Metro i världen och Turkiet

Jorden och Turkiet Metro
Jorden och Turkiet Metro

Metro i världen och Turkiet: Metro i världen och Turkiet: befolkningstätheten är i allmänhet mer etablerade i centrum av staden och den stora staden som är snabbt anslutande stopp och tunnelbana elektriska järnvägstransporter till förorterna. Den har en väg ut ur stadstrafiken, den rör sig på dubbla linjen och ger möjlighet att använda ett stort antal vagnar i tunnelbanan och nå en hög hastighet. Tunnelbanan kan hanteras med mycket få personal.

Den första tunnelbanan i världen grundades i London. Öppnas i 1863, transporterar tunnelbanan nu cirka åtta miljoner passagerare per dag. Paris Metro, som öppnades i 1900, transporterar nu över fem miljoner passagerare per dag. Andra städer med tunnelbana i Europa; Budapest (1896), Berlin (1882), Hamburg (1912), Leningrad (1915), Moskva (1935), Stockholm (1950), Wien (1898), Madrid (1919), Barcelona (1923), Rom (1955) Lissabon (1959), Milano (1962).

New York tunnelbanan, som öppnades med flyglinjer över gatan i 1868, omvandlades till tunnelbanor i 1904. Andra städer med tunnelbana i Amerika är Chicago (1892), Philadelphia (1907), Boston (1901), Toronto (1921).

Tokyo 1927 och Osaka 1933 i Japan och Buenos Aires 1911 i Argentina. Luftbanorna i tunnelbanorna kommer att vara minst 6 meter över marken. Taket är metall eller armerad betong. Motstår jord med fasta stöd. Två system appliceras i tunnelbanor. I den första är gallerierna där linjerna kommer att passera precis under gatunivån vid ett 6-8-meters djup och den andra är under 35-40-mätare. De tunnelbanor som görs med den första metoden är billigare. Eftersom utgrävningen av gallerierna börjar med grävning från gatunivån till djupet, och en betongvägg är byggd på båda sidor av den utgrävda grävningen. Galleriet, som har formen av ett rektangulärt prisma, stängs och gatan är omlagrad. Den största nackdelen med denna metod är att den följer gatplanen och har därför en lång, försänkbar och utskjutande form. Trots att utgrävningen utfördes på mellanliggande djup, såsom 6-8-mätare, visar väggarna elliptisk form i dubbellinjegallerier. I djupa nätverk följer linjerna inte planen på gatorna, de består ofta av de rätta linjerna. Sålunda är vägen mellan två punkter mycket kort. I dessa nätverk skärs gallerier runt. En enda linje passerar genom dem. Dessa gallerier har en ringdiameter av 3,5-4,5 m och är försedda med stålringar. Nyligen har dessa stålringar emellertid ersatts av ett prefabricerat betonggolvssystem som kan skruvas ihop.

Järnvägsöppningen är standard i nästan alla (1435 mm). Det finns inga dubbla linjer i djupa gallerier. Det kan finnas två gallerier som öppnas sida om sida, som alla driver tåg i en riktning. Avvikelser och varv är endast vid stationens punkter. Linjerna korsar aldrig. Stationerna är byggda genom att expandera gallerierna i underjordiska nät och genom att bygga ett plattformstak i flygnät. Stationerna har 100-160-meter långa plattformar. Rulltrappor används ofta för att få passagerare på gatorna. Tåg är samma som elektriska tåg. Mestadels dubbelriktning. Vagnarnas antal och form varierar beroende på nätverk. Metroståg kan köra 90-100 km per timme, men brukar inte överskrida 60 km. Det genomsnittliga 20-tåget rör sig i en riktning per timme. Men som i tunnelbanan i London kan 40 per timme nås upp till strängen.

