Världens snabbaste tåg och alla detaljer i japanska

Japans snabbaste tåg i världen och alla detaljer: Japan förbereder sig för att få titeln på det snabbaste tåget. Medan Harmony Express, som används av kineserna på Shanghai-linjen, framstår som det snabbaste tåget vid 487.3 km / h-hastighet, kan det nya tåget JR Tokai, som har godkänts av regeringen i Japan, resa med 500 km / h hastighet.

Med det nya tåget med magnetisk levitationsteknik som utvecklats av Central Japan Railway, kommer resan från huvudstaden Tokyo till industriparken Nagoya att minskas till 40 minuter. Den japanska, som vill expandera detta system över hela landet, syftar till att flytta samma linje till Osaka till 2045. Om detta händer, tar 138 minuters rutt från Tokyo till Osaka dig till 67-minuten med kolltåg. Om allt går bra kommer projektets totala kostnad att vara omkring 85 miljarder dollar.

Central Japan Railway, som lämnade projektet till ministeriet för bygg, transport och turism i augusti, är övertygad om projektets tillförlitlighet och miljöpåverkan. Minister Akihira Ota betonar projektets miljöpåverkan och säger att projektägaren ska få tillstånd från tågledarnas invånare. Tokyo-Nagoya-linjen, som är den första fasen av jätteprojektet, kräver också godkännande av lokala myndigheter.

Företagsledare Koei Tsuge, som fick ett tillståndsbrev från transportminister Akihira Ota, säger att de kommer att samarbeta med lokala myndigheter på den väg som linjen kommer att korsa och deras mål är att avsluta projektet så snart som möjligt. Byggnadsarbetena startade denna månad och projektet förväntas vara färdigt på 2027. Konstruktionen av järnvägslinjen som projiceras till följd av allvarliga genomförbarhetsstudier kommer också att vara en mycket utmanande process för ingenjörerna.

Den 286-kilometerlängda Tokyo-Nagoya-linjen kommer att bestå av 86% -tunnel. Även i vissa områden kommer tåget att resa under jordens 40-mätare. I det slutliga provet på superhastighetståget nås 160 km-hastigheten genom att flytta på hjul tills 500-hastigheten uppnåddes. Företaget, som inte anser dem tillräckliga, kommer att göra offentliga tester i november-december för att få förtroendet för befolkningen i regionen. Så hur går det här tåget med teknik?

Maglev, som är den senaste tekniken i världens höghastighetståg, bygger på magnetisk levitation eller dess korta definition. Som du vet, pressas de två magneterna mot polerna, och tack vare magnetisk avstängningskraft kan de stå uppe över varandra utan att röra varandra. Denna princip är vad som gör levitationstågen igång. De specialspår som används i tåglinjen har magneter laddade med elektrisk ström. Detta gör att tåget kan röra sig på skenorna om 10mm utan att någon kontakt med dem.

Det faktum att magnetiska järnvägståg reser i så hög takt är att det inte finns friktion på grund av tåg-järnvägskontakt i traditionella system. Å andra sidan är den aerodynamiska differentieringen av tågen i denna klass också för att minimera den hastighetsbärande luftfriktionen. Maglev-tåg, som är prestationsmonster, har stora fördelar men de har inte olika nackdelar. För det första gör det billigt och snabbt det lättare för länder att lösa sina transportproblem, men investeringskostnaderna kan vara skrämmande. Till exempel kommer projektets första steg, Tokyo-Nagoya-linjen, att kosta US $ 50 miljarder.

Huvudfaktorn som ökar kostnaden är att skapa speciella linjer utrustade med mycket starka elektromagneter för Maglev-tåg som inte fungerar på normala tågspår. För att systemet ska kunna fortsätta fungera är det nödvändigt att använda avancerad och känslig kontrollteknik och vidta nödvändiga säkerhetsåtgärder. Det är av dessa skäl att endast ett fåtal länder kan utveckla och använda magnetiska levitartåg idag.


Järnvägsnyhetssökning

Var den första att kommentera

Yorumlar