tid till annan och sa:

Döneminde Jag var maskiningenjör på Pendik Shipyard under borgmästarens kontor. Vid den tiden var det viktigt att hitta lösningar på transportproblemen i Istanbul och att visa att integrationen av alla typer av transporter är mycket viktig när man producerar lösningar. Som en av dem som har upplevt dessa problem och är intressenterna för lösningen, säger jag att om du kan lösa problem med kollektivtrafik i en stad som Istanbul, kommer du inte tveka att du ska producera lösningar över hela världen. "

Armstrong, i vetskap om integreringen av transportsätt med varandra och leva med den erfarenhet de får från Istanbul hur viktigt Turkiets transporter och kommunikationer sade att för att ta fram lösningar för att låta dem gå in i affärer tillsammans.

Arslan från Turkiet under hela året 2003 förklara vad de har gjort i dag, i alla former av transporter som ett resultat av den planerade studien sa att de tar många sätt.

Arslan, årets 8 tusen 773 tusen fordon, genomsnittliga 3 tusen 700 fordon per dag, uttryckte att trafiken, både för att producera lösningar för dem och att främja kollektivtrafik sa.

Arslan uppgav att förortsystem på båda sidor av Istanbul inkluderades på agendan för tunnelbanan.

"Det var klagomål från Istanbuls invånare att du stängde förortsbanorna men det finns inget arbete. Det är ett nöje att säga att i senare tid har 24 arbetat i timmar, ibland stör oss på natten. Därför ber vi om ursäkt för besvären från Istanbuls invånare, men låt dem veta att förortsystemen har återlämnats till tunnelbanestandarden från Gebze. Halkalıupp till kvaliteten på Marmaray och med fordonet i Marmaray att föra vår dag för att transportera.

Vi avslutar hela systemet före slutet av 2018. Båda sidorna av Gebze HalkalıVi kommer att integrera varandra upp till och tas i bruk av Istanbuls folk. Låt Istanbuls folk veta att vi är nästan helt integrerade med järnvägssystemet i vår storstads kommun. "

Arslan påpekade att den Eurasiska tunneln betjänar nästan tusen 50-fordon per dag och sade, bära ett fordon som lämnar den historiska halvön, direkt från den historiska halvön, Kasimpasa, Karakoy, Besiktas och Taksim. och 5 passerar till den asiatiska sidan i minuter. Denna kryssningstid på 1,5-timmen kommer ner till 15-minuter, vilket sparar tid och bränsle och minskar koldioxidutsläppen, liksom de fordon som inte behöver besöka den historiska halvön, skadar inte den historiska halvön. "

Järnvägsnyhetssökning

2 Kommentarer

  1. Syin minister säger att 40 använder sig av YHT eller detta förhållande är inte mer än 20%. Eftersom Ankara och Pendik YHT-stationer inte är tillgängliga. Varför inte, du vet Istanbul, Pendik går bortom. I Ankara har Gara inte någon kollektivtrafikanslutning för någon järnvägsstad. Anslutningen av AŞTİ pil i Ankara ska ske så snart som möjligt och passagerarna ska kunna nå stationen med bandsystemet från Maltepe-stationen i ett stängt område utan att någonsin gå ut och stationärbenet på AKM gar bör slutföras snabbt. Tåg ankara, det här är vad jag kallar Istanbul HalkalıNär den når till 40 kommer befolkningen att bli service.birde BTK och sammankopplad Kars adana-mersin passagerare bör öppnas.

  2. Transport är en teknik som inte accepterar misstag som kräver mycket arbete.
    Måste arbeta mycket noggrant

Yorumlar