Världens bästa tunnelbana

  1. New York - Amerika: Mycket få personer har bilar i New York. Dessutom är utgifterna mycket små eftersom parkering är som att hitta guld på vägen. Öppnas endast i 1904 med 28-stationen, har tunnelbanan nu en 462-station och transporterar 4.9 miljoner människor per dag. Även denna tunnelbana är öppen 365 / 7 klocka på 24 av året.
  2. London - England: London Underground är den största och äldsta tunnelbanan i världen. Tunnelbanan, byggd i 1863, har nu totalt 405-stationer på 268 km-linjen. 976 miljoner människor om dagen använder den här tunnelbanan för att gå från plats till plats i London.
  3. Paris - Frankrike: Paris tunnelbanan är den äldsta 2 i världen. Det är en av tunnelbanan. Varje del av Paris kan nås med tunnelbana. Med 214 km-linjen och 380-stationen, när du går av vid en station behöver du bara gå 500-meter, vilket anses vara den bästa tunnelbanan. 4 miljoner människor per dag transporteras av denna tunnelbana.
  4. Moskva: Moskva tunnelbana, känd som världens mest punktliga metro-system, transporterar över 8.2 miljoner människor på en genomsnittlig arbetsdag. Moskva tunnelbana har 290 station med 172 km linje. Även om det mesta av denna tunnelbana går från marken går en liten del över bron och fortsätter att fascinera människor med utsikten över både Moskva och floden Yauza.
  5. Montreal - Kanada: Montreal Metro byggdes först i 1966. Den 60 km långa tunnelbanestationen med 68-stationen anses vara en av världens bästa tunnelbanor, även om den inte är en av de längsta tunnelbanorna i världen. 835.000 bär människor per dag.
  6. Madrid - Spanien: Madrid-metro är 2.ci i Europa och 6.ci i världen. Madrid-tunnelbanan öppnades först i 1919 med 3,3 km-linjen och 8-stationen och ökade sedan till 231-stationen. Tunnelbanan i Madrid är en av de mest trafikerade tunnelbanorna i världen, där 1.8 använder en miljon människor per dag.
  7. Tokyo: Tokyos kollektivtrafiksystem är utmärkt. I detta land använder 10.6 miljoner människor per dag kollektivtrafik, och 7.7 miljoner människor per dag använder tunnelbanan. Det finns totalt 287 tunnelbanestationer i Tokyo. Både engelska och japanska meddelanden är tillgängliga på varje station.
  8. Seoul - Sydkorea: Seoul tunnelbanan är en av de mest folkrika i världen. Cirka 8 miljoner människor använder denna tunnelbana dagligen. 287 är en av de längsta tunnelbanestationerna i världen med sin km-linje. Även om det mesta av tåget går under jord går% 30 över marken.
  9. Peking - Kina: Tunnelbanan i Peking byggdes i 1969. Med denna tunnelbana kan kineser enkelt besöka städer i och utanför Peking. 2008 Före OS i Peking har 7.69 miljarder USD investerats i denna tunnelbana och den nuvarande tunnelbanan har tagits i drift i ett område av 480 km. Denna tunnelbana, som används av 3.4 miljoner människor per dag, betraktas som den mest folkrika tunnelbanan i Kina.
  10. Hongkong: Även om tunnelbanan i Hongkong ligger på mycket kort avstånd (90 km) jämfört med andra städer, använder 3.8 miljoner människor denna tunnelbana per dag. I denna ordning är 9 de flesta på tunnelbanan i världen. Landet är. Den här tunnelbanan byggdes av britterna i 1979.

Den nuvarande situationen i Turkiet

Totalt skaffades 1908 tunnelbana och LRT fordon till vårt land, och vid slutet av 2013 planerades 2.5 miljoner passagerare att transporteras dagligen. Fram till 2023 behövs cirka 7000 tunnelbana och LRT-lätta fordon. I vårt land, som kommer att öka järnvägsnätverket till golvet i 2023 till 2; 26 tusen kilometer järnvägar som kommer att nå 10 tusen kilometer över landet kommer att bestå av höghastighetstågslinjer. I 2023 kommer antalet dagliga passagerare i stadstrafikstransportsystem i vårt land att öka till 4.1 miljoner och godstrafiken blir 200 miljoner ton / år. Passagerartransporter från 2004 till 3 i 2023 kommer att ökas från 10 till 5.5 och frakt från 15 till XNUMX%.

Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